Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Testirali smo Wiko View 2 Plus! Evo o kakvom telefonu se radi! [2019]

Testirali smo Wiko View 2 Plus! Evo o kakvom telefonu se radi! [2019]

Svaki prosečan korisnik će poželeti telefon kao što je Wiko View 2 Plus! Evo koje su njegove karakteristike tj. specifikacija, kakve su mu performanse, kamere, ekran, a i koja mu je cena.

Jedan od težih testova koji je započeo našu radnu 2019. godinu je upravo ovaj sa Wiko View 2 Plus telefonom. Prosto nije lako pisati o telefonu koji je neverovatno sličan Wiko View 2 Pro modelu.

 



To govorimo zato što je View 2 Plus noviji model u odnosu na View 2 Pro, a dolazi bez nekih konkretnih inovacija koje se obično očekuju.

Ipak, ako pogledate na situaciju iz malo drugačijeg ugla, lako ćete zaključiti da je kompanija Wiko zapravo želela da dopuni svoju View 2 liniju sa još dva modela. Na taj način je kupcima uokvirena ponuda sa četiri različita modela kao što su:

- View 2

- View 2 Pro

- View 2 Plus



- View 2 Go

U današnjem testu ćemo se truditi da istaknemo sve prednosti i nedostake Viko View 2 Plus modela. Ukoliko se dogodi da smo propustili da spomenemo nešto što vas zanima, obavezno nam pišite u komentarima, a mi ćemo vam brzo odgovoriti. Pa krenemo sa dizajnom.

*Napomena



Pogledajte i ostale testove Wiko telefona koje smo napravili:

- Wiko View - Test [2018]

- Wiko View 2 Pro - Test [2018]



Wiko View Plus dolazi u plastičnom kućištu, dobro prihvaćenog dizajna. To podrazumeva prostran ekran za zarezom (eng. notch) na vrhu, takne ivice oko ekrana i dve kamera na poleđini sa čitačem otiska prstiju.

Sam notch udomljava prednju kamere, slušalicu i senzore. Naš sud će biti malo stroživi ovaj put te ćemo izneti da je notch veliki. Ne samo da je širok, već i je i dubok. No, to je trend koji i dalje ne jenjava tako da smo sigurni da neće mnogima to smetati.

Kroz naše ruke je prošao Wiko View 2 Plus sive boje, ali i model sa takozvanom “twilight” bojom. Moramo priznati da je twilight model daleko atraktivniji.

Izrada telefona je plastična, što može biti razočaravajuće za pojedine korisnike. Ali, zahvaljujući završnici koju zadnja površina ima, teško da biste bez našeg nagoveštaja znali da je u pitanju plastika, a ne staklo. 

Kada već pominjemo zadnju površinu telefona, dodaćemo da se na dnu nalazi i zvučnik koji ne uspeva da dostavi kvalitetan zvuk. To što je zvučnik pozicioniran pozadi u suštini ne predstavlja preveliki problem. Ton se dobro i pre svega jasno čuje, ali ne preterano kvalitetno i glasno.

Takođe, ispod dveju zadnjih kamera koje imaju zajedničko kućište je i jednotonski LED blic. A sa desne strane od kamere je i sekundarni mikrofon namenjen za beleženje audio tokom kreiranja video zapisa.

Okvir telefona je takođe plastičan, sa 3.5 mm otvorom na vrhu i MicroUSB konektorom na dnu.

Na desnom boku su tasteri za kontrolu tona i za zaključavanje telefona. Dobro je to što je taster za zaključavanje telefona reljefan.

Dok na levom boku boravi fioka za MicroSD karticu i za dve NanoSIM kartice. Nije u pitanju hibridni slot pa tako odjednom možete imati dve NanoSIM kartice i jednu MicroSD.

Wiko View 2 Plus telefon stvarno ne odaje utisak “plastičnjaka”! To je jedini razlog zbog čega ne želimo negativno da okarakterišemo njegov dizajn. Prilično je kvalitetno izrađen, ali i neverovanto klizav!

Ukoliko se odlučite za kupovinu ovog modela, toplo vas savetujemo da ga ne spuštate na tkananu površinu jer kliza niz najmanji mogući nagib. Primera radi, klizao je sa sofe bez problema.

