Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

One UI je novi korisnički izgled Samsung telefona!

One UI je novi korisnički izgled Samsung telefona!

Evo kako će izgledati novi korisnički izgled kod Samsung telefona koje pokreće Android 9 Pie.

Samsung je na konferenciji za programere objavila nekoliko zanimljivih noviteta među kojima je možda najviše privukao pažnju njihov telefon sa ekranom koji može da se savije. Međutim, to nije jedino čime su imali da se pohvale.

 



Svi koji imaju Samsung telefon koji će dobiti Android 9 Pie nadogradnju mogu da očekuju potpuno novi korisnički izgled: One UI. Da! Dobro ste pročitali. Samsung je konačno rešio da u celosti redizajnira svoj TouchWiz i čak mu dodeli potpuno nov naziv.

OK, jasno nam je da formalno TouchWiz nije prisutan od kako se pojavio Samsung Experience. Ali budimo iskreni, tragovi TouchWiz-a se i dalje mogu primetiti. On jednostavno nije iskorenjen u toj meri da bi se mogli reći da je Samsung napravio značajan korak napred po pitanju softwera.

Sa druge strane, One UI nam deluje prilično drugačije. Nekako polažemo više nade u njega. Sam naziv “One” negde sugeriše da će to biti čistiji i lakši korisnički izgled. Da neće imati previše suvišnih funkcija i aplikacija.

>> Nekoliko “notch” dizajna uskoro stižu uz nove Samsung telefone! <<

Prema onome što smo do sada mogli da vidimo, One UI ima daleko čisti korisnički izgled. Panel sa kategorijama unutar podešavanja je sužen i daleko bolje organizovaniji. Opcije i funkcije su srodnije spakovane, u kategorije za koje bi korisnik očekivao da jesu. Što ranije nije bio slučaj.



Takođe, neke sistemske aplikacije su dobile nov izgled. Primera radi, One UI donosi potpuno drugačije email, beleške, poruke, aplikacije. Čak je i aplikacija za pozivanje drugačija, odnosno redizajnirana.

Sjajno je i to što će One UI imati adaptivne boje. Ali ne samo prema aplikaciji, kao što je to slučaj kod novijih Android verzija, već i prema boji samog telefona. Samsung je najavio da će novi One UI imati šemu boja koja će se prilagoditi prema boji telefona, a mislimo pre svega na hardwer.

Ono što je nas oduševilo je to što sada Samsung izlazi iz ustaljenih okvira Android dizajna te pokušava da nametne nešto potpuno drugačije. Nešto na šta do sada nismo navikli, a što je defintivno bolje za nas kao korisnike.



Budući da su današnji telefoni sve veći i veći, sasvim je suludo da nam obaveštenja i ostale interaktivne opcije budu smeštene na vrhu ekrana, tamo gde naš prst ne može lako da dosegne. Samim tim, One UI donosi neke izmene po tom pitanju te će sve vezano za obaveštenja i opcije koje sa kojim korisnici mogu da interaguju, biti smeštene u samom dnu ekrana. Tamo gde je pristupačnije. A u vrhu ekrana će boraviti sat i sav drugi sadržaj sa kojim korisnik nije u obavezi da ima kontakt, beć samo brzi pregled.

Iako pojedini korisnici, pretežno oni koji žive u S.A.D. i Južnoj Koreji, mogu da probaju BETA verziju One UI na Android 8 Oreo telefonima, to ne znači da će tako biti u buduće.



Naime, telefoni kao što su Samsung Galaxy S9 i Galaxy S9+ podržavaju One UI BETA program i korisnici koji žive u pomenutim država će moći da ga probaju pre nego što se on zvanično pusti. A pustiće se tako što će doći uz Android 9 Pie nadogradnju za telefone:

- Galaxy Note 9

- Galaxy S9

- Galaxy S9+

- Galaxy Note 8

- Galaxy S8

- Galaxy S8+

Iz ovog naravno možemo zaključiti da je One UI stvoren za Android 9 Pie Samsung uređaje. Pretpostavljamo da će svaki novi Samsung telefon kojeg pokreće Android 9 Pie doći uz One UI. Očekuje se da će One UI zvanično izaći iz BETA faze krajem januara meseca, 2019. godine. I to za telefone kao što su Galaxy S9/S9+ i Galaxy Note 9. No, lepa je vest to što će One UI biti dostupan i za Galaxy S8 tj. Galaxy Note 8 liniju telefona, samo se ne zna tačno kada.