Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Oppo je predstavio kameru sa preciznim, 5 puta optičkim zumom! [MWC 2017]

Oppo je predstavio kameru sa preciznim, 5 puta optičkim zumom! [MWC 2017]

Uskoro ćemo, zahvaljujući Oppo kompaniji, imati telefone sa kamerom koja može zumirati do 5 puta, a da se pritom kvalitet fotografije uopšte ne izgubi prilikom okidanja. 

Kao što je Oppo najavljivao, na tekućoj MWC 2017 koferenciji u Barseloni, predstavljena je nova tehnologija koja će kamerama pametnih telefona omogućiti da zumiraju do 5 puta, bez gubitka kvaliteta fotografije. Oppo je ovu tehnologiju nazvao “5X Precision Optical Zoom”, a možemo zaključiti da samo ime govori o čemu se radi.

 



5 puta optički zum kod kamera pametnih telefona uopšte nije mali zalogaj, a po svemu sudeći, Oppo je rešio da se upusti u celu tu priču. Rešenje leži, prema zvaničnicima Oppo kompanije, u postavci širokougaonih i telefoto sočiva: Doduše, tu kombunaciju smo manje više viđali i kod drugih proizvođača telefona, ali ne celosti istu.

Inžinjeri Oppo kompanije su našli način da preusmere svetlo kroz prizmu sve do prednjeg širokougaonog objektiva, koristeći strukturu nalik periskopu tj. pod uglom od 90 stepeni. To znači da nisu oba senzora vidljiva kroz objektiv kamere, kao što je to slučaj kod svakog telefona na tržištu. Jedna kamera ima standardnu, nama dobro poznatu postavku komponenti, dok druga sadrži malo drugačiju postavku koja podrazumeva “transparentni deo nalik periskopu” koji za 90 stepeni preusmerava svetlo do objektiva pa kasnije do senzora.

U kopmaniji Oppo već dugi niz godina rade na ovom projektu te možemo očekivati da ćemo ovu “5X Precision Optical Zoom” tehnologiju u skorijoj budućnosti videti na pojedinim Oppo telefonima. Dakle, postavka dveju kamera će svakako postati standard narednih godina.

 

Reflektujući svetlo na ovaj način, Oppo je uspeo da zumira a da se pritom kamera telefona ne oslanja na kabaste objektive poput onih fotografskih. Naravno, postojaće poseban softver koji će spajati fotografije načinjene dveju različitim kamerama i tako postići efekat koji glasi “5 puta zum”.Zanimljivo je to da postoji oko 50 sitnih komponenti unutar ove postavke dveju kamera, a ipak sve ovo ne biva deblje od 5.7 milimetara.



Još jedna jako velika prepreka za sve ovo bila je stabilzacija slike budući da je sve znatno nestabilnije prilikom zuma. Čak i najmanji potres može da dovede do kompletnog zamućenja fotografije… Oppo i za to ima rešenje te je upario sovj “5X optical zoom” modul sa svojom potpuno novom tehnologijom stabilizacije slike. Kako iz kompanije Oppo tvrde, nova tehnologija stabilizacije slike je za 40% efikasnija u odnosu na predhodnu generaciju. Ovo znači da će fotografija ostati oštra i bez zamućenja čak i prilikom zumiranja do 5 puta.