Očigledno je da Wiko View 2 Plus ima 19:9 format slike. Ono što se odmah ne može uočiti je njegova rezolucija. Ako se baš ne zagledamo izbliza, nikada ne bismo rekli da Wiko View 2 Plus ima ekran čija je rezolucija samo 720p. Hoćemo reći, prikaz slike je stvarno dobar. Ipak, na dijagonalu od gotovo 6 inča, 1080p rezolucija bi dobro došla. 

Kao što se može lako uočiti, ekran Wiko View 2 Plus telefona ima zarez. I to ne mali zarez, već poveći. Malo je nelogično to što prostor ispod ekrana nije iskorišćen za kapacitativne tastere kada već mogu tu da se smeste. Na taj način postojanje notcha bi moglo da se izbegne malo većim prostorom iznad ekrana.

Ovako, Wiko View 2 Plus ima i notch, a i finu količinu mesa ispod ekrana. Pa… Ko voli, nek izvoli. Ono što treba istaći je to da je ekran zaobljen u ćoškovima što doprinosi boljoj estetici prednje površine telefona.

Stopa osvežavanja ekrana je 60 Hz, a može registrovati do pet dodira u isto vreme što dodatno poboljšava gaming iskustvo.

Prikaz boja je kvalitetan i realan, bez bilo kakvih odstupanja. A što se stope osveljtenosti tiče, on na suncu nije baš najsvetliji. Ipak, dovoljno se osvetljen da se može koristiti. 

Kada se podvuče linija, Wiko View 2 Plus ima ekran sa kojim ćete sigurno biti zadovoljni. Naravno, ukoliko su vaša očekivanja u skladu segmentom telefona u kojem se on nalazi.


Wiko View 2 Plus je veoma odazivan telefon. Čak i nakon instaliranja gomilu aplikacija, telefon uspeva sjajno da se izbori sa njima. RAM menadžment je izvanredan pa tako aplikacije dugo ostaju aktivne u okviru panela nedavno korišćenih aplikacija.

Same karakteristike Wiko View 2 Plus modela se gotovo ne razlikuju od View 2 Pro modela. Na ovom LINKU pogledajte karakteristike Wiko View 2 Pro telefona, a ovde možete pogledati karakteristike Wiko View 2 Plus modela, pa ih uporedite i sami:

Mreža: GSM / HSPA / LTE

Datum lansiranja: Septembar, 2018. godina.

Dostupan za kupovinu: Septembar, 2018. godina.

Dimenzije: 153 x 72.6 x 8.3 mm.

Težina: 166 grama.

Izrada: Plastična

Povezivost: Dual NanoSIM + MicroSD, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, WiFi pristupna tačka, GPS, A-GPS, Bluetooth 4.2, A2DP, Stereo FM Radio,

Ekran: IPS LCD, 16 miliona boja, 6 Inča dijagonala, 720*1528 rezolucija, 290 gustina piksela, 5 dodira u isto vreme, 19:9 format slike.

Operativni sistem: Android 8.1 Oreo, Wiko Launcher.

Čipset: Snapdragon 450, osmojezgarni procesor takta 1.8 GHz, Cortex-A53.

Grafički čip: Adreno 506.

Memorija: 64 GB, proširivo do 256 GB, 4 GB RAM.

Zadnje kamere: 12 MPx, fazni autofokus, jednotonski LED blic

   - primarna kamera, sa normalnim objektivom, snima u 1080p rezoluciji sa 30 fps.

   - sekundarna kamera je tu kao senzor za dubinu fotografije.

Prednja kamera: 8 MPx, f/2.0 otvor blende, digitalna stabilizacija videa, snima u 1080p rezolouciji sa 30 fps.

Konektori: MicroUSB, USB OTG, 3.5 mm audio izlaz.

Senzori: Čitač otiska prstiju, akcelometar, žiroskop, senzor za blizinu, kompas.

Baterija: Nezamenljiva, 4000 mAh, nema sistem brzog punjenja.

Boje: Crna, Twilight.

U suštini, karakteristike govore same za sebe. U pitanju je telefon solidnih performansi koji zahvaljujući blago modifikovanom Android-u uspeva da dostavi zadovoljavajuće performanse!

Mi iskreno nismo naišli na neki konkretan problem, sporiji rad telefona ili greške. Pertpostavljamo da se tako nešto može javiti nakon nekog dužeg vremena korišćenja, ali za ovaj period koliko je Wiko View 2 Plus bio kod nas, apsolutno nikakvih problema nije bilo.

Igrali smo Asphalt 9 i Modern Combat 5 igre i telefon je radio bez značajnih problema. Igračko iskustvo je pristojno i uskladu sa očekivanjima. To podrazumeva niže grafičke postavke, po neki frame drop, ali i fluidan gaming, bez konstantnog seckanja.

Wiko View 2 Plus smo provukli i kroz benchmark testove te smo želeli da vam priložimo i rezultate.

AnTuTu Benchmark

Geekbench 4

PCMark

3DMark

Dodatne informacije i rezultati Benchmark testova možete pogledati na priloženom linku:

>> Wiko View 2 Plus - Benchmark <<

Sve u svemu, u pitanju je telefon prosečnih mogućnosti. Ne možemo reći da su performanse loše, ali isto tako ne možemo ga pohvaliti sjajnim performansama. Ono što bismo želeli da istaknemo kao veliku prednost tefona je njegov korisnički izgled. 

Baterija

Još jedna prednost Wiko View 2 Plus modela je njegova baterija. Kapacitet od 4000 mAh obezbeđuje gotovo dva dana aktivnog korišćenja telefona. Nažalost, Snapdragon 450 ne dolazi sa tehnologijom brzog punjenja te Wiko View 2 Plus telefonu treba nešto malo više vremena da se napuni do 100%. Međutim, sigurni smo da to neće biti problem budući da baterija može da izdrži stvarno dugo.


Wiko View 2 Plus koristi Wiko Launcher koji malo, ali samo malo modifikuje čist Android korisnički izgled. 

Dakle, sve neverovatno podseća na takovzani “Stock Android”, počevši od fioke sa aplikacijama, preko panela sa obevštenjim, pa sve do panela sa podešavanjima telefona.

Wiko View 2 Plus ne poseduje bukvalno ni jednu perinstaliranu aplikaciju, ako izuzmemo one Google-ove koje dolaze uz svaki telefon. Dobro je to što Wiko launcher koristi Google aplikacije kao podrazumevane za određene vitalne funkcionalnosti.

Dakle, pozivanje, dopisivanje, pregled fotografija i sve ostale se vrši upravo putem prikladnih Google apliakcija. Jedino je kamera aplikacija ona koju je Wiko programirao i koju plasira kao svoju kroz Wiko launcher.

Naravno, Wiko View 2 Plus pokreće Android 8.1.0 i tu nije ništa čudno jer je telefon lansiran u septembru, 2018. godine. Sumnjamo u to da će biti Android 9 Oreo zakrpe, ali i ako je bude, ne očekujte je skorije.

Ono što je sigurno je da je korisnički izgled jedan ogroman plus ovog telefona. Smatramo da upravo to može biti “key feature” a i “selling point” Wiko View 2 Plus modela.

To kako korisnički izgled Wiko View 2 Plus telefona izgleda u celosti, pogledajte na priloženom linku:

>> Wiko View 2 Plus - UI & Apps <<

Wiko View 2 Pro ima dve zadnje kamere koje mogu da naprave fotografije na koje ni jedan Instagram korisnik neće da ima bilo kakvu zamerku. 

Zahvaljujući senzoru za dubinu, Wiko View 2 Plus beleži prilično dobre portrait fotografije. Dešava se da pozadina kod tih fotografija bude pogrešno zamućena samo u slučaju fotografisanje nepravilnog oblika. 

Ono što se odmah može primetiti kod Wiko View 2 Plus kamera je to da one imaju sjajan HDR+ . Fotografije drastično budu bolje osvetljene kada se koristi HDR+ koji se inače automatski aktivira.

Video snimci se mogu zabeležiti u FullHD rezoluciji, kako zadnjim kamerama, tako i prednjom. Nažalost, maksimalan frame rate prilikom snimanja je 30 fps. No, kvalitet video zapisa je odličan u dobro osvetljenim okolnostima. Ono što smo odmah primetili je da se kamera bori sa dinamičkim rasponom pa određeni delovi kadra mogu biti preosvetljeni ili prezatamljeni.

Prilično je nezahvalno diskutovati o tome da li su fotografije dobre ili ne te taj sud, kao i uvek, prepuštamo vama. Pogledajte primer fotografije:

Zadnja kamera - 12 MPx

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 100%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 65%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 65%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 45%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 45%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | HDR+ | Osvetljenje 45%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Potrait režim | Osvetljenje 45%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | LED blic | Osvetljenje 45%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 30%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 20%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 15%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 3%

Prednja kamera - 8 MPx

*Fotografija načinjena prednjom kamerom | Osvetljenje 90%

*Fotografija načinjena prednjom kamerom | Osvetljenje 50%

*Fotografija načinjena prednjom kamerom | Portrait režim | Osvetljenje 50%

*Fotografija načinjena prednjom kamerom | Režim ulepšavanja lica | Osvetljenje 50%

*Fotografija načinjena prednjom kamerom | Osvetljenje 15%

*Fotografija načinjena prednjom kamerom | HDR+ | Osvetljenje 15%

Sve priložene primer fotografije, kao još mnogo drugih, možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Wiko View 2 Plus - Fotografije načinjene prednjom i zadnjim kamerama <<

Primer video zapise koji su načinjeni prednjom i zadnjim kamerama Wiko View 2 Plus telefona možete pogledati na priloženom linku:

>> Wiko View 2 Plus - Video snimci načinjeni prednjom i zadnjim kamerama <<

Ako se pitate kakve opcije kamera ima, iznenadićemo vas sa još jednom stavkom, a to su AR stikeri, odnosno nalepnice za izmenjenu realnost. Iako možda na prvu loptu deluje kao imitacija, to nije slučaj. AR stikeri rade super, a izbor je prilično zanimljiv i obiman.

Verovatno ste iz ovog teksta i sami zaključili da je Wiko View 2 Plus jedan prosečan telefon srednje klase, sa naglaskom na bateriju većeg kapaciteta, kao i na dizajn koji je u trendu.

Bićemo možda malo grubi, ali ne preostaje nam ništa osim da kažemo da je Wiko View 2 Plus još jedan zanimljiv telefon koji kupci imaju na raspolaganju za cenovni rang do 250€. Ništa preterano više od toga. 

Ako ste u potrazi za telefonom koji će vam biti simpatičan na izgled, pouzdan po pitanju rada i solidan kada je fotografisanje u pitanju, onda sigurno nećete pogreštit sa Wiko View 2 Plus.

No, znate i sami da se uvek trudimo da kroz ocene rešimo sve dileme i nejasnoće.

Evo naših ocena:

Baterija - 8.5/10 > Baterija je velikog kapaciteta što je sjano, ali nedostaje tehnologija brzog punjenja.

Dizajn - 7.0/10 > Moderan dizajn koji imitira trenutno popularni trend staklenih telefona. Ipak, plastika je nešto što se lako grebe i haba te mu ne možemo dodeliti višu ocenu za ovaj aspekt.

Ekran - 6.5/10 > Ekran je HD rezolucije sa pristojim prikazom slike i pozadinskim osvetljenjem. Poseduje popularni “notch” koji je po našem mišljenju preveliki.

Pozivanje - 9.0/10 > Stabilnost u pozivima je primetna, 4G povezivost dostuono.

Funkcije - 8.0/10 >  Telefon ne obiluje brojnim posebnim funkcijama, ali zato ima ono što je najpotrebnije što je razlog naše visoke ocene. Takođe, poseduje “probudi pri podizanju” funkciju koja doprinosi neverovatno brzom otključavanju pri skeniranju lica.

Operativni sistem - 8.5/10 > Čist Android 8 Oreo direktno iz kutije, fino otpimizovan ali ipak sa Wiko launcher-om. Nema preinstaliranihi aplikacija, čak ni za galeriju ili za pozivanje.

Kamera - 6.5/10 > Zadnje kamere beleže pristojne fotografije. Tu je i režim za zamagljenu pozadinu koji takođe radi dobro. Prednja, selfie kamera je solidna. AR stikeri svakako doprinose boljem korisničkom iskustvu.

Performanse - 6.5/10 > Snapdragon 450 nije baš proslavljen čipset, ali pruža pristojne performanse i omogućava gejming bez preterano čestog seckanja. 4 GB RAM-a je dovolno za solidan multitasking. 64 GB memorije je sasvim dovoljno za početak.