Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

iPhone vam sada može reći ko vas zove iako broj nemate sačuvan u kontaktima! WWDC2015

iPhone vam sada može reći ko vas zove iako broj nemate sačuvan u kontaktima! WWDC2015

Apple je juče održao WWDC konferenciju predstavivši novi muzički servis, novi iOS 9 i još mnogo toga. Pogledajte kako je iOS9 upravo postao glavobolja za Android.

Apple je promenio i dodao gomilu stvari na svoj novi iOS9 što će dovesti da vaš iPhone postane proaktivan. Primera radi, ako povežete slušalice sa iPhone uređajem koji radi na iOS9, on će prepoznati povezivanje i na osnovu informacijama o tome lansiraće “Now Playing” na zaključanom ekranu. Sadržaj će naravno biti usklađen sa aktivnostima koje obavljate, da li trčali ili vozili automobil, telefon to prepoznaje.



Naredni zanimljiv novitet je to što će novi iOS automatski zakazati sve sastanke o kojim asu vas obavestili putem email poruke. A da bi sve bilo u proaktivnom maniru, novi iOS 9 će vas uvek podsetiti da krenete na vreme na zakazani sastanak time što će proveriti da li je gužva u saobraćaju i obavestiti vas o tome.

Ovo je samo tračak novih zanimljivih funkcija koje donosi iOS 9, a nama nekako najzanimljivija je ona koja se odnosi na indetifikaciju nepoznatih brojeva. Mi tokom korišćenja telefona putem email poruka mnogo puta dobijemo ili pošaljemo neke kontak brojeve. Takođe, često se dopisujemo putem email poruka a da nemamo broj mobilnog telefona našeg sagovornika.

Nova pametna funkcija proaktivnog iOS 9 operativnog sistema nas obaveštava o tome čiji bi broj, koji nas poziva, mogao biti ukoliko ga nemamo sačuvanog u kontaktima. Naime, sistem skenira sve email poruke i kontakte gde nas na kraju na bazi tih informacija obaveštava o tome ko bi možda mogao biti iza tog, nama nepoznatog, broja. Pa tako ispod nepoznatog broja telefona koji nas poziva dobijamo pretpostavku sistema čiji to broj.

Sve je generalno, manje više, što bi se moglo implementirati i u Android. Međutim, svi dobro znamo da Google mnogo toga obavlja u oblaku gde je naša privatnost ugrožena koliko god oni tvrdili da nije. Kod novg iOS 9 operativnog sistema, ova funkcija i još mnogo drugih, ceo posao obavljaju direktno sa telefona. Kako je navedeno “Apple ne želi da zna šta mi radimo, jednostavno nas ne interesuje!“.