Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google je predstavio nov projekat Jacquard. Uskoro će garderoba biti pametna! (VIDEO)

Google je predstavio nov projekat Jacquard. Uskoro će garderoba biti pametna! (VIDEO)

Koristimo pametne telefone, nosimo pametne satove, imamo pametne brave, sijalice, a zašto ne bismo oblačili pametnu garderobu i uživali u pametnoj fotelji? Google ATAP tim je predstavio novi Jacquard projekat, pogledajte o čemu se radi!

Prvi dan Google I/O konferencije je bio namenjen najviše nekim inovacijama vezane za Android platformu. Međutim, drugi dan je bio možda i zanimljiviji jer su predstavljena dva fantastična projekta, Soli i Jacquard.

Mi ćemo danas pričati o Jacquard projektu i objasniti vam šta Google želi da postigne time. Obzirom da polako zalazimo iz ere mikro uređaja sasvim je normalno da nam sledi nano era gde je sve toliko sitno da ga ljudsko oko ne može lako spaziti. Tačno je da nismo duboko zakoračili u tu novu nano eru ali ne treba nam mnogo.



Jedan od krupnijih korka je Google-ov novi projekat Jacquard. ATAP tim koji stoji iza svega ovoga tvrdi kako je krajnje vreme da naša garderoba postane “pametna”. Kako navode, zašto bi smo našu jaknu koristili samo zarad utopljenja kada ona može biti mnogo više. Primera radi, baš kada zimi nosite jaknu jako je nezgodno koristit mobilni telefon ili tablet jer je napolju hladno. Uz pomoć nove tehnologije koja uključuje integraciju elektronskih flakana u tkanane materijale, bićemo u mogućnosti da neke poslove na telefonu obavljamo prevlačenjem prsta ili ruke preko površine jakne.

Da, naša garderoba u budućnosti vrlo lako može postati osetljiva na dodir i funkcionisati kao touch panel. Sve te novine bi se desile neprimetno jer digitalna osetljiva vlakna mogu da se implementiraju u svaki komad garderobe pa čak i u nameštaj. Bez narušavanja dizajna garderobe, omogućivši kreatorima da svoja dela stvaraju nesmetano.

Zamislite kako bi zgodno bilo kada bi svaki naslon fotelje ili sofe u dnevnoj sobi služio kao daljinac. U tom sličaju konačno ne biste morali da brinete gde je daljinac.

Sve u svemu, mogućnosti se razgranavaju uz nove ideje, a to koliko će daleko stići ovaj projekat će nam pokazati vreme. Obećavajuće je to što je Google sklopio partnerstvo sa Levi`s kompanijom.

Do tada pogledajte video koji sve pojašnjava sve: