Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

ZTE Blade S6 - Test (VIDEO)

ZTE Blade S6 - Test (VIDEO)

Pogledajte kako je ZTE Blade S6 prošao kod nas na testu i sami se uverite zašto mi mislimo da je ovo jedan od boljih telefona u cenovnom rangu od 200 evra!

Pre dve nedelje imali smo prilike da uradimo unboxing odnosno otvaranje kutije Blade S6 telefona i pokažemo vam šta zapravo ide uz telefon i kako sve to izgleda. U video klipu koji smo objavili smo najavili i rezenziju ovog telefona u kojoj ćemo detaljno obuhvatiti opis telefona u svim segmentima.

 



Kao što smo spomenuli u prethodnom vide klipu, ZTE Blade S6 je telefon koji pakuje zadivljujuće komponente visokih karakteristika. To ništa ne bi bilo iznenađujuće da je cena ovog telefona recimo 350 - 500 evra. No, obzirom da se radi o uređaju čija je cena između 200 i 240 evra, u zavisnosti od tržišta, ne možemo biti ravnodušni prema ovom “wonderkid”-u! Ako ste ikada igrali igricu Football Manager onda vam je potpuno jasno kakav je to osećaj kada za mali novac nađete igrača (telefon) koji će vam doneti takve rezultate (karakteristike). Dok ostali timovi (ljudi) daju ogromne sume novca za već proverene igrače (Xperia Z2, Samsung Galaxy S5, HTC One M8) vi ćete moći da imate isto to samo za mnogo manje novca. Možda smo vas malo zbunili ovom komparacijom, ali u daljem tekstu će vam sve biti jasnije.

Dizajn

Naime, ZTE Blade S6 je predstavljen 2015 godine u januaru, a u februaru je pušten u prodaju. Ovo govori da je telefon jako mlad što garantuje inovacije i savremene funkcije. O tome ćemo malo kasnije a za početak ćemo vas pitati da li vam je ZTE Blade S6 poznatog dizajna? Kao što se može primetiti ZTE je za  Blade S6 očigledno svoju inspiraciju našao u Apple-ovom iPhone 6 telefonu. Siva metalik boja, iPhone linija, pozicija brendiranja i sve do informacija o izradi Blade S6, asocira samo na jedno! Da li je ovo kopija? Naravno da nije, izgled telefona jeste nalik iPhone šestice ali ni u jednom drugom aspektu se ne može porediti sa  moćnim vodećim telefonom Apple kompanije.

Kvalitet izrade i to kako se telefon ponaša u ruci je totalno druga priča. Celo telo telefona je napravljeno od plastike, što naravno ne podrazumeva jeftino iskustvo pri korišćenju. Plastična površina je napravljena u glatkom satinskom izdanju, a iako do sada nismo ispustili telefon on jeste malo “vrckast” u ruci i podložan je klizanju tokom korišćenja. Ono što smo mi primetili i mnogi drugi je da kućište telefona po malo “diše” kada jače pritisnete zadnju masku. Iskreno, to je najmanji problem i “disanje” maske je gotovo neprimetno onima koji telefon koriste u nameri da iskoriste njegov potencijal. Onima koji preferiraju perfektnost telefona, bolje bi bilo da sebi priušte iPhone 6. Ipak ne možemo a da ne spomenemo da je upravo to i još par sitnica, razlog što je Blade S6 jeftin uređaj.

Nećemo mnogo govoriti o tome gde su pozicionirani tasteri, kamere, senzori jer sve to imate u našem unboxing-u, ali ćemo spomenuti da je telefon, na radost svih obožavatelja lepog dizajna, tanak i lagan. ZTE Blade S6 teži svega 134 grama i tanak je samo 7.7 milimetara. Kada ove razmere uskladite sa zaobljenim krajevima telefona i ekranom od 5 inča koji se prostire skoro do same ivice telefona sa leve i desne strane, dobićete telefon koji je u većini slučajeva veoma lak za manervisanje i korišćenje jednom rukom.



Zanimljivo je to da je LED notifikaciona lampica implementirana u sam taster za početni ekran (eng. home). Kada dodirnete “home” taster on suptilno zasvetli gde daje jedan vizuelni feedback. Takođe, kada vam stigne poruka, kada imate neki propušten poziv i kada punite telefon, LED lampica u okviru home tastera svetli kako bi vas o tim aktivnostima obavestila. Loša strana ovih lampica je to što se one ne aktiviraju za neke aplikacije trećeg lica (eng. third party aplications). Sa leve i desne strane home tastera nalaze se još dve LED lampice koje zasvetle kada ih dodirnete. Tačnije kada dodirnete tastere za korak unazad (eng. back) i dodatne opcije (eng. menu), te led lampice zasvetle kako bi se vi lakše orijentisali pri dodirivanju istih. Malo je nezgodno jer ne postoji bilo kakva ilustracija ali to je možda namerno učinjeno jer u okviru Android-a možete menjati da li će vam sa leve strane biti “back” taster ili “menu”.

Zvučnik sa zadnje strane telefona je zadovoljavajućeg kvaliteta ali se definitivno ne može porediti sa onim koji su stereo i koju su pozicionirani sa prednje strane.  Takođe, nekada se zvučnik vrlo  lako može ugušiti ukoliko ga slučajno svojim prstom prekrijete dok držite telefon. Primetili smo da zvuk nije tako jasan u situacijama kada telefon držite položen na ravnoj površini. ZTE je pokušao da to eliminiše malom ispupčenom tačkicom pored samog zvučnika, međutim nisu uspeli da to realizuju u praksi.

Ekran

Kao što smo rekli, ekran ima 5 inča dijagonalu sa rezolucijom 1280 x 720 (720p), a dodaćemo da je u pitanju IPS LCD panel impresivnog kvaliteta. Za one koji su “sokolovog oka” sa velikim kriterijumima za ekrane, možda im neće odgovarati ovaj ekran sa rezolucijom od 720p, ali za nas je ovo i više nego dovoljno za dijagonalu od 5 inča. Zapravo ovo je idealna postavka kada se uzmu u obzir sve okolnosti: IPS LCD + 5 Inča + 720p + 294 ppi = “taman” Šalimo se naravno, stvarno smatramo da se ekran fenomenlano ponaša u gotovo svim situacijama i odoleva zadacima koje uključuju igranje igrica i gledanje filmova. Boje su fine, ne previše naglašene ali dovoljno jarke da ostave dobar utisak. Osvetljenje ovog IPS ekrana je super a crna boja je iznenađujuće dobra. Upoređivanja radi, nije to toliko dobro poput vrhunskih AMOLED ekrana ali je ekran ZTE Blade S6 telefona svakako među kvalitetnijm u poslednje vreme.



Ono najzanimljivije vezano za ekran Blade S6 telefona je to što je staklo na samim krajevima zakrivljeno ili vam 2.5D. Ako ste imali prilike da držite telefon Moto X ili iPhone 6 onda znate o čemu govorimo. To pruža veoma glatko i klizajuće dodirivanje ekrana telefona, a to nam je ostavilo prvo pozitivan utisak kada smo zgrabili ovog lepotana.

Performanse

Generalno, performanse telefona su toliko dobre da ćete u jednom trenutku pomisliti da je to slučaj kod svih telefona. Kada smo se nakon ZTE Blade S6 telefona vratili na Samsung Galaxy S3 bili smo razočarani , jednostavno S3 nije ni blizu kada su performanse u pitanju. Ne ponižavamo legendarni Galaxy S3 ali ispostavilo se da je on spreman da ode u veterane.

Unutar Blade S6 telefona je noviji Qualcomm 64X čipset sa Snapdragon 615, a ova mašinerija “šljaka” uz 2 GB RAM-a. Osam jezgra koji ZTE Blade S6 sadrži u sebi su sasvim dovoljni za brz, odazivan i veoma fluidan rad. Performanse ovog telefona se mogu porediti sa nekim vodećim telefonima visokih krakteristika koji trenutno kruže planetom. Animacije su brze i bez nekih seckanja, aplikacije se otvaraju veoma brzo a multitasking ako ne zamerate na izrazu, prava divota.



Grafika adreno 405 koji se nalazi u ovom sivo metalik pakovanju pruža vrhunsko igračko iskustvo! Igranje igrica je pravo uživanje i može se reći da je Blade S6 ravan nekim konzolama . Sve ovo dokazuje naše iskustvo koje smo stekli tokom igranja igrica, počevši od prostih poput TempleRun 2 pa sve do malo naprednijih igrica kao što su Nova 3. Traka za manipulaciju osvetljenja ekrana baguje uveliko ali to nije rezultat loših performansi već neka greška koja  će biti rešena prvom nadogradnjom.

Što se tiče ostatka hardvera tu je 16 GB interne memorije koja se može proširiti putem MicroSD kartice do 64GB. Iako ZTE garantuje proširenje do 64 GB, mnogi korisnici ovog telefona su se žalili da preko 32 GB telefon ne vidi. Ukoliko se i podigne 64 GB kartica ona od telefona napravi parče usijane plastike tako da vam savetujemo da se igrate time. LTE i 3G je takođe dostupan, s´tim da prva nanoSIM kartica uživa u punoj podršci brzog  protoka dok je druga samo na EDGE-u.

