Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo nekih zanimljivosti koje su se dogodile prvog dana na TechCrunch Disrupt-u! (VIDEO)

Evo nekih zanimljivosti koje su se dogodile prvog dana na TechCrunch Disrupt-u! (VIDEO)

Budući da prisustvujemo TechCrunch konferenciji, pišemo vam o robotima, mašinama, aplikacijama, algoritmima, pametnim kućicama za pse i mnogim drugim zanimljivostima koje su se odvile.

Istina, već je treći, poslednji dan TechCrunch Disrupt konferencije u San Francisku, te ste možda imali prilike da pročitate o svemu što se tamo događalo. Ipak, evo nekih beleški koje smo želeli da vam se prenesemo.



Nećemo mnogo da pišemo o tome šta su glavni gosti imali da podele sa posetiocima, jer u suštini to nije ono najzanimljivije. Eto spomenućemo da je prepodnevnu konferenciju započeo David Marcus, direktor Facebook Messenger odseka. Tema je bila “život unutar mehura”. Nećemo biti aroganti i reći da on, i svi ostali nakon njega, nisu imali šta zanimljivo reći te ćemo vas uputiti da pogledate snimak za više detalja:

Informaciju o tome ko je i kada tačno nastupio možete pročitati na ovom LINKU.

Već popodne je sve postalo zanimljivije. Tada smo imali prilike da pogledamo prezentacije pojedinih startup projekata. Bili smo iznenađeni koliko mladi ljudi uspevaju da donesu nešto sasvim novo. Evo šta je nama “zapalo za oko” na takozvanoj “Startup Battlefield” nadmetanju. Čak su i sudije imali…

Wazer

Prvo je na binu izašao momak Nisan Larea koji predstavlja “Wazer” proizvod. O čemu se radi? Pa, u pitanju je prva “pristupačna” kompaktna mašina koja pomoću vode i peska može da iseče apsolutno sve, uključujući i staklo. Naime, ovakve mašine su mahom industrijske i one koštaju po 100.000 dolara. Da ne govorimo o tome da su ogromne i da zahtevaju određene veštine za njihovo korišćenje.



Kako nisan navodi, ona može za svega 3-5 minuta da iseče parče ogledala na takav način koje samo CNC mašine mogu. Nisan ističe da ova mašina bez problema može da seče metal, za to je najviše i namenjena. Ona koristi veoma jak pritisak vode te je bitno povezati je na svoju vodovodnu instalaciju, kao i to da se uključi u struju. Takođe, osim vode, jedini izvor potrošnje je poseban pesak koji struji kroz vodu i tako seče sve što se nađe na putu.

Mašina je impresivna, nema sumnje u to. Više o njoj možete pogledati na popodnevnom snimku sa TechCrunch Disrupt-a ili na priloženom video prilogu:

EverlyWell

Sledeće što je takođe zanimljivo je EverlyWell projekat koji omogućava svim svojim korisnicima brze i pouzdane zdravstvene analize. Naime, uz pomoć sajta i aplikacije koju oni nude, korisnik vrlo lako može da obavi sve analize. bez čekanja i veoma brzo, dok su rezultati potpuno pouzdani. Ideja je da korisnik poruči opremu za analizu koju želi da obavi, da pomoću uputstva koje dobiju uz opremu odrade sve što je potrebno i na kraju da to pošalju nazad kako bi dobili rezultate.



Eto, to su tri jednostavna koraka. Analize se vrše u ovlašćenim sertifikovanim laboratorijama, uz nadzor iskusnih laboranata. Kako napominju iz EverlyWell-a, rezultati su pouzdan i i jednostavni za čitanje. Jednostavno se za svaki loš rezultat sve pojasni korisniku na njemu razmuljiv način. Više o ovom projektu koji je već aktivan u SAD, pročitajte OVDE.



Pundit

Zatim ide Pundit, nama lično draga aplikacija, a ujedno i nešto što je direktno vezano za interesovanja ovog sajta. Radi se o aplikaciji koja predstavlja jednu mini društvenu mrežu zasnovanu na audio iskustvu. Ideja je da korisnici ponovo počnu da koriste svoj glas način komunikacije, budući da se u poslednje vreme sve svodi na fotografije, emotikone, itd. Ako bolje pogledamo, video sadržaji imaju svoj dom: YouTube. Fotografije isto tako: Facebook, Pinterest, Instagram, Google Photos, itd. Ali šta je sa audio zapisima? Ne onim muzičkim, nego onim običnim, audo ćaskanjem. Doduše, Pundit uokviruje skoro celo audio iskustvo, bilo da je ono javno i umetničko ili ono privatno i ležarno. Kao korisnik Pundit aplikacije možete postovati neki svoj podcast, isto kao što postujete status na Facebook-u, na koji kasnije svako može svojim audio zapisom da odgovori i tako komunikacija može u nedogled trajati. No, svi audio postovi su vremenski ograničeni na 30 sekundi tako da nema šanse da sve vremenom postane dosadno.

Zanimljivo je to da Pundit nije zatvoren za ostale društvene mreže ili recimo sajtove. Ceo taj ekosistem “deljenja” sadržaja sa Pundit-a je dostupan, uključujući i kodove za umetanje postova. Za sada, aktivna je samo iOS aplikacija i možete je preuzeti OVDE. Tu su i neki zanimljivi filteri, kao i još mnogo toga zato vam savetujemo da pogledate prezentaciju koju su osnivači  Billy Shaw Susanto i Chris Aston održali na TechCruch Disrupt-u održali.

