Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google je predstavio novi Android N za programere! Pogledajte šta on donosi!

Google je predstavio novi Android N za programere! Pogledajte šta on donosi!

Android N za programere je nedavno predstavljen gde svi koji žele mogu da ga preuzmu i probaju. Evo šta je novo kod nove Android N verzije?

Google je iznenada predstavio ranu verziju novog Android operativnog sistema. Svi smo očekivali da će se to desiti na Google I/O konferenciji, u maju ove godine, međutim pogrešili smo.

Android N za programere se može instalirati na Nexus 6P, Nexux 5X, Nexus 6, Pixel C, Nexus 9, Android One, kao i na Nexus Player. Dakle, svi koji poseduju ove uređaje, već sada mogu da probaju delić najnovijeg Android operativnog sistema.



Lepa vest za sve je to da je Google uspeo da za svega pet meseci napravi značajna unapređenja i unapredi korisničko iskustvo novim korisnim funkcijama.

“Kako već sada imamo novu verziju Android-a, možemo da primetimo da su tu neke značajne promene koje su usmerene upravo prema vama programerima: ovo je najbrže puštena developer preview verzija ikada, a lakše ju je probati i razvijati budući da smo proširili načine putem kojih nam možete dati vaš doprinos.” Naveo je Hiroshi Lockheimer i dodaje “Nadamo se da će se ove promene odraziti na to da vi programeri budete primećeni i vaš rad usvojen. Upravo to Android čini najsnažnijim.” Evo šta je to novo, a najzanimljivije kod Android N platforme:

Podeljeni prozori API

Iako je ovo funkcija koja nije tako nova, ona nije česta. Pojedini tablet računari i telefoni je imaju zahvaljujući individualnom trudu programera. Shodno tome, Samsung i LG još odavno imaju opciju multi-window.

No, ono što Android N donosi je dostupnost multi-window funkcije na svim uređajima koje pokreće Android N. Stoga, nova multi-windows funkcija će raditi mnogo fluidnije. Naravno, svi benefiti korišćenja multi-window funkcije će biti dostupni. Korisnici će moći nesmetano da koriste dva prozora, potpuno sinhronizovano i prirodno.

 

Praktičnije korišćenje komunikacionih aplikacija

Notifikacioni panel je na Android N dobio dosta promena. Pored toga što će izgledati drugačije u odnosu na Android 5 LolliPop, on će dobiti i neke nove funkcije. Naime, korisnici će moći da odgovore na poruke direktno iz notifikacionog panela, bez napuštanja aplikacije koju trenutno koriste.



Bilo da je to SMS poruka ili neka druga IM poruka sa WhatsApp, Facebook Messenger, Twitter i sl, korisnik jednostavnim prevlačenjem prsta preko notifikacije može da dođe do dela gde ima mogućnost da direktno odgovori na poruku dok je aplikacija koju trenutno koristi i dalje aktivna.

Programeri će moći da razviju individualni korisnički izgled za “direct replay” funkciju. Naravno, biće tu još zanimljivih modifikacija koje ćemo u finalnoj formi moći da vidimo verovatno u septembru ili novembru.

Ekonomičnije korišćenje baterije

Sigurni smo da će ovo da usreći mnoge Android korisnike. Uz Android 6 Marshmallow, Google je predstavio novu funkciju štednje baterije koja se naziva “Doze”. Ova funkcija može da uštedi mnogo više baterije zahvaljujući njenoj mogućnosti da uređaj postavi u dublje stanje sna, na duže vreme.



Sa Android N nam dolazi još unapređenija Doze funkcija koja sada može da postavi uređaj u doboko stanje sna u češćim intervalima, čak i nakon gašenja ekrana. Ranije je Doze uređaj postavljao u doboko stanje sna samo kada primeti da ga korisnik duže vreme nije koristio, sada Doze to može da uradi mnogo češće, bez zastoja i usporavanja uređaja. Ovo će omogućiti da telefon izdrži mnogo duže nakon poslednjeg punjenja jer će sada Doze mnogo više štedeti energiju kad god je telefon u stanju pripravnosti.

Ekonomičnije korišćenje paketnih podataka

Google nastavlja da radi na tome da Android bude ekonomičniji u raznim segmentima, pogotovu kada je reč o bateriji, internetu i radnoj memoriji. Shodno tome, Android N ima unapređenu funkciju štednje paketnih podataka.

Kada je ova funkcija uključena na snagu stupaju restrikcije koje se odnose na aplikacije koje koriste internet, uključujući učitavanje fotografija i video snimaka unutar internet pregledača. Dobro je to što korisnik ima mogućnost da izabere aplikacije koje će biti izuzete od restrikcija te one kasnije nesmetano mogu koristiti internet, bez obzira na aktiviranu funkciju štednje paketnih podataka (eng. data saver).



Dakle, svi oni koji koriste paket sa ograničenom količinom paketnih podataka će svakako uživati u novoj “Data Saver” funkciji.

Funkcija “slika u slici”

Android N donosi nešto što će obradovati mnoge korisnike i YouTube obožavatelje, a to je mogućnost da pregledate YouTube sadržaj dok radite nešto drugo na telefonu. Naravno, ova funkcija će najviše doći do izrađaja na tablet uređajima, ali nekada dobrodođe i na uređajima manjih dijagonala kao što su telefoni.

Da se razumemo, funkcija slika u slici (eng. picture in picture) će moći da se koristi i za druge aplikacije kao što su galerija ili slično. Korisnik jednostavno dodirne taster za prebacivanje videa iz režima preko celog ekrana u režim slika u slici, gde kasnije može da pregleda sadržaj u plutajućem prozoru. Ovo će svakako omogućiti korisnicima da budu produktivniji i da svoje zadatke obavljaju mnogo brže na Android-u.

Ovo su možda najznačajnije promene koje Android N donosi. Naravno, postoje neke estetske promene o kojima ćemo narednih dana pisati, međutim one najbitnije “ispod haube” smo vam upravo predstavili.

Dodaćemo i to da Android N za programere po prvi put ne mora da se “flešuje” već je dovoljno preuzeti ga i instalirati direktno sa vašeg telefona, kao nadogradnju. Sada ostaje samo pitanje kako će se nova verzija Android-a nazivati? Da li će “N” biti Nutella ili možda nešto drugo? Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima.