Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Oppo predstavio 125W Flash Charge i novu paletu punjača!

Oppo predstavio 125W Flash Charge i novu paletu punjača!

Oppo je ponovo lilder po pitanju inovacije na polju tehnologije punjenja! Upravo su predstavili nove punjače koji mogu ekstremno brzo na napune pametni telefon.

Industrija pametnih telefona razvija se sve bržim tempom. Trka za dostizanje vrha uključuje stalna poboljšanja u mogućnosti obrade, kamera, tehnologije prikaza i trajanja baterije. U posljednje vrjeme, kako su baterije na pametnim telefonima porasle, kompanije za pametne telefone i potrošači naglašavaju rešenja za brže punjenje, pozivajući na inovacije iz svih pravaca.

 



Skoro svaki veliki brend pametnih telefona sada implementira pouzdana rešenja za brzo punjenje kakva se nisu mogla zamisliti u prošlosti. Trenutna komercijalna rešenja za pametne telefone idu čak do 65 W kao što su rešenja kompanija Vivo, OPPO, Realme i Xiaomi. Industrija se sada priprema za značajan skok jer je OPPO najavio svoje tehnologiju za brzo punjenje od 125 W i brzo bežično punjenje od 65 W. Paralelno s tim, OPPO takođe najavljuje i dva nova kompaktna GaN punjača sa snagom do 110W.

125W Flash Charge

Da počnemo sa zvezdom dana: Ulltra-brzim žinim punjačem od 125W. To je neverovatno brzo, praktično udvostručujući Oppo-v već neverovatno brz 65W SuperVOOC standard.  Oppo tvrdi da standard od 125 W može za 20 minuta napuniti bateriju od 4.000 mAh i da će dostići kapacitet od 41% za samo pet minuta. Ovo je sve postignuto dok se baterija telefona drži ispod 40 ° C, što će pomoći u uklanjanju degradacije baterije

Punjenje veće snage znatno opterećuje bateriju, što je navelo Oppo da izvrši ključne izmene na baterijama pametnih telefona. Dvojna ćelija ostaje, ali je C-ocena baterije udvostručena sa 3C na 6C. C-ocena označaa koliko neprekidne struje može da izdrži baterija i pokazatelj je opšteg kvaliteta i otpornosti na pregrevanje pri visokim stopama napunjenosti. Oppovo rešenje od 125 W gura ogromnih 12,5A jednosmerne struje u ove baterije na vrhuncu punjenja, samim tim zahteva bateriju višeg kvaliteta. Brže punjenje je takođe podržano sa tri pumpe za punjenje koje imaju efikasnost od 98% i šesterostranim podešavanjem baterija sa više tačaka.

Ipak, postoji nedostatak ovako brzog punjenja. Oppo se trudi da temperature održi na stabilnom nivou, ali rad tako visokog C stepena mora dovesti do degradacije baterija brže od sporih metoda punjenja. Kompanija navodi da je ocenjeno da njene baterije zadržavaju 80% svog kapaciteta posle 800 ciklusa punjenja. To bi moglo dovesti do primetnog smanjenja vremena rada ekrana u roku od dve godine od kupovine takvog pametnog telefona.

65W AirVOOC bežični punjač

Bežično punjenje je primetno sporije u poređenju sa žičnim punjenjem, ali to se postepeno mijenja. Ove godine smo videli OnePlus bežično punjenje od 30 W, ali AirVOOC od 65W brži je od svakog žičnom punjača za pametne telefone trenutno dostupnog na tržištu. Za bateriju od 4.000mAh, Oppo obećava punjenje od 30 minuta, što je pad od 56 minuta u odnosu na prethodnu 40W tehnologiju.



Da bi ovaj podvig predstavio na tržištu, 65W AirVOOC punjač se oslanja na dvostruko namotani kalem sa impresivnom efikasnošću od 88%. Tako da će vam trebati uređaj s istim rasporedom iznutra da biste zaista iskoristili ove brzine. Oppo radi na rešenju za isporuku snage od 65W i preko jednog kalema za punjenje.

Postolje za bežično punjenje drži vaš uređaj ispod 40 ° C zahvaljujući ventilatoru koji je postavljen na dnu, koji usmerava vazduh ka Vašem telefonu. Postolje i kalem drže se hladnim dodatkom poluprovodnih rashladnih materijala koji su očigledno popularni u eSports industriji. Ako sve to nije bilo dovoljno, Oppov-o postolje takođe radi sa uređajima koji imaju Qi standard, mada pri mnogo sporijim brzinama od 10 W i 5W.

Dva mini GaN punjača

Galijum nitrid (GaN) napaja manje, prenosnije punjače velike snage, a Oppo je iskoristio materijal za svoje visokofrekventno napajanje iz struje unutar svojih mini-punjača od 50 W i 110 W. Model od 50W debljine je samo 10,5 mm i teži 60 grama. Oppo kaže da je model snage 100 W uporedive veličine sa tipičnim punjačem od 18 W. Dve dobre opcije za putnike koji žele da se otarase glomaznih zidnih punjača.



Mini-punjači od 50 i 110 W takođe podržavaju USB PD i USB PPS standarde. Bivši maksimumi su na 27 W PD, 50W PPS i 18W QC. 110W model podržava 110W PPS, 65W PD i 36W QC. Cilj ovih uređaja je da služe kao jedini punjač koji će Vam biti potreban za većinu gedžeta, uključujući laptopove veće snage.



Koliko god impozantno izgledala najnovija najava Oppa, još uvek nam nedostaje nekoliko delova slagalice:

1. Cene i dostupnost

2. Koliko ćemo dugo morati da čekamo pre nego što budemo videli prvi pametni telefon sa punjačem od 125W. 

Ali znamo da Oppo planira isporučiti punjač od 125 W sa budućim uređajem, kao i prodati ga kao samostalni pribor. Ispratićemo kada Oppo-ova tehnologija brzog punjenja dospe na tržište, verovatno kasnije u toku godine.