Detaljne karakteristike ZTE Blade S6 telefona pogledajte OVDE.

Kamera

ZTE je za Blade S6 najavljivao kameru koja će imati kvalitet fotografisanja poput onih DSLR fotoaparata. Realno to je poprilično naivna tvrdnja, međutim mi tu imamo Sony širokougaona sočiva od 28 milimetara, aperturu od 2.0  i senzor od 13 MPx.

Kada startujete aplikaciju za fotkanje, primetićete dva moda: jednostavni i napredni. Jednostavni je u suštini samo automatski mod koji naravno, automatski podešava sve neophodno za fotkanje. Jednostavni mod je idealan za one koji ne bi da mnogo “čeprkaju po podešavanjima”  i za one koji bi radije samo okidali i fotkali. Napredni mod  donosi nekoliko dodatnih podešavanja kao što je balans bele boje,  ISO podešavanja, metering, ekspozicija i to je uglavnom to što se tiče naprednog fotkanja.

U okviru aplikacije za fotkanje možete naći i panel sa scenama koje će vam takođe pomoći da načinite prelepe fotke. Pa recimo na listi su: HDR, panorama, ulepšavanje, osmeh, grupno fotografisanje, iseci nepotrebno i tako dalje. Ono što treba da znate je da se ove scene mogu izabrati samo ako ste u “automatskom” ili “jednostavnom” modu.

Iako nećemo priznati da fotografije nisu DLSR kvaliteta, opet moramo reći da su poprilično dobre. Fotografije su oštre, boje su pravilno izražene ali ne previše kako fotografija ne bi izgledala izveštačeno. U većini slučajeva kada je osvetljenje odgovarajuće a to ne podrazumeva ko zna kakve uslove, fotografije su vrhunskog kvaliteta, tako da smo uspeli da shvatimo zašto su iz ZTE-a tvrdili da je kamera DLSR kvaliteta.

Zahvaljujući aperturi od 2.0 koju kamera ima, sa Blade S6 smo u mogućnosti da napravimo fotografije sa efektom zamućene pozadine. To je definitivno nešto najsličnije fotografijama načinjene DLSR fotoaparatima. Nekada se dešava da kamera ne može da proceni koji delovi kadra treba da budu osvetljeni a koji ne pa fotografije ispadnu malo “nekontrolisano” potamljene ili osvetljene čemu je velikim delom  zaslužan “dinamic range” kamerice. To se može prevazići fotografisanjem u HDR modu ukoliko ste u automatskom nikako ne može uhvatiti normalna fotka. Elem, HDR se najbolje pokazao kada ne fotografišete vani. Kada napolju fotografišete u HDR modu, kamerica većinu fotografija presvuče hladnom plavom bojom. Dok je HDR fotografisanje u zatvorenim prostorima totalno druga priča.

U okruženju slabog osvetljenja, performanse kamerice su prilično slabe što i nije neprirodno za kamere koje mogu naći na pametnim telefonima. Sitne bele tačkice tj “sneg” se uveliko pojavljuje kada foitografišete tokom noći bez osvetljenja ali to nije razlog da kažemo da je kamera katastrofalna. Tu je i LED blic koji u nekim situacijama pravi odlične fotke bez “zombi” efekta koji ume da izbledi osobe koje fotografišete.

Ako ste zaljubljenik selfi fotografija, trebalo bi da budete zadovoljni sa 5 MPx prednjom kamericom koja ume da napravi solidne selfi fotke. Obzirom da je i prednja kamera širokougaona, bićete u mogućnosti da napravite fine selfi fotke u kojima može stati nekoliko vaših prijatelja. Nije da se može porediti sa prednjom kamerom HTC Desire Eye-a ali sve u svemu prilično zadovoljavajuće.

Nešto više o samoj kameri možete pročitati i pogledati u našem tekstu koji će se pojaviti uskoro zato budite uz nas.

Baterija

Tokom našeg testa mi smo od baterije, koja je kapaciteta 2.400 mAh, izvukli 9 sati aktivnog i teškog korišćenja. Po nama je to impresivan rezultat, ali recimo da će se to vremenom sigurno smanjiti na nekih 7 sati. Tu je i stanje štednje koje je nama produžilo vreme korišćenja čak do 12 sati. Ako govorimo o klasičnom odnosno prosečnom korišćenju bez problema možete računati na puna dva dana bez punjenja. Kasnije nakon par godina to će se svesti na dan i po ali ni to nije loš rezultat kada se uzme u obzir karateristike telefona.

