Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je novi Huawei P30 Pro sa TOF i periscope kamerama! (VIDEO)

Ovo je novi Huawei P30 Pro sa TOF i periscope kamerama! (VIDEO)

Imali smo prilike da ekskluzivno, pre svih, probamo novi Huawei P30 Pro telefon. Evo šta smo sve saznali o njemu, koji su naši prvi utisci, detaljne karakteristike i cena.

Huawei P30 Pro ne donosi kardinalne promene po pitanju dizajna. Ovaj put imam malo drugačiji ram telefona, koji je naravno sačinjen od metala.

 



Zadnje površina je staklena što je trenutno neizbežan izbor iz mnogo razloga, a možda najbitniji su bežično punjenje, NFC i slično.

Huawei P30 Pro ovaj put dolazi sa nekim novim bojama za koje smatramo da će vasm se itekako dopasti. Mi smo imali prilike da se družimo sa Huawei P30 Pro crne boje i sa modelom koji dolazi u “Breathing Crystal” boji. Inače, Huawei P30 Pro će biti dostupan u sledeći bojama:

- Pearl Wgite

- Breathing Crysttal

- Black Amber

- Sunrise Aurora



Ono što će svi ljubitelji Huawei P linije zapaziti odmah je četvrta kamera koja je ovaj put smeštena odmah ispod LED blica, dok ostale tri kamere borave na prepoznatljivom mestu za jedan Huawei P telefon. Sve kamere su kao i do sada napravljene u saradnji sa Leica kompanijom.

Ono što je novitet je TOF kamera koja omogućava kreiranje još boljih fotografija sa zamagljenom pozadinom. TOF je zapravo skraćenica za “Time Of Flight”, a u pitanju je tehnika merenja razdaljine između kamere i subjekta gde se koristi puls lasera. Puls putuje do subjekta, pa nazad do kamere, nakon čega se dobijene informacije množe sa brzinom svetlosti kako bi se dobila precizna razdaljina.



TOF kamere su se ranije najviše koristile kod industrijskih robota jer su dostavljale precizne informacije o tome koliko je šta udaljeno. Sada je TOF kamera našla primenu i kod pametnih telefona na jedan vrlo domišljat način.



Huawei P30 Pro će moći da napravi fotografiju sa posetepeno zamagljenom pozadinom jer telefon tačno zna koliko je šta udaljeno, zahvaljujući TOF kameri. Dakle, pozadina neće biti svuda identično zamagljena. Ono što je bilže subjektu koji fotografišete će biti blago zamagljeno, a ono što je dalje od subjekta će biti jače zamagljeno. Huawei ovu funkcionalnost naziva “Multilevel Bokeh”.

TOF kamera omogućava i utvrđivanje dimenzija raznoraznih predmeta u okviru izmenjene realnosti pomoću “AR Measure” režima.  

Međutim, nije TOF jedino unapređenje kada su zadnje kamere u pitanju. Glavni senzor od 40 MPx je sada drugačiji u odnosu na sve senzore koje ostali pametni telefoni koriste. Kao što znate, dosadašnji senzori su zapravo sačinjeni od redova koji podrazumevaju sledeći raspored piksela: crveni, zeleni i plavi ili ako vam je lakše Red, Green, Blue, tj. RGB.

Primarna kamera Huawei P30 Pro telefona zapravo koristi novi tip senzora koji oni nazivaju “Super Spectrum”. Naime, raspored piksela je Red, Yellow i Blue. Dakle, koristi se žuti piksel umesto zelenog. Huawei tvrdi da će ovakav raspored piksela omgućiti kameri da primi 40% više svetla. Ono što smo primetili je da Huawei P30 Pro ima ISO koji se može povisiti do neverovatnih 409600 što je četiri puta više od kamere Huawei P20 Pro telefona čija je najviša ISO vrednost 102400.

Prilikom našeg druženja sa Huawei P30 Pro telefonom smo iskoristili priliku da napravimo jednu fotografiju u potpuno zamračenoj prostoriji gde je jedini izvor svetlosti dolazio iz makete koju smo fotografisali. Pogledajte kakvu fotografiju je Huawei P30 Pro telefon uspeo da napravi uz pomoć noćnog režima. Imajte na umu da je fotografija načinjena iz ruke, ne pomoću stativa.

