Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo okako će da se zove nov Android, zašto tako i koje konkretno novitete donosi! (VIDEO)

Evo okako će da se zove nov Android, zašto tako i koje konkretno novitete donosi! (VIDEO)

Sve o novom Android M operativnom sistemu, o njegovom zvaničnom nazivu i o tome zašto se zove baš tako.

Budući da je Google još odavno predstavio probnu verziju nove Android platforme, za programere sada nam je ostalo samo da saznamo kako će nadolazeća verzija zvati. Za razliku od LolliPop verzije, Android M je bio puštan programerima u dva navrata. Prva verzija je predstavljena na Google I/O 2015 konferenciji uz obilno prezentovanje onoga šta ona donosi, a druga krajem jula. Naravno, druga verzija podrazumeva promene koje su programeri širom sveta predlagali Google-u. Ipak ni u jednom momentu nije se govorilo o tome da li će Android M biti 5.2 ili 6.0, isto tako nije se zvanično govorilo o tome da kakav će naziv nositi tj. po kom će slatkišu biti nazvan.

>> Android M Developer Preview 2 je dostupan za preuzimanje! <<
>> Kako instalirati novi Android M operativni sistem? (VIDEO) <<

Dosta se spekulisalo o tome da će novi Android M nosti naziv “Milkshake” i možemo vam reći da smo i mi verovali u to. Nekako je dosta išlo uz sam “Android” prefiks. Ipak Google se ne slaže sa svima nama. 14 avgusta je prvo objavio video tizer koji nagoveštava i po malo zadirkuje sve fanove Android platforme o tome kako će se nova verzija zvati.



Naravno, u video klipu se vidi mnoštvo “nagađanja”. Prvo se navode prethodni nazivi Android verzija gde se kasnije suptilno provlači pravi naziv nove verzije. Sluđeni zanimljivim nazivom “Milkshake” totalno smo zaboravili na jedan najomiljeniji američki slatkiš. Sigurni smo da ste čuli ili videli taj slatkiš do sada, barem u filmovima gde ih često deca na drvenim štapićima peku na vatri.

Google je čak u svom tizer video koji je objavio 14 avgusta nakraju smog videa čvrsto nagovestio sam naziv novog Android-a farbajući lutkicu. Zar vam ne liči na “Marshmallow” ova lutkica na gore priloženoj fotografiji?

Pre dva dana Google je i zvanično obelodanio kako će se novi Android zvati i pod kojim će kodnim brojem ići. Nova Google maskota koja drži “Marshmallow” slatkiš sada dočekuje sve fotografe i novinare u blizini Android HQ zgrade u Kaliforniji.



Dakle, novi Android Marshmallow 6.0 će doneti ogromne promene po pitanju performansa i nešto malo uređeniji korisnički izgled koji neće odstupati od Material Design koncepta.

Biće optimizirano korišćenje RAM memorije, korišćenje baterije, dodata fabrička podrška za čitanje otiska prstiju kao i podrška za novi USB Tip C konektor. Naravno ov nije sve i više o svemu tome možete pročitati na priloženim linkovima:

>> Android M podržava USB Tip C. Radujete li se tome ili tugujete? <<
>> Šta je “Now On Tap” koji se pojavio na novom Android M operativnom sistemu? <<
>> Evo kako izgleda Android M na telefonu! (VIDEO) <<
>> Evo šta donosi novi Android M DP2!? <<