Korisnički izgled

Sa poslednjom verzijom operativnog sistema Android 5 LolliPop-om, ZTE Blade S6 je među prvim telefonima koji direktno iz kutije dolaze sa “lizalicom”. Naravno, imaćete tu privilegiju da uživate u svim predivnim funkcijama i opcijama Android LolliPop-a uz nekoliko dodatka koje je pripremio ZTE. Ako izuzmemo ZTE launcher “MyFavor” i nekoliko preinstaliranih aplikacija, Blade S6 pokreće klasičan, čisti Android 5 LolliPop. Što to govorimo? Pa zato što je zaključani ekran, fioka sa nedavnim aplikacijama, panel sa podešavanjima, notifikacioni panel, aplikacija za pozivanje i kontakti aplikacija, sve potpuno isto kao i na Nexus telefonima.

Što se tiče “MyFavor” launcher-a, on je poput mnogih Kineskih launcher-a. Šarenolik je, sa kockastim ikonama ali bez standarne fioke sa aplikacijama. Tu su valjda hteli da izimitiraju iOS gde su sve aplikacije pozicionirali na početnom ekranu i stranicama pored njega. Ipak ako u jednom trenutku zaželite klasičan korisnički izgled, aplikacija trećeg lica, Nova Launcher, će vam to omogućiti.

Prevlačenjem prsta sa dna ekrana na gore, naravno dok ste na početnom ekranu, dobićete set alatki pomoću kojih možete prilagoditi izgled telefona po vašoj želji. Dakle, možete promeniti boju koja će se koristiti tokom kretanja kroz panele sa podešavanjima. Možete promeniti pozadine i dodati im efekat zamućivanja pomoću slajdera koji je priložen.Takođe možete promeniti efekte kretanja kroz stranice na početnom ekranu. Super je to što sva vizuelna podešavanja pomoću ovih alatki možete sačuvati radi oporavljanja ukoliko telefon nekada vratite na fabrička podešavanja.

ZTE je rešio da implemetnira i neke dodatne funkcije koje se mogu aktivirati pomoću šablonskog pokreta telefona ili gesturom ruku. Njih možete naći u okviru podešavanja, neke  funkcije su korisne, a neke i nisu baš.

Što se tiče gestura tu su “air gesture” koje vam omogućavaju da započnete reprodukciju pesama držeći taster za utišavanje telefona dok u vazduhu telefonom iscrtavate slovo “V” da započnete pesmu a slovo “O” da je zaustavite. Baš čudno, zar ne? “Cover Phone Screen” je gestura koja vam dozvoljava da isključite ton alarma ili nadolazećeg poziva jednostavnim prekrivanjem ekrana telefona pomoću šake. “Shake It” gestura je možda i najkorisnija jer kada je ona aktivna, običnim “mućkanjem” telefona startovaće se LED blic odnosno lampica koja se nalazi sa zadnje strane telefona.

Kada govorimo o pokretima telefona (eng. motion) dostupne su sledeće funkcije: Automatsko pozivanje, automatsko javljanje, džepno stanje, preokreni za utišavanje, aktiviraj kameru , aktiviraj ogledalo.

Gde ga možete kupiti

Za sada telefon se može poručiti preko pojedinih sajtova po ceni između 200 i 250 dolara. Savetujemo vas da budete oprezni kada poručujete telefon jer se nekada dešava da on bude ocarinjen. Znači uvek pripremite 30% od same cene telefona ukoliko vas država “recne”. Na žalost još ga nema po našim proverenim radnjama kao što su Handy, WinWin, Gigatron i slično. Obzirom da je predstavljen pre dva meseca a u prodaju pušten pre mesec dana, nadamo se da će se uskoro pojaviti i kod nas, ako ništa drugo barem preko operatera.

Zaključak

Dizajn možda nije inovativan, izrada možda nije najkvalitetnija ali telefon pruža vrhunske performase koje su poput pojedinih poznatih vodećih telefona velikih kompanija. Šestdesetvorobitni hardver, itekako zadovoljavajuća kamera i Android 5 LolliPop direktno iz kutije su dodatni razlozi da vam preporučimo ZTE Blade S6.

Da ne zaboravimo da vam kažemo da je podrška raznih programera već sada počela. Na XDA developer sajtu i na još par nekih spazili smo neke postove koji se bave ovim telefonom.

Ne zaboravite da pogleadte VIDEO rezenziju koja detaljno prikazuje sve navedeno: