Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google Slike više neće čuvati vaše fotografije besplatno!

Google Slike više neće čuvati vaše fotografije besplatno!

Od sredine sledeće godine Google Slike će prestati sa uslugom neograničenih besplatnih kopija vaših fotografijai video snimaka! Šta to znači za vas? Pročitajte u nastavku teksta.

Google Slike su objavljene 2015 godine sa neograničenim rezervnim kopijama sa smanjenim ali dovovljno dobrim kvalitetom fotografije za većinu korisnika. Kompanija je nedavno objavila da će prestati sa pružanjem ove usluge u toku sledeće godine, bez posledica za već objavljene fotografije.

 



Od 01.06.2021. god. nove rezervne kopije fotografija i video snimaka računaće se od 15 GB besplatnog skladišnog prosotra koji dolazi uz svaki Google nalog. Ova promena ima namenu da održi ritam za povećanom potražnjom za skladišnim prostorom usled povećane količine podataka koja se kreiraju svakodnevno. Google Slike danas broje preko milijardu korisnika sa preko 4 biliona sačuvanih fotografija i video snimaka, sa 28 milijardi koje se dodaju svake nedelje.

Google precizira da postojeće fotografije i video snimci otpremljeni u „Visokom kvalitetu“ - gde se slike veće od 16 megapiksela i video snimci preko 1080p smanjuju - pre tog datuma neće se računati u ograničenje skladišnog prostora. Google Slike će i dalje nuditi ovu opciju za rezervne kopije u smanjenoj veličini kako bi ljudima omogućili maksimalan kapacitet skladištenja.

To znači da će se rezervne kopije fotografija i video snimaka pre 1. juna 2021. i dalje smatrati besplatnim i izuzeti su iz ograničenja skladišnog prostora. Kvalitet rezervne kopije možete u bilo kom trenutku da proverite tako što ćete u aplikaciji otići u Rezervna kopija i sinhronizacija  u Podešavanjima.

Pored toga, kompanija kaže da „preko 80 procenata vas i dalje treba da bude u stanju da još približno tri godine čuva uspomene na svojih besplatnih 15 GB prostora za skladištenje“. U međuvremenu, Google pravi dva alata za upravljanje skladištem.

 



Google Slike imaju novu „personalizovanu procenu“ koliko bi vremena trebalo da se maksimalizuje prostor za skladištenje koji uzima u obzir učestalost rezervnih kopija. Sledeće godine još jedan uslužni program unutar Google Slike isticaće tamne ili mutne fotografije i velike video zapise koje biste možda želeli da izbrišete radi uštede prostora.

Ove promene neće uticati na one koji su otpremili u „Originalnom kvalitetu“. U međuvremenu, korisnici Pixel telefona (1-5) koji otpremaju u visokom kvalitetu biće izuzeti od ovog ograničenja.

 



Google usmerava korisnike na svoju pretplatničku uslugu One radi dodatnog prostora za skladištenje i drugih pogodnosti, poput VPN-a. Mesečne pretplate počinju od 1,99 USD mesečno za 100 GB, 2,99 USD (200 GB), 9,99 USD (2 TB) i više. Tri ulazna nivoa imaju mogućnosti godišnjeg plaćanja: 19,99 USD, 29,99 USD i 99,99 USD, respektivno.