Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je najmoćniji Windows 10 uređaj koji je juče ugledao svetlost dana! Nama deluje kao tablet, a vama? (VIDEO)

Ovo je najmoćniji Windows 10 uređaj koji je juče ugledao svetlost dana! Nama deluje kao tablet, a vama? (VIDEO)

Microsoft je juče, na konferenciji za štampu koju je u gradu New York održao, predstavio Surface Book kao odgovor na MacBook Pro! Da li je on zapravo Tablet ili NoteBook, procenite sami…

Na prvi pogled, čini se da je Microsoft konačno napravio svoj prvi laptop! Ipak, kada se malo bolje sagledaju okolnosti, novi Surface Book i nije baš 100% laptop. Više je nekako hibrid, uslovno rečeno, koji je ujedno i laptop i tablet računar.



To govorimo jer novi Surface Book ima ekran koji se može odvojiti od tastature i koristiti kao individualni uređaj pomoću dodira ili nove Microsoft olovke.

No, kada je Surface Book kompletan, odnosno povezan sa tastaturom, njega možete presaviti za 360 stepeni i tako ga prebaciti u tablet stanje (eng. mod) korišćenja. 

Dakle, nije lako proceniti da li se radi o tablet računaru uz koji ide i tastatura kao prateća oprema ili o NoteBook računaru sa ekranom koji se može odvojiti od tastature. Sve u svemu, na vama je da odlučite to. Ono što je bitno da znate je to da Surface Book pakuje neke ekstremno moćne komponente što ga još jednom čini hibridom. Po našem mišljenju, on se itekako može uzeti u klinč sa novim MacBook Pro uređajem kojim se Apple diči.



Veoma je doboro izrađen, ali nije očekivano lagan. Mnogi bi možda želeli da Surface Book bude do kilogram težine, međutim to nije slučaj. On teži negde oko 1,5 kg zajedno sa tastaturom, što generalno nije uopšte mnogo budući da ostali notebook računari teže mnogo više. Ono što je sigurno je to da je izrađen podjednako dobro kao MacBook Pro, možda i čvršće.

Njegov dizajn nas oduševljava. Prema promo video zapisu, Microsoft prezentaciji, detaljnim fotografijama koje smo pregledali, slobodno možemo reći da izgleda fantastično. Deluje kao pravi premium uređaj čijem dizajnu je posvećeno mnogo pažnje. Izgleda luksuzno i u skladu sa svojom cenom od 1.499$.



Ekran, odnosno tablet, kako vam je volja, se ne može tek tako odvojiti od tastature. Ipak se radi o uređaju visoke klase! Zamislite kada bi on mogao da se neželjeno otkači tokom premeštanja ili nošenja Surface Book uređaja… Pa to bi bilo katastrovalno. Naime, postoji taster koji oslobađa ekran kada ga pritisnete.

Dakle, nema magneta, nema šablona za skidanje ekrana u vidu navlačenja ili klizanja po tastaturi, već  jednostavno podigne ekran i to je to. Čak se ni čuveno “skljoc” ne čuje.



Isto tako, mislilo se i na to da li ekran može da se zakači okrenut leđima prema tastaturi… Naravano da može! Na taj način se Surface praktično pretvara u uređaj namenjen za prezentaciju nečega.

Ako vas brine kakav je odaziv tastature prilikom kucanja, na to ne možemo da vam odgovorimo sa 100% sigurnošću jer za sada nismo testirali Surface Book. Ono što znamo je da ovakve tastature imaju malo lošiji pulsirajući efekat prilikom kuckanja, međutim za one koji su navikli na tanke (eng. slim) tastature, to neće biti značajan problem.

Ako govorimo o ekranu, Surface Book poput Google-ovog Pixel C tablet računara, ima čudne proporcije. On je dijagonale 13.5 inča, razmere 3:2 što ga čini malo višim u odnosu na ostale tablet računare. Vizija Microsoft-a je bila da “PixelSense” ekran bude sličnog formata kao što je Surface Pro 3 ili Surface Pro 4. Rezolucija ekrana je 3000*2000 sa odličnih 267 ppi. Ekran daje kvalitetan prikaz, gde je sve jasno, oštro i vividnih boja, što se moglo očekivati za uloženih 1.500$.

Kada je reč o ostalim karakteristikama, Surface Book može ići u dve varijante:

 

  • 8 GB RAM-a,
  • Intel procesorom šeste generacije i5
  • i5 Intel HD 520 grafičkim čipom

 

ili

 

  • 16 GB RAM-a,
  • Intel procesorom šeste generacije i7
  • i5/i7Nvidia GeForce grafičkim čipom.

 

Što se interne memorije tiče, na raspolaganju su vam sledeći kapaciteti:

 

  • 128 GB
  • 256 GB
  • 512 GB
  • 1 TB

 

Neke od ovih komponenta su smešteni u tablet tj. ekran, a neke u tastaturu. Ukoliko ne grešimo, tablet pakuje CPU, jednu bateriju od dve koje su na raspolaganju, dok je GPU i druga baterija spakovana unutar tastature.

Microsoft navodi da Surface Book može da izrdrži do 12 sati korošćenja što bi bilo idelano. Ipak, to nije proverena informacija tako da ćemo o tome pisati čim vidimo kako se Surface Book pokazao.

Da razjasnimo, kupovina Surface Book uređaja podrazumeva tablet, tastaturu, olovku i punjač. Ukoliko bi se neko odlučio za najbolju kombinaciju komponenti Surface Book uređaja, Core i7 CPU, 16 GB RAM, 512 GB ROM, Nvidia GPU, njegova cena bi mogla da naraste preko 2.700$!  U slučaju da neko želi da kupi novi Microsoft Surface Book uređaj, on bi ga dobio krajem ovog meseca kada krene isporuka.