Tu nije kraj inovacijama jer na poleđini Huawei P30 Pro telefona boravi i jedna periskop kamera od 8 MPx koja ima ča 5x optički zum, 10x hibridni zoom i čak 50x digitalni zoom. Ova kamera ima posebnu prizmu koja omogućava zumiranje bez značajnog gubitka kvaliteta pri okidanju fotografije.

Probali smo periskop kameru koristeći optički zoom, hibridni i digitalni. Neverovatno je koliko dobre fotografije mogu da ispadnu pri okidanju iz ruke. Sigurno vam je poznato da prilikom zumiranja sve postaje drmusavo. Zahvaljujući unapređenoj otpičkoj stabilizaciji slike koju Huawei P30 Pro ima, čak i pri zumiranju od 50x fotografije nisu zamućenje usled vibracija ruke.

Evo kako te fotografije izgledju. Moglo bi se reći da je Huawei P30 Pro pogodan za špijuniranje.

Inače, periskop kamera je položena duž telefona što rešava problem ispupčenja. Da je kamera položena na uobičajen način, telefon bi imao ogromno ispupčenje jer zumiranje zahteva specifičnu poziciju sočiva. Shodno tome, polaganjem kamere duž telefona i prelamanjem svetla na 90 stepeni, uz pomoć prizme, moguće je u telefon implementirati kameru većih proporcija i tako postići zoom do čak 50 digitalno, a 5x optički.

Među svim ovim kamerama se nalazi i jedna ultraširokougaona od 20 MPx koja je praktično identična onoj koju Mate 20 Pro ima. To naravno znači da je prisutan Super Macro režim koji omogućava korisniku da se kamerom približi subjektu na čak 2.5 centimetara. Podsećamo da ostali telefoni mogu da se kamerom približe subjektu maksimum 5 cm.

I za kraj ćemo dodati da je Huawei implementirao novi AI HD+ režim u svoj P30 Pro model koji omogućava kreiranje neverovatnih fotografija čak i kada je pozadina subjekta previše osvetljena.

U tim situacijama Huawei P30 Pro mapira ekspoziciju tako što odvoji pozadinu i subjekat koji fotografišete kako bi pravilno kalibrisao osvetljenje. Na ovaj naličin se čuvaju svi detalji i snenke kod fotografije. Evo jednog primera.

  

Huawei nije hteo da se zaustavi samo kod fotografije te je unapredio kvalitet video zapisa i samu stabilizaciju videa takođe. Ovaj put Huawei P30 Pro ima bolje performanse u lošijim uslovima osvetljenja. Možda će se neko razočarati, ali snimanje u 4K je i dalje moguće samo sa 30 frejmova po sekundi, ne i sa 60.

Zakljućemo da Huawei polako uvodi novi industrijksi standard kada su kamere kod pametnih telefona u pitanju.

Ekran Huawei P30 Pro telefona je dijagonale 6.47 inča, 2340*1080 rezolucije što je nas malo razočaralo budući da se radi o premium uređaju. FullHD+ rezolucija je stvarno zastarela karakteristika i mislimo da je Huawei tu pogrešio.

Za razliku od Huawei P20 Pro modela, Huawei P30 Pro ima ekran koji je zakrivljen na levom i desnom boku. A za razliku od Mate 20 Pro telefona, optički čitač prstiju Huawei P30 Pro modela je smešten pri samom dnu ekrana. A ova informacija nam usput praktično otklanja sumnje u to koji tip ekrana Huawei P30 Pro koristi jer optički čitač prsta može da se smesti samo ispod AMOLED ekrana.

No, ako bolje pogledate prednju površinu telefona, onda ćete odmah primetiti da je Huawei maksimalno razvukao ekran ka bokovima te su ivice oko ekrana minimalne.

Za razliku od Huawei Mate 20 Pro modela, Huawei P30 Pro ne poseduje veliki zarez tj. notch. Ovaj put sa prednje strane Huawei P30 Pro telefona imamo samo ekran i selfie kameru od čak 32 MPx, bez dodatnih senzora, 3D skenera i slušalice. Da, Huawei P30 Pro ne poseduje slučalicu već ton koji je potreban za noramalan telefonski razgovor se generiše vibriranjem stakla ekrana. Ovo smo imali prilike da vidimo i ranije kod telefona drugih proizvođača.

A kada već pominjemo ton, dodaćemo i to da Huawei P30 Pro ipak ima posebnu rešetku za zvučnik. On ovaj put nije