TallyGo

Potom je binu nasputio čovek koji nas je impresionirao! On je zastupa TallyGo SDK koji će navigacionim aplikacijama, nadamo se u skorijoj budućnosti, omogućiti kreiranje ruta u navigacionim aplikacijama na bazi zagušenosti saobraćaja u realnom vremenu. Šta to znači? Pa, zahvaljujući brojnim senzorima koji su instalirani na putevima širom planete, a pogotovu u Americi, TallyGo SDK će omogućiti navigacionim aplikacijama da prate saobraćaj u realnom vremenu, ali ne pomoću telefona ili nekih ne tako pouzdanih informacija koje do su do sada koristili.

Naime, Google i Apple mape su obično na zahtev korisnika za kreiranje rute uzimali u obzir tačno vreme, trenutnu lokaciju, destinaciju korisnika i nekoliko glavnih puteva koji bi on mogao ići. Što je najgore u svemu, Google i Apple mape rute ima unapred definisane te one često i ne budu rasterećene. Uz TallyGo to se rešava pomoću njihovog naprednog SDK koji zahvaljujući raznim senzorima uspeva da mapira saobraćaj u realnom vremenu. To do sada niko nije uspeo i oni praktično sada nemaju konkurenciju. Vidimo da mnogi pišu kako je TallyGo aplikacija, međutim to je greška. Više o tome kako zapravo funkcioniše TallyGo SDK i koje su njegove prednosti, pogledajte u priloženom video prilogu. OVDE je njohov zvanični sajt.

UnifyID

I na kraju, da završimo sa UnifyID aplikacjom koja kreira vaš lični ID baziran na isključivo na vama. Kako? Pa, zahvaljujući brojnim senzorima koji se nalaze u uređajima koji su oko vas i koje koristite, tipa: računar, telefon, pametni sat, fitnes narukvica, itd. UnifyID uspeva da zabeleži sve što karakteristično samo za vas. Način na koji hudate, svakodnevna rutina kretanja koji imate, brzina kucanja na računaru, način korišćenja miša, da li nosite vike štikle ili ne, i još mnog drugih faktora.

Jednom kada postavite UnifyID nalog, prijavljivanje na bilo koji nalog će podrazumevati jedan klik, i to je to. Bez kucanja lozinki, bez kliktanja po nekim šablonima ili slično. Kako UnifyID tvrdi, nakon nedelju dana korišćenja njihove aplikacije, naravno uz više različitih uređaja koji omogućavaju proveru identiteta na bazi više faktora, prijavljivanje iz prve na neki nalog će biti negde na oko 99.99% uspešnosti.

Postoji mnogo pitanja koja bismo mi postavili, kao što su:

- Šta ukoliko je korisniku loše ili je pijan pa nije sav svoj?

- Šta ukoliko korisnik želi da se neko umesto njega prijavi na nalog?

- Koliko je privatnost korisnika u ovom slučaju zaštićena?

- Šta ukoliko se ne koristi više od dva uređaja?

Ovo su samo neka bitna pitanja koja se nameću. No, kako ne bismo bili oni koji osporavaju nešto novo, daćemo im vreme pa ćemo videti koliko je ovo zapravo uspešan projekat… Pogledajte video u kom su John Whaley i Kurt Somerville održali prezentaciju na TechCrunch Disrupt-u. Oni počinju od 01:29:00.

A sa da par reči o onim zanimljivostima koji se pojavljuju u našem kratkom video prilogu sa TechCrunch Disrupt-a u SanFrancisku.

Prvo “samoupravljivi automobil” koji je napravljen u saradnji sa Udacity. Naime, ovi automobili se već godinama testiraju na ulicama raznih gradova, a pre svega u San Francisku i Singapuru. Kako smo imali prilke da čujemo, samoupravljivi automobili bi se na ulicama Pitersburga mogli naći do kraja nedelje u “uniformi” Uber-a. Oni će potpuno autonomno moći da razvoze putnike, ali vozač će ipak biti za volanom kako bi se izbegle neke nepredvidive situacije. Barem za početak… Naš kolega će najverovatnije imati priliku da ih proba te vam šaljemo snime i pišemo utiske.

Zatim se pojavljuje i Pepper, humanoidni robot emotivac, koji je dizajniran od strane “Aldebaran Robotics i SoftBank Mobile.” On je u mogućnosti da prepozna emocije čoveka i da ih kasnije kroz interakciju sa ljudima manifestuje. Veoma je zanimljiv, a komunikacija sa njim teče sasvim fluidno. Detaljnije sa njim se upoznajte na priloženom video snimku:

Na samom kraju našeg videa ste sigurno zapazili i zanimljivu kućicu za pse koja je u obliku malog autobusa na sprat. Sam oblik te kućice je zanimljiv, ali to nije ono posebno kod nje. Ono što je posebno je to što pas, uz pomoć svog specijalnog računara, može da nauči mnogo toga. Primera radi, on uz pomoć svog računara, kroz igru, može sebi da servira obrok, da uključi klimu, da pusti muziku, da igra igrice i još mnogo toga. U sklopu ove kući postoji i toalet koji je takođe automatizovan, ali i napravljen tako da pas može lako i brzo da nauči da je to mesto za njegove nužde.

Ista ova kompanija u ponudi ima i "Dog PC" proizvod koji su u suštini nudi slično kao i kućica za pse, samo bez toaleta, klime i kreveta. On uz DogPC može da igra igrice, da nauči neke poteze, da servira sebi hranu, itd... Vlasnik psa uvek može pomoću telefona da aktivira serviranje obroka daljinski, da prati njegove aktivnosti u realnom vremenu ili čak da obavi video poziv sa njim.

Više o ovome pogledajte na prliženom video snimku: