Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Anamorfni objektiv je novi, fantastičan dodatak za kemere telefona! (VIDEO)

Anamorfni objektiv je novi, fantastičan dodatak za kemere telefona! (VIDEO)

“Anamorphic lens” je novi dodatak za kamere Galaxy, iPhone ili Pixel telefona koji menja opseg vidljivosti, pojačava takozvani “lens flare” efekat i daje snimku filmski izgled!

Korićenje kamere pametnog telefona je već odavno premašilo lične, privatne potrebe korisnika. Već podugo se pomoću telefona snimaju razne, komercijalne stvari. Naravno da se kamere pametnih telefona ne mogu porediti sa skupocenim DSLR kamerama. Međutim, danas, uz odgovarajuću opremu, kamere pametnih telefona se bez problema mogu iskoristiti za posao. 

 



Evo jedog konkretnog primera: 90% video sadržaja na našem YouTube kanalu je snimljen upravo kamerom pametnog telefona. I to uopšte nisu loši snimci! Neki su zahvaljujući dobrim okolnostima osvetljenja, određenoj opremi i velikom trudu, veoma kvalitetni i profesionalni! Prilažemo vam jedan takav:

Ne znamo da li biste nam verovali, ali postoje raznorazni objektivi koji se naknadno kače na kameru telefona kako bi snimci ili fotografije bile drugačije tj. kvalitetnije. Neki od tih objektiva pomažu kameri da vidi nešto što je vrlo blizu nje (eng. macro objective), ili da prošire sam opseg vidljivosti kamere (eng. wide angle objective).

Postoje i “rig”-ovi koji služe kao stativ za svu opremu koja se koristi prilikom snimanja. Budući da postoje posebni, dodatni mikrofoni za telefone, njih negde treba negde nakačiti zar ne? Rig upravo za to i služi. Jedan od boljih rigova je po našem mišljenju “BeastGrip Pro”.

Tu je i dodatna oprema u vidu stabilizacije telefona u toku snimanja. Osmo Mobile je jedan od najboljih uređaja za stabilizaciju pametnih telefona koji se trenutno prodaju. On čak može automatski da prati ono što snimate ili da sam pravi “timelapse” snimke! Osmo Mobile je pravo malo remek delo!

Do sada pomenuta oprema za telefone je samo nešto što je vrlo popularno i za šta se korisnici najčešće odlučuju da kupe. To ne znači da ti uređaji čine listu opreme za telefone. Lista je daleko duža i gotovo da joj nema kraja. Šta više, jedan umetnik je pre par godina, uz pomoć opreme za pametne telefone i iPhone 6, uspeo da napravi film koji je osvojio mnoge nagrade!

Nadamo se da razumete koliko su kamere pametnih telefona danas postale kvalitetne i koliko tek mogu biti još bolje ukoliko ih uparite sa dobrom opremom. YouTube-eri koji svakodnevno prave video sadržaj to najbolje znaju. Zato je ekipa koja stoji iza “Moment” firme lansirala Kickstarter kampanju za prikupljanje novca radi lansiranja novog “Anamorphic” objektiva koji će kameri telefona omogući snimanje video zapisa koji ima filmski stil.

“Anamorphic lens”, koji je originalni naziv objektiva, je trenutno kompatabilan sa Galaxy S linijom telefona, Google Pixel telefonima i pojedinim iPhone modelima. On snima u 2.40:1 formatu slike, zajedno sa karakterističnim “repovima” svetla koji se često mogu videti u Holivudskim filmovima. A kada kažemo “repovima svetla” mislimo naravno na “lens flares”.



Objektiv će biti dostupan u okviru “Moment Filmmaker Collcetion” paketa koji podrazumeva nekoliko dodataka. Cena mu je 150$ i može se rezervisati na Kickstarter sajtu.

Smatramo da je najbolje da pogledate video u kojem momci iz Moment kompanije prikazuju svoje putovanje, korišćenje novog “Anamorphic lens” objektiva i snimke koji su načili njime. Tako ćete se najbolje upoznati sa mogućnostima ovog dodatka za kameru telefona: