Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google konačno posvećuje Wear OS-u preko potrebnu pažnju, ali ono što nam zaista treba je novi hardver!

Google konačno posvećuje Wear OS-u preko potrebnu pažnju, ali ono što nam zaista treba je novi hardver!

Google-ova softverska platforma za pametne satove, Wear OS, već je neko vreme u stanju hibernacije ali Google očigledno namerava da to promeni. Da li će biti dovoljno bez novog hardvera?

Google Play prodavnica i aplikacije koje je napravio Google i dalje su funkcionalne, a novi satovi stižu po ustaljenom rasporedu, ali većinu programera aplikacija ne zanima platforma. Google je takođe zanemario uvođenje svojih novijih funkcija i usluga u Wear OS, a dugogodišnje greške sa Google asistentom i drugim komponentama su i dalje raširene.

 



Nikada nije bilo jasnog odgovora zašto je Google ispustio loptu sa Wear OS-om, osim nagađanja o lošoj prodaji uređaja (Apple nastavlja da nadmašuje sve svoje konkurente). Akvizicija Fitbita od strane Google-a pokrenula je spekulacije da bi Wear OS mogao biti remontovan ili zamenjen, koristeći softver i tehnologiju koji je prvobitno razvio Fitbit. Međutim, iako je kupovina najavljena u novembru 2019. godine, razne regulatorne prepreke sprečavale su zatvaranje kupovine do januara ove godine. Da je Google planirao remont Wear OS-a, softver bi verovatno ostao u režimu održavanja - ali to se ne dešava.

Google je nedavno objavio raspored ovogodišnje Google I / O konferencije za programere, a prvi put od 2018. (iako nije bilo događaja 2020. godine) postoji više događaja posvećenih Wear OS-u. Google planira sesiju „Šta je novo u Wear-u“ , kao i radionicu o izradi pločica. Dve sesije nisu konačni dokaz da Google ozbiljno misli na Wear, ali bilo je i drugih ohrabrujućih vesti. Ranije ovog meseca, Google je objavio svoju Gboard tastaturu za satove Wear OS - prvi put nakon mnogo godina Google je na platformu uveo novu aplikaciju.

Screenshot of Gboard on Wear OS, showing a Dutch keyboard

Sjajno je ponovo videti neki nivo interesovanja za Wear OS od strane Google-a, ali još uvek je dug put ispred. Google pomoćnik je zabrljao u većini satova, razvoj nezavisnih aplikacija je u velikoj meri zaustavljen, a neke Google-ove aplikacije mogu imati koristi od ažuriranja. Takođe nije bilo zvaničnog načina čuvanja muzike van mreže na satovima Wear OS otkako je Google Play muzika ukinuta ; YouTube Music i dalje nedostaje, iako je aplikacija za Apple Watch objavljena u oktobru 2020 .

Još važnije, Wear OS-u je potreban novi hardver. Qualcomm, dobavljač za većinu čipseta koje koriste satovi Wear OS, oklevao je da razvije novi hardver. Do prošle godine, Wear 3100 je bio najbolji čipset kompanije za prenosive uređaje u kompaniji, koji je izgrađen na starijoj 28nm arhitekturi. Qualcomm je konačno objavio ažurirani hardver prošle godine, Wear 4100 i 4100+ , koji je pružio preko potrebna poboljšanja performansi i upotrebljivosti.



Još uvek postoji samo jedan Wear OS sat sa čipsetom Wear 4100: Mobvoi TicWatch Pro 3 . Motorola navodno licencira svoje ime za pametni sat koji će sadržati čipset, ali veći igrač u industriji, Fossil, još nije ažurirao nijedan od svojih satova kako bi koristio novi hardver. Još gore, Wear OS satova uopšte nema s vrhunskim modelom Wear 4100+. Nadograđeni čip obećava ambijentalne ekrane u boji, poboljšano praćenje sportskih aktivnosti i druge funkcije od kojih bi platforma mogla imati koristi. Ako nezavisni proizvođači nisu zainteresovani za prodaju satova sa modelom Wear 4100+, onda Google treba da napreduje sa svojim satom.

Sada kada je Wear OS naizgled ovde da kaže - bar dok Google ne shvati svoju dugoročnu strategiju pametnih satova sa Fitbit-om ispod pojasa - treba nam još satova sa najnovijim hardverom. Platforma se godinama borila za satove sa slabim napajanjem sa sporim procesorima i manje od 1 GB RAM-a, ali TicWatch Pro 3 je dokazao da OS može dobro raditi sa pravim hardverom. Treba nam samo više (i boljih) satova. Možda bi sledeći pametni satovi Samsunga mogli biti potez koji je platformi očajnički potreban.