Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Android od sada ima obaveštenje o brzini WiFi-a, pre povezivanja na njega!

Android od sada ima obaveštenje o brzini WiFi-a, pre povezivanja na njega!

Novi Android 8.1 Oreo od sada pokazuje koliko je neki WiFi brz i to pre nego što se povežete na taj WiFi!

Android 8.0 Oreo polako postaje dostupan za premium uređaje, još sporije se pojavljuje za uređaje srednje klase. Iako sve ide vrlo sporo, to se upak kreće u nekom smeru koji je skroz ok.

 



Google je u oktobru izbacio i novu verziju za programere, Android 8.1 Oreo, a koja se može instalirati na Nexus i Pixel telefonima. Ta verzija je donela mnoge novitete, a SMS Connect je možda i najzanimljiviji. Radi se o funkciji koja omogućava Google Chrome korisnicima da direktno iz pregledača šalju SMS poruke.

Takođe, Android 8.1 verzija je kasnije zvanično lansirana za Pixel 2 i Pixel 2 Ultra telefone. Nokia 2  je takođe dobila tu nadogradnju kao deo Android One familije. Kod Nokia 2 telefona smo primetili još jedan novitet, a to je Android Go implementaciju koja treba da donese bolje performanse salbijih uređaja.

Android 8.1 Oreo donosi i unapređenja po pitanju pretraga kvalitetnijih internet konekcija te je telefonu treba daleko manje vremena da pronađe stabilnu konekciju i brzo se poveže. Međutim, ono što nas je prijatno iznenadilo je uvid u brzinu WiFi pristupne tačke pre povezivanja na nju! Ta funkcija se naziva “Natpis o brzini WiFi-a” tj. izvorno “WiFi Speed Labels”. Doduše, nije moguće saznati tačan protok interneta, već obeležja kao što su “Fast”, “OK”, “Slow” ili “Very Fast”.

Prema Google-u, “Slow” konekcija je dovoljno brza da sa naprave internet pozivi, bez videa, ili da se pošalje poruka. “OK” konekcija je za emitovanje muzike, za surfovanje društvenim mrežama ili za posećivanje sajtova. Pregled videa je moguće na “Fast” WiFi konekcijama, dok je pregled video zapisa u visokim rezolucijama moguć na “Very Fast” konekcijama.

Ovo je vrlo korisno kada na listi imate gomilu WiFi konekcija, a niste sigurni koja je najpogodnija za vas. Takođe, ako vas ovi natpisi o brzini WiFi-a nerviraju ili vam ih nekog razloga ne odgovaraju, u podešavanjima ih uvek možete isključiti!