Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Xiaomi Redmi Note 4X - Test (VIDEO)

Xiaomi Redmi Note 4X - Test (VIDEO)

Uradili smo recenziju Xiaomi Redmi Note 4X telefona koji ima Snapdragon 625 čipset, Adreno 506 GPU, 3GB RAM-a i 32 GB ROM-a. Neverovatno je to koliko njegova baterija kapaciteta  4.100 mAh može dugo da izdrži. A što je najbitnije, odnos cene i kvaliteta je vrlo dobar!

Pre desetak dana nam je stigao Xiaomi Redmi Note 4X telefon. Mi ga u svojim rukama imamo zahvaljujući GearBest.com prodavnici, a pošto ćemo ga zadržati, uradićemo video i nakon par meseci korišćenja, kako bi vam preneli neko naše dugoročnije iskustvo sa njim.

 



Uglavnom, radi se o telefonu koji nema previsoku cenu. Recimo u GearBest.com prodavnici on košta negde oko 170$ što je zapravo 160€. Ukoliko iskoristite ova kupon, možete ostaviriti popust i Redmi Note 4X kupiti po ceni od 164.99$: NoteA4XQ

Za taj novac dobijate uređaj koji ima zadnju metalnu površinu, sa doduše plastičnim krajevima, tamo gde su antene. Zatim uređaj koji ima fine karakteristike za ovaj cenovni rang pa tako on raspolaže sa ekonomičnim Snapdragon 625 čipsetom i 3 GB RAM-a.

Ono što je možda i glavni adut ovog telefona je velika baterija koja broji čak 4100 mili amper časova. U praksi se pokazalo da Redmi Note 4X može da izdrži 2 cela dana intezivnijeg korišćenja što je svakako za pohvalu.

Naravno, mnoge kockice su se tu poklopile kako bi ovaj telefon imao dug vek baterije nakon poslednjeg punjenja, ali o tome ćemo u daljem testu. Pa hajdemo onda da krenemo sa dizajnom i istaknemo sve prednosti i nedostake Redmi Note 4X telefona.



Dizajn

Redmi Note 4X ima prepoznatljivi dizajn koji Xiaomi poslednjih godina forsira pa tako pozadi imamo elegantno usklađenu postavku kamere, dvotonskog LED blica i čitača otiska prstiju.

Čitač otiska prstiju je prirodno pozicioniran te se on prstom vrlo lako i bzo može pronaći, bez ikakvog protezanja. On sjajno radi, bukvalno bez grešaka, a za razliku od ostalih telefona ove klase, nije potrebno prvo probuditi telefon kako bi ga otiskom prsta otključali. Dovoljno je samo prst nasloniti na čitač i telefon će se brzo otključati, bez obzira  što je on u stanju sna.



Zadnja površina je metalna, ali ne u celosti. Odmah posle hromiranih linija se nalazi plastična površina ispod koje se zapravo kriju antene. Što se nas lično tiče, to nam ne smeta. Možemo reći da je 4G i WiFi signal čvršći nego što je kod pojedinih skroz metalnih telefona.



Sa donje strane Redmi Note 4X telefona imamo dve rešetkice između kojih se nalazi MicroUSB kontektor. Naravno, cena je uradila svoje pa tako nemamo USB Tip C niti stereo postavku zvučnika, koliko god to delovalo da je tako. Jedna rešetka je ustvari za zvučnik koji je dovoljno glasan, ali i ne preterano kvalitetan, a druga rešetka je za mikrofon.

Na desnom boku telefona se nalaze metalni tasteri za kontrolu tona za koje možemo reći da imaju solidan odaziv prilikom pritiskanja i taster za zaključavanje/otključavanje telefona.

Na levom boku telefona se nalazi fioka za dve SIM kartice ili za kombinaciju SIM/MicroSD. Ono što smo primetili kod naše test jedinice je to da je iskrivljen tanji metalni deo koji okružuje fioku za SIM kartice. Ne znamo zbog čega je to tako, ali imamo utisak da to ima veze sa ne tako perfektnom izradom telefona.

Još jedna stvar koju bismo mogli da prigovorimo kod dizajna ovog telefona je njegova osetljivost na habanje. Neverovatno je to da smo već zaradili par sitnih ogrebotinica na metalnoj i staklenoj površini telefona, iako smo ga baš, baš čuvali. Shodno tome, preporučujemo da ga odamh zaštitite nekom futrolom i folijom za ekran.

