Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Facebook aplikacija uskoro dobija ogromne estetske promene! (VIDEO)

Facebook aplikacija uskoro dobija ogromne estetske promene! (VIDEO)

Facebook je obelodanio da će Facebook aplikacija za iOS i Android uskoro dobiti pet novih, uglavnom estetskih, promena. Evo koje su to…

Kako bi društvena mreža stara čitavih deset godina ponovo bila “živa i uzbudljiva”, Facebook je predstavio pet različitih promena koje se odnose na profil korisnika. Evo liste promena:

  1. Kačenje omiljenih fotografija na koje će se prikazivati na pri pregledanju profila.
  2. Privremena profilna fotografija koja će se prikazivati onoliko koliko vi odredite.
  3. Uređivanje prikaza informacija o profilu sada podržava 100 novih karaktera i emotikona.
  4. Profilna fotografija i ceo profil facebook korisnika će biti prikazivan drugačije nego ranije gde će profilna biti na sredini ekrana. Takođe, sekcija za fotografije i prijatelje će biti drugačije prikazana.
  5. Korisnik će moći da postavi video dužine sedam sekundi umesto profilne fotografije.

Sve ovo što smo naveli je već dostupno pojedinim korisnicima gde oni sve ovo testiraju i pripremaju za širu upotrebu.



Ove promene skupa bi trebalo da učine Facebook vizuelno mnogo stimulativnijim. U odnosu na Twitter, Snapchat i ostale društvene mreže, Facebook im je ovim potezom ipak za jedan korak više pobegao kada je reč o dizajnu, mogućnostima i prilagođavanju, koje korisnici uvek širokih ruku dočekaju.

Kako stvari stoje, Facebook nastoji da jednom za svagada reši tu dilemu da li će korisnici svoj Facebook profil koristiti kao ličnu kartu u digitalnom svetu i na internetu uopšte. Ostale društvene mreže ne uspevaju da obezbede sve što je potrebno da postanu “digitalna LK” svakog njihovog korisnika. Ali ako Facebook obezbedi više opcija za prilagođavanja profila, kao što je najavio, korisnici će zbog mogućnosti prilagođavanja hteti da se putem svog Facebook profila legitimišu na internetu, predstave i promovišu, što zapravo za Facebook znači mnogo više internet saobraćaja i sigurnije poslovanje.

Kako menadžer projekta “novi profil”, Aigerim Shorman navodi, sve ove promene su osmišljene sa ciljem da korisnici imaju novi i bolji način da se izraze i pokažu koji su im to momenti u njihovom životu bitni i vredni pažnje. Kako on napominje, poslednji post koji korisnik podeli sigurno nije merodavan i dovoljan da se na pravi način prezentuje jedna osoba, zar ne? Zato Facebook planira da uvede ove promene kako bi korisnici mogli bolje da se prezentuju ostalima, kako na Facebook društvenoj mreži, tako i ostaloj publici koja podrazumeva ceo internet.

Prifilni video

Uskoro ćete moći da za profilnu postavite video koji traje 7 sekundi. Dakle, dodirom na profilnu fotografiju imaćete opciju da snimite video koji želite da bude vaš profilni. Uz video ide i zvuk koji će se čuti samo ukoliko vi to odaberete. Video će se automatski iznova reproduktovati tako da svako ko bude kačio video treba voditi računa da poslednji sekund videa bude sličan onom prvom. Kada je reč o početnoj strani gde se prikazuju postovi svih prijatelja, stranica i postova iz grupa, umesto profilnog videa pojaviće se profilna fotografija koju vi ranije podesite.



Omiljene fotografije

Još jedan novitet je to što će korisnici moći da odaberu pet fotografija koje će ih na najbolji način predstavljati. One će se prikazivati na zidu ispod profilnog videa i informacija o korisniku. Ovo je dizajnirano tako da kada nekog dodate za prijatelja, on pre nego što se odluči za prihvatanje ili odbijanje zahteva može bolje da se upozna sa vama i tako donese pravu odluku. Te fotografije mogu prikazivati vaše omiljene aktivnosti, ljubimca, poslovne aktivnosti ili možda i neki selfie ako video nije dovoljan. Na te fotografije gledajte kao na sekundarne profilne fotografije…

Privremen profilne fotografije

Ovo je funkcija koja se testira već nekoliko nedelja i već polako stiže na naše telefone. Ova funkcija omogućava korisnicima da odaberu fotografiju koja će na određeno vreme biti prikazana kao profilna. Nakon isteka tog vremena stara profilna fotografija biva ponovo postavljena. Ova funkcija je idealna u mnogim situacijama, a pogotovu kada želite da podržite neku tekuću akciju, poduhvat, događanje i slično. Facebook je čak napravio i web alatku koja vam olakšava da sve to podesite.



Prikaz informacija

Facebook će dodati čitav niz kontrole privatnosti u okviru sekcije koja sadrži informacije o korisniku. Ta sekcija će se prikazivati odmah ispod proflinog videa tj. fotografije. One informacije koje budu podešene za javno pregledanje će biti jasno prikazane, a ne zakopane negde u dodatnim informacijama o korisniku.

Takođe, korisnici će moći sebe da opišu putem dodatnih 100 karaktera koji uključuju razne emotikone.