Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Asus je predstavio nove ZenFone AR i ZenFone 3 Zoom telefone! [CES 2017] (VIDEO)

Asus je predstavio nove ZenFone AR i ZenFone 3 Zoom telefone! [CES 2017] (VIDEO)

Asus ima dva nova telefona kojim se pohvalio na tekućem CES 2017 događaju Las Vegasu. Pročitajte nešto više o ZenFone AR i ZenFone 3 Zoom telefonima u daljem tekstu…

U toku je sajam potrošačke elektronike (eng.consumer electronics show) u Las Vegasu, u državi Nevada i možemo vam reći da imamo mnogo toga zanimljivo da vam pišemo. U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa novim Asus telefonima koji poprilično posebni. Hajdemo onda da počnemo sa Asus ZenFone AR modelom.

 



Asus ZenFone AR

ZenFone AR je praktično jedan od najzanimljivijih telefona iz Zen serije. U pitanju je telefon koji je kompatabilan sa oba Google projekta: Tango i Daydream. Dakle, ZenFone AR se može pohvaliti time da može bez problema da podrži virtuelanu realnost (VR), kao i izmenjenu realnost (AR). To znači, jedan telefon umesto dva.

Asus je prethodnih meseci blisko sarađivao sa Google-om kako bi korisnicima obezbedio uređaj koji će opravdati očekivanja kada je Google Daydream i Tango u pitanju. No, to nije sve što ovaj telefon čini različitim od ostalih. Njegov dizajn je takođe malo drugačiji. Na poleđini telefona se nalazi kamera od zajedno sa svim senzorima koji su neophodni za rad Google Tango. Sa prednje strane se nalazi Super AMOLED ekran dijagonale 5.7 inča, rezolucije 1440*2560 što je od ogromnog značaja za VR. Ispod ekrana je i fizički taster za povratak na početni ekran, a koji je ujedno i čitač otiska prstiju.

Što se unutrašnjosti tiče, ZenFone AR pakuje Snapdragon 821 čipset, zajedno sa čak 8 GB RAM memorije. Ovo je veoma moćan uređaj, tu nema sumnje. Bez obzira što se radi o čipsetu koji nije najnoviji, budući da je Qualcomm predstavio Snapdragon 835, ZenFone AR je itekako sposoban uređaj. A ako se bojite da će on biti kao usijan komad metala, onda grešite jer se tim iz Asus-a postarao da Vapor sistem za razhlađivanje bude dovoljno efikasan kako bi sprečio pregrejavanje.

Kamere koje ZenFone AR poseduje su od krucijalnog značaja kada je izmenjena realnost u pitanju pa samim tim ovde imamo vrhunske kamere. Glavna zadnja kamera je 23 MPx i ona koristi Sony IMX318 senzor, zajedno sa “TriTech” autofokus sistemom. Postavka kamera je sposobna da stabilizuje slike zahvaljujući sistemima stabilizacije sa 4 ose i video snimke sa 3 ose, čak i tokom 4K snimanja!



Kada je u pitanju softverska obrada fotografije, novi ZenFone AR poseduje “Super Resolution Mode” režim koji pomoću kamere od 23 MPx kreira 92 MPx fotografiju. Iako zvuči komplikovano, ceo proces je veoma jednostavan. Softver koristi četri fotografije od 23 MPx kako bi ih spojio u jednu od 92 MPx.

Ovo nije sve! Pored gomilu izuzetno preciznih senzora neophodnih za AR funkcionisanje, tu je odličan audio sistem koji je takođe jedan od čvrstih stubova za Google Tango. Virtuelna i izmenjena realnost bez odgovarajućeg tona, odnosno zvuka, i nije baš toliko uzbudljivo iskustvo. Shodno tome, Asus je za ZenFone AR obezbedio Hi-Rez audio postavku i DTS virtualni “surround sound” sistem.

Asus ZenFone AR će biti dostupan u sredinom godine, a uskoro ćemo saznati i po kojoj ceni. Odmah da vam nagovestimo će telefon imati visoku cenu, prikladnu za jedan premium uređaj.



Asus ZenFone 3 Zoom

Kakda pričitate naziv ovo telefona prvo što vam padne na pamet je da on ima neke posebne mogućnosti kada je kamera u pitanju. Međutim, Asus se često hvali da je ZenFone 3 Zoom jedan od najtanjih i najlakših telefona koji unutar sebe ima bateriju kapaciteta od čak 5.000 mAh.

ZenFone 3 Zoom ima telo napravljeno od aluminijuma koje je tanko samo 7.9 mm i ono ne teži više od 170 grama. Ovo su veoma impresivne karakteristike za dizjan, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da je tu negde spakovana baterija od čak 5k mAh.



Što spoljašnosti tiče, tu imam FullHD AMOLED ekran dijagonale 5.5 inča sa Corning Gorilla Galss 5 zaštitom preko sebe. Kada je unutrašnjost u pitanju, tu su Snapdragon 625 čipset i kombinacije od 2/3/4 GB RAM-a, u zavisnosti od modela. Isto tako, na raspolaganju su i tri verijante kada je interna memorija u pitanju: 16/32/64 GB.

Naravno, kod ZenFone 3 Zoom se sve vrti oko postavke kamera pa tako on pozadi ima dve kamere sledećih karakteristika:

Glavna - 12 MPx, Sony IMX362 senzor, 25 mm širokougaono sočivo, f/1.7 otvor blende.

Sekundarna - 12 MPx, 56 mm sočiva sa 2.3x optičkim zumom.

Glavna kamera može da zabeleži piksele veličine 1.4 µm što sa malo većim otvorom blende obezbeđuje odlične fotografije kreirane u lošijim uslovima osvetljenja. I ZenFone 3 Zoom takođe poseduje “TriTech” autofokus sistem.

Prednja, selfie kamera je rezolucije 13 MPx, sa optičkom stabilizacijom slike oko 4 ose za fotografije i sa optipčkom stabilizacijom slike oko 3 ose za video snimke. Tu je i ranije pominjani režim “Super Resolution Mode”, kao i mogućnost snimanja u 4K rezoluciji mogućnost ručnih podešavanja.

ZenFon 3 Zoom će biti dostupan početkom 2017. godine, tokom februara.