Sa gornje strane telefona se nalazi 3.5 audio izlaz, Infra Red senzor i sekundarni mikrofon koji redukuje buku prilikom pozivanja ili beleži ton prilikom snimanja kamerama telefona.

Dok sa prednje strane boravi Full HD ekran, dijagonale 5.5 inča, ispod kog su kapacitativni tasteri sa pozadinskim osvetljenjem, a iznad kog su notifikaciona lampica, ambijentalni senzori, slušalica i prednja, selfie kamera.

Sve u svemu, telefon stvarno izgleda lepo. Nije previše debeo, negde oko 8.5 mm, a težak je 165 grama što je realno za njegove proporcije. Iako je telefon veliki, uz malo napora se može koristiti jednom rukom, a blago zakrivljena zadnja površina i 2.5D ARC staklo koje prekriva ekran, dodatno doprinose tom iskustvu.

*Fotografije Xiaomi Redmi Note 4X telefona u punoj rezoluciji možete pogledati OVDE.

EKRAN

Redmi Note 4X ima IPS LCD ekran, dijagonale 5.5 inča. Zahvaljujući 1080p rezoluciji, prikaz slike je veoma oštar i detaljan, a tome u prilog ide i visok ppi koji je 400 piksela po inču.

Na levoj i desnoj strani se može primetiti malo, ali samo malo širi prostor između ekrana i ivice telefona, dok se ispod i iznad nalazi poprilično veći prostor. Žargonski rečeno, telefon ima malo veće čelo i bradu. Doduše, taj veći prostor ispod ekrana je pametno iskorišćen te se tu nalaze kapacitativni tasteri za navigaciju kroz Android.

Prilikom korišćenja telefona nismo imali baš nikakav problem ili neprijatnost sa ekranom jer je dodir veoma precizan i odazivan. Boje su poprilično tačne, odnosno u skladu sa IPS LCD ekranima, a ugao vidljivosti je sjajan.  

Pozadinsko osvetljenja i nije baš najjače, ali je dovoljno jako da se telefon može koristiti i u okolnostima jače sunčeve svetlosti. Prosto ne postoji ništa što bi se ekranu moglo zameriti. Radi odlično, bez nekih značajnih nedostataka i pruža više nego što se od njega očekuje. Ipak je ovo telefon koji vredi 160 evra.

Operativni sistem

Redmi Note 4X pokreće Android 6 Marshmallow operativni sistem koji je presvučen MIUI 8.1 korisničkim izgledom. Xiaomi nastoji da pravi telefone tako da podsećaju na iPhone te je MIUI zamišljen da izgleda slično kao i iOS.

Redmi Note 4X ne poseduje fioku sa aplikacijama jer su one spakovane na nekoliko početnih stranica. Ovo nije prvi put da se susrećemo sa MIUI, i ranije smo koristili telefone sa ovim korisničkim izgledom, ali su oni bili mahom starije verzije. Kod MIUI 8.1 sve je jednostavnije i zanimljivije napravljeno.

Naime, kada zažellimo da promenimo pozadinu, efekat pri kretanju izemeđu stranica, da organizujemo ikonice ili da dodamo vidžet, dovoljno je da prstom duže dodirnemo na prazan deo početnog ekrana i sve te opcije će se pojaviti na dnu.

U okviru notifikacionog panela se nalazi nekoliko podrazumevanih opcija i skraćenica, kao što su recimo tasteri za WiFi, Bluetooh, taster za aktiviranje lampe i slično. Pride, sve to je moguće prilagoditi dodirom na taster “More”. Već tu možete da uklonite one opcije i skraćenice koje ne koristite i ujedno ih zamenite onim koje zapravo češće koristite.

Ako pogledate malo bolje, u okviru notifikacionog panela, pri samom vrhu, se nalazi  prikaz datuma i vremenske prognoze. Dopada nam se kako sve to izgleda, a što je najbitnije, kada se tu dodirne, pristupa se kalendaru ili detaljnijim informacijama o vremenskoj prognozi.

Moramo reći da internacionalna verzija Redmi Note 4X telefona praktično dolazi bez preinstaliranih aplikacija. Mi ih barem nismo primetili, ali ako određene Xiaomi alatke svrstavamo u tu kategoriju, onda ih ima. Uglavnom su to aplikacije poput Mi nalog, kalkulator kompas, skener, beleške, security, FM radio i slično.

Alatka securiti podrazumeva skup nekoliko korisnih opcija koje vam pomažu da održavate telefon brzim i bezbednim. Izdvojili bismo opcije kao što je “Blocklist” koja vam omogućava da blokirate brojeve koje vas uznemiravaju. Zatim opciju “Second space” koja služi za dodavanje novog korisnika radi odvojenog korišćenja istog telefona. Potom bismo izdvojili opciju “Dual apps” koja klonira aplikacije kao što su Facebook, Viber, WhatsApp i slično kako bi mogli da koristite više naloga na jednom telefonu.

I za kraj bismo istakli opciju “App lock” koja je tu kako bi zaključali određene aplikacije za koje smatramo da poseduju osetljiv sadržaj. Sve što treba da uradite da biste zaključali aplikaciju je da aktivirate prekidač. Kasnije, kada pokrenete zaključanu aplikaciju, telefon će od vas zatražiti da unesete prethodno predefinisani šablon ili da prislonite svoj prst na čitač otisaka. Sjajno zar ne?

Budući da je ovo ipak “Note” telefon, ne čudi nas da je Xiaomi uključio i posvećenu aplikaciju za beleške. Ona nije ništa posebno napravljena, skroz je jednostavna, ali ipak zanimljiva jer poseduje par korisnih opcija.

Ako vam se u kojem slučaju ne dopada kako MIUI trenutno izgleda, tu je “Theme” aplikacija gde možete besplatno preuzeti i primeniti neku novu temu. Na taj način vrlo lako možete promeniti celokupan korisnički izgled telefona.

Podešavanje telefona je standardno organizovano, sa nekim osnovnim opcijama koje su izlistane frontalno, dok se neke posebne opcije nalaze u okviru kategorije “Additional settings”. Tu su mogu aktivirati opcije kao što su Quick Ball, Screenshot i One-Handed mode.

Quick Ball je praktično plutajući taster koji, kada dodirnete na njega, izlistava nekoliko navigacionih i osnovnih opcija kao što su zaključvanje telefona, pravljenje fotografije ekrana, korak unazad, vraćanje na početni ekran i slično.

Screenshot opcija je tu kako bi mogli da aktivirate fotografisanje ekrana prevlačenjem tri prsta odjednom, sa vrha ekrana ka dnu. A opcija One-Handed mode vam, kao što i sam naslov kaže, omogućava da koristite redmi note 4X jednom rukom umanjivanjem ekrana, odnosno umanjivanjem celog prikaza slike na ekranu. One Handed mode aktivirate brzim prevlačenjem prsta preko dva kapacitativna tastera, šta god da radite na telefonu.

Ovo nije sve, postoji još mnogo, mnogo korisnih opcija i mogućnosti prilagođavanja. Već smo dosta govorili o MIUI 8.1, ali smo ipak malo odužili jer smo hteli da vam pokažemo koliko jedan povoljan telefon može biti kvalitetno optimizovan.

Kamera

Možda najslabija strana Redmi Note 4X telefona su kamere. Preciznije, zadnja kamera. U raznim okolnostima smo testirali kamere, a u retko kojim smo dobili vrhunske rezultate. Kada bismo okidali fotografije vani, u jakim sunčevim okolnostima osvetljenja, one bi bile super. U svim drugim okolnostima osvetljenja, fotografije načinjene zadnjom kamerom jednostavno ne budu tako oštre i bogate bojama.

Xiaomi Redmi Note 4X - Karakteristike zadnje kamere

Rezolucija - 13 MPx 

Otvor blende - f/2.0

Veličina piksela - 1.12 µm

Autofokus - Fazna detekcija 

Video zapis - 1080p @30fps, 720p @120fps| Opicono 4K

Blic - Dvotonski

Funkcije - HDR, detekcija lica, panorama, geo-označavanje, fokus na dodir...

Istraživali smo zašto je to tako i ispostavilo se da Redmi Note 4X dolazi sa dva različita senzora, Sony i Samsung. Samsung senzor po svemu sudeći pravi lošije fotografije, dok Sony senzor beleži znatno kvalitetnije fotografije. To objašnjava ponašanje zadnje kamere modela koji smo mi dobili na test.

Zanimljivo je to da pre okidanja, na ekranu telefona prikaz bude bistar i oštar, a nakon okidanja fotografija ipak bude zamućena. To često bude frustrirajuće.

Situacija sa prednjom, selfie kamerom, koja je rezolucija 5 MPx, je totalno drugačija. Fotografije su oštre onoliko koliko to senzor dozvoljava. Jasno se vidi da je kvalitet prisutan, bez obzira u kojim se uslovima osvetljenja fotografiše. Naravno, kada fotografišete u mračnim uslovima osvetljenja šum je jači, kao i pikselizacija.

Xiaomi Redmi Note 4X - Karakteristike prednje kamere

Rezolucija - 5 MPx

Otvor blende - f/2.0

Video zapis - 1080p

Nemojte da nas pogrešno shvatite, video zapisi su pristojni, u FullHD rezoluciji, kao i fotografije. Stim da su naša očekivanja bila viša. Pre nego što pređemo na kamera aplikaciju, priložićemo vam par fotografija koje najbolje demonstriraju sposobnosti kamere.

Primer fotografije - Xiaomi Redmi Note 4X | Zadnja kamera | 13 MPx  

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja

*Fotografije načinjene u solidnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u slabijim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

Primer fotografije - Xiaomi Redmi Note 4X | Prednja kamera | 5 MPx  

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja

*Fotografije načinjene u solidnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u slabijim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

FOTOGRAFIJA U PRIPREMI

*Sve ove i više drugih fotografija načinjenih kamerama Xiaomi Redmi Note 4X telefona možete pogledati u punoj rezoluciji klikom na ovaj LINK.

Kamera aplikacija je jednostavna i prilično siromašna. Kada je pokrenete, na dnu ekrana ili sa sa desne strane, prikazaće vam se taster za okidanje, taster za pregled prethodno okinutih fotografija i taster za režim snimanja.

Odmah pored su tasteri za primenjivanje različitih filtera, biranja drugih režima koji nisu nešto napredni i taster za promenu kamere.

Sa leve strane ekrana imate samo dva tastera. Taster za kontrolu dvotonskog LED blica koji je super i taster za HDR fotografisanje.

Što se režima tiče, postoji ručni režim, ali on omogućava samo kontrolu sledećih parametra: ISO i balans bele boje. Da to je sve. Bez mogućnosti podešavanja fokusa, brzine okidanja i slično.

Kada se prebacite u režim snimanja, na raspolaganju su vam samo ubrzano i usporeno snimanje. Ništa više, ništa manje… A i ne može manje…

Ono što smo otkrili je da podrazumevana kamera aplikacije ne može da snima u 4K rezoluciji, samo u FullHD, ali ako instalirate neku sa Google Play prodavnice, snimanje u 4K će ipak biti dostupno.

Kada se prebacite na selfie kameru, na raspolaganju su vam opcije ulepšavanja. Tu su dva različita režima, smart i pro. U okviru pro režima možete očistit ili suziti lice.

To je to što se kamera tiče. Što se nas lično tiče, smatramo da su kamere Xiaomi Redmi Note 4X telefona definitivno njegova najslabija tačka.

Performanse

Još jedna svetla strana Redmi Note 4X telefona su upravo njegove performanse! Koliko god na papiru delovalo da se ne radi od moćnom telefonu, to u praksi nije slučaj. Osmojezgarni procesor takta 2.0 GHz, 3 GB RAM-a i Adreno 506 grafički čip su više nego dovoljni da telefon radi bez greške! Probali smo najzahtevnije igre i one rade poprilično dobro.

Naše gejming iskustvo sa Dead Triger 2 i Asphalt Extreme igrama je uglavnom pozitivno. Imali smo nekoliko jedva primetnih  framedropova koji nisu uticali na samu igru. Slobodno možemo reći, zanemarljivo.

Zahvaljujući 3 GB RAM-a, multitasking je sjajan. Možete otvoriti gomilu različitih aplikacija i  kretanje između njih neće predstavljati nikakav problem… Evo opširnijih karakteristika telefona pa se i sami uverite u odličan odnos cene i kvaliteta.

>> Xiaomi Redmi Note 4X - karakteristike i cene <<

No, kada podvučemo liniju, za 160€, performanse nisu mogle biti bolje kod Redmi Note 4X telefona… Prezadovoljni smo! Evo rezultata Geekbench 4 i AnTuTu Benchmark testova, ali nemojte da vas oni zavaraju, jer ste telefon po pitanju performansa ponaša odlično.

FOTOGRAFIJE U PRIPREMI

Ono što je retkost kod povoljnijih telefona je ceo paket senzora koje obično poseduje preimum uređaj. Bukvalno su svi senzori prisutni, ako izostavimo skener mrežnjače oka, NFC i merač otkucaja srca.

GPS je precizan i brzo se konektuje sa satelitom što znači da će svaka navigacija super leći ovom telefonu. Brz GPS i veliki ekran, ne može bolje!

Ne zaboravimo, Redmi Note 4X je DualSIM telefon sa 4G konekcijom na oba slota. Mi smo testirali brzinu download i uploda protoka, a rezultat na VIP mreži je 45/41. Što se WiFi-a tiče, takođe smo dobili maksimalan rezultat, 60 download, 6 upload.

Bilo da je telefon bio na WiFi ili na 4G konekciji, uživali smo prilikom surfovanja na internetu! Sve radi glatko, bez zastoja, greška i kašnjenja… Čista petica!

Baterija 

I za kraj smo vam ostavili keca iz rukava Redmi Note 4X telefona! Svi sitni nedostaci koje ovaj telefon ima nekako nestanu u senci kada se u obzir uzme dug vek baterije nakon poslednjeg punjenja.

Redmi Note 4X je nama u proseku mogao izdržati na jednom punjenju oko 3 dana klasičnog, ne tako intezivnog korišćenja. Ako bismo malo intezivnije koristili telefon, on bi izdržao negde oko 2 dana i nekoliko sati. A ako bi ga koristili lagano, bez previše pregleda video sadržaja, sa 60% osvetljenosti ekrana, sa malo surfovanja na internetu, za pozive i poruke, ona bez problema možemo računati na 3 dana i desetak sati.

Nije samo baterija kapaciteta 4100 mili amper časova zaslužna za ovako dobru autonomiju. Čipset Snapdragon 625 je takođe zaslužan za to jer je veoma ekonomičan. To je ono što smo vam rekli da je ovo idealna i veoma pametna kombinacija komponenti.

A da ne govorimo to što zahvaljujući ovom čipsetu, Redmi Note 4X možemo napuniti za svega 2 sata i 20 minuta pomoću brzog punjača treće generacije. Doduše, brzi punjač i slušalice ne dobijamo u pakovanju. Dobijamo standardni punjač koji Redmi Note 4X može napuniti za nekih 3.5 do 4 sata.

Zaključak

Smatramo da ste zaključak i sami vrlo lako doneli. Xiaomi Redmi Note 4X je telefon koji za uloženi novac pruža pregršt zanimljivih funkcija poput dual-band WiFi-a, dobre izrade koja podrazumeva metalnu zadnju površinu, odličnu bateriiju, super ekran i sjajne performanse.

Čak i kamere nisu toliko loše, ali što mi volimo da kažemo “štrče” u odnosu na sve ostalo. Postoji načina da se koliko toliko poboljša rad kamera Xiaomi Redmi Note 4X telefona i o tome ćemo uskoro pisati zato nas pratite. Uglavnom, pogledajte naše ocene i one će vam konkretno reće o kakvom se uređaju radi.

I ne zaboravite, ukoliko vam se dopao Xiaomi Redmi Note 4X, u online prodavnici GearBest.com ga možete kupiti. Klikom na ovaj LINK možete ostvariti popust koristeći sledeće kupon: NoteA4XQ

Evo naših ocena:

Baterija - 9.5/10 > Baterija je većeg kapaciteta i moguće je napuniti do 100% za 2:30h. Brzi punjač ne dolazi uz telefon.

Dizajn - 7.5/10 > Zadnja površina telefona je metalna, ali sa plastičnim krajevima. Izuzetno osetljiv na habanje.

Ekran - 8.0/10 > Odličan FullHD ekran sa solidnim pozadinskim osvetljenjem

Pozivanje - 9.0/10 > Stabilnost signala odlična + 4G LTE povezivost na oba slota. DualSIM ili kombinacija SIM / MicroSD.

Funkcije - 8.0/10 > MIUI 8.1 je odlično optimizovan sa nekoliko korisnih funkcija. Izuzetno brz čitač otiska, ali bez dodatnih funkcija.

Operativni sistem - 8.0/10 > Android 6 Marshmallow direktno iz kutije. Dolazi bez preinstaliranih aplikacija.

Kamera - 7.5/10 > Prednja kamera je super, u skladu sa svojim karakteristikama, dok zadnja kamera ne može da napravi tako dobre fotografije koje se očekuju od senzora rezolucije 13 MPx. 4K video zapis je dostupan samo putem aplikacije trećeg lica. Ton koji se beleži tokom video snimanja je veoma loš.

Performanse - 8.0/10 > Redmi Note 4X ima odličnu postavku komponenti pa samim tim pruža i odlične performanse.