Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

MediaTek Helio X30 čipset zvanično predstavljen na MWC sajmu! (VIDEO)

MediaTek Helio X30 čipset zvanično predstavljen na MWC sajmu! (VIDEO)

Snapdragon je svoj novi čipset predstavio na CES-u ove godine, dok se MediaTek sovjim novim "čedom". On ima dva procesora sa četri jezgra i jedan sa dva, pa vi izračunajte... On duplo manje troši bateriju, a moćniji je za 35%! 

Još u avgustu mesecu, 2016. godine, MediaTek je najavio Helio X30 čipset. Nedavno, na Svetskoj Mobilnoj Konferenciji u Barseloni, MediaTek je zvanično i lansirao najavljeni čipset i obećao da će krajnjim korisnicima uskoro biti na raspolaganju, naravno, kroz određene uređaje… Tačnije, prvi telefon, koji će biti opremljen novim Helio X30 čipsetom, će biti lansiran krajem prve polovine 2017 godine.

 



Helio X30 je najmoćniji čipset kompanije MediaTek pa će se on samim tim koristiti na premium uređajima. Helio X30 je napravljen 10nm proizvodnim procesom, a koristi arhitekturu baziranu na tri klastera po jezgru. Kako kompanija tvrdi, čipset je ekonomičniji pa njegov utrošak energije za 50% niži, dok je sa druge strane procesorska snaga povišena za 35%. Sve ovo upoređujući sa prethodnom generacijom.

Sadrži dva ARM Cortex A73 jezgra, takta 2.5 GHz, zatim četri ARM Cortex A53 jezgra, takta 2.2 GHz, i još četri ARM Cortex A35 jezgra, takta 1.9 GHz. Takođe, čipset poseduje 3CA downlink i 2CA uplink za visok kvalitet reproduktuvanja/emitovanja video sadržaja.

Što se grafičkog čipa tiče, tu je Imanigation PowerVR serije 7XT Plus, takta 800 MHz, a za 2.4 puta je brži i 60% štedljiviji u odnosu na svog predhodnika. Helio X30 čipset podržava ekrane do 2560*1600 rezolucije, do 8 GB RAM-a i uključuje dva 14-bitna ISP-a što podrazumeva maksimum dve zadnje kamere od 16 MPx…

Takođe dolazi sa poslednjom CorePilot 4 tehnologijom što povećava vek baterije prateći navike korisnika i predviđajući način njegovog korišćenja kako bi određene aplikacije postavio u dublje stanje sna.

Videćemo koliko će to pametnih telefona biti sa Helio X30 čipsetom, ali za sada znamo da će Vernee Apollo 2 biti prvi koji će debitovati sa njim.