Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je Moto Z! Najnoviji, modularni vodeći telefon Motorola kompanije.

Ovo je Moto Z! Najnoviji, modularni vodeći telefon Motorola kompanije.

Lenovo je tokom “Tech World” konferencije iskoristio priliku da predstavi novi vodeći telefon namenjen svetkosm tržištu. Međutim, ne pod Lenevo brendom, već pod brendom Motorola. Evo o kakvom se uređaju radi.

Ako ste mislili da će novi “flagship” Motorola kompanije da bude sličan Moto X modelima, pogrešili ste. Ovaj put, Moto Z, umesto “X”, dolazi sa telom koje je izrađeno od alumionijuma i čelika. Ispod tog tela se nalazi poprilično moćna postavka koja nas je, možemo reći, iznenadila…

 



Dakle, spolja se nalazi Quad HD (2560*1440) ekran dijagonale 5.5 inča koji ima baš, baš uzak razmak između ekrana i bokova telefona. Ako bolje pogledate telefon, zaključićete da dizajn telefona izgleda kao da su spojena dva telefona: novi Moto G i prošlogodišnji Moto X Pure Edition. Ispod ekrana je kockasti čitač otiska prstiju koji izuzetno brz. Ovo je prvi put da imamo čitač otiska prstiju na Moto vodećem telefonu, odnosno drugi put ako uzmemo Moto G liniju.


Sa prednje strane, Moto Z ima kameru rezolucije 5 MPx koju prati LED blic. Izgleda da se nastavlja praksa implementiranja LED blica na prednjoj strani telefona budući da je to dobro prošlo sa Pure Edition uređajima.

Sa zadnje strane, Moto Z ima kameru rezolucije 13 MPx što potvrđuje tendenciju kompanije da snizi broj piskela zadnje kamere. Sećate se da je prošlogodišnji Motorola telefona imao 21 MPx zadnju kameru? Dakle ovaj put 13 MPx senzor koji se sa DualLED blicem smešten unutar prstena koji se blago ističe iznad zadnje površine telefona.

Ok, a šta je sa “moćnom postavkom” karakteristika koju smo gore pominjali? Pa, Moto Z pakuje najnoviji Snapdragon 820 čipset sa 4 GB RAM-a i 32 GB interne memorije koja se može proširiti putem MicroSD kartice. Tu je i USB C konektor sa sistemom brzog punjenja, ali bez 3.5 mm audio izlaza. Kada smo kod punjenja, ovaj telefon ima bateriju kapaciteta 2.600 mAh.



Moto Z pokreće Android 6.0.1 Marshmallow iz same kutije sa neophodnim “soft” korisničkim izgledom preko njega. To automatski znači da su funkcije kao “Moto Voice” i Moto Display” dostupne.

Ono što je posebno kod Moto Z telefona, ne računajući fantastičan dizajn, vrhunsku izradu i moćne karakteristike, je mogućnost dodavanja modučla. Ova automatski Moto Z telefon čini najtanjim “modularnim” telefonom na svetu. Moto Z je tanak svega 5.2 mm! Moramo istaći da se radi o veoma tankom telefonu, a možda je jedan i od najtanjih na svetu.

No, da se vratimo na njegovu “modularnost”. Zašto pod znakom navodnika? Pa, kao i LG G5, Moto Z nije u potpunosti modularan, već “semimodularan”, ako tako možemo da se izrazimo. Moto Z na svojoj poleđini ima set pinova koji obezbeđuju konekciju sa takozvanim Moto Mods dodacima. Ti dodaci mogu biti dodatan zvučnik, baterija, neki senzor, termalna kamera ili šta god Lenovo reši da napravi u budućnosti. Uglavnom, očekuje se da će Lenovo u saradnji sa drugim kompanijama raditi na tome da bude što više modula. Takođe, Lenovo je najavio Moto “Mod Development Kit” MDK koji će pomoći razvoju modula i aplikacijama koje će komunicirati sa njima.