Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Android 9 Pie je stigao za Xiaomi Mi 3, Mi 4 i Redmi 4X kroz Custom ROM!

Android 9 Pie je stigao za Xiaomi Mi 3, Mi 4 i Redmi 4X kroz Custom ROM!

Iako nisu zvanične verzije u pitanju, Android 9 Pie svakako dolazi za određene Xiaomi telefone i to pre mnogih drugih popularnijih telefona!

Google je ranije nego što je očekivano lansirao najnoviju verziju Android sada poznatu kao “Pie”. Oni su to čak uradili bez mnogo pompe i najavljivanja kao što je to bila praksa prethodnih godina.

 



Dakle, pre dve nedelje, korisnici Pixel telefona su mogli da probaju najnoviju, zvaničnu verziju Android 9 Pie! Već nedelju dana kasnije, to mogu da urade i korisnici pojedinihi Xiaomi telefona! Doduše, uz pomoć Custom ROM-a.

Ono što je drugačije u odnosu na prethodne godine je to što su i neki drugi telefoni, osim Google-ovih, dobili nadogradnju prvog dana. Essential PH1 je recimo jedan od tih telefona.  Znamo da je Xiaomi Mi Mix 2S u međuvremenu takođe dobio zvaničnu nadogradnju na Android 9 Pie, a uskoro će i ostali modeli brendova telefona koji učestvuju u Pie Beta programu dobiti nadogradnju.

OK, ali šta je sa onim telefonima koji nisu učestvovali u tom Android P BETA programu? Xiaomi Mi 3, Mi 4 i sl. recimo nisu deo tog programa. Hoće li oni dobiti nadogradnju uopšte? Pa, kao i svake godine, mnogi telefoni dobiju brže nezvaničnu nadogradnju nego što dobiju zvaničnu. Obično se desi da ta nezvanična nadogradnja bude i jedina jer brojni telefoni nisu ni na listi za zvaničnu nadogradnju na noviju verziju Android-a.

Ništa drugačije nije ni ove godine. Među prvim nezvaničnim nadogradnjama na Android 9 Pie su upravo Xiaomi Mi 3, Xiaomi Mi 4 i Xaiomi Redmi 4X telefoni, naravno kroz Custom ROM.

Primera radi, prvi Xiaomi Telefon koji je dobio stabilni Android 9 Pie custom ROM je Xiaomi Redmi 4 sa Snapdragon čipsetom! Slede ga i Mi 3, Mi 4 i Redmi 4X modeli koji takođe imaju Snapdragon čipset.



Primera radi, Xiaomi Mi 3 i Xiami Mi 4 imaju isti kodni naziv “cancro”. To znači da mogu da koriste custom ROM iste arhitekture. To je upravo ono što je dovelo do brzog razvoja Android 9 Pie custom ROM-a za pomenute modele. Pritom, ti Android 9 Pie custom ROM-ovi su u celosti stabilni, ako izuzmemo grešku koja ne dozvoljava korisnicima da kontrolišu ton pri korišćenju slušalica.

Ipresivno je to da što su Xiaomi Mi 3 i Mi 4 već dobili gotovo skroz stabilan Android 9 Pie custom ROM budući da je sam zvanični Android 9 Pie prisutan samo nedelju dana. Pritom, Xaiomi Mi 3 i Xiaomi Mi 4 su telefoni iz 2013. i 2014. godine!

Da ne davimo više, prilažemo vam linkove XDAdevelopers.com foruma gde možete pronaći sve što vam je potrebno za instaliranje novih Android 9 Pie custom ROM-ova.

>> Android 9 Pie - Xiaomi Mi 3 / Xiaomi Mi 4 <<

>> Android 9 Pie - Xiaomi Redmi 4X <<



Ukoliko budete želeli da prilagodimo ta uputstva na srpski jezik i možda zađemo malo više u detalje, pišite nam u komentarima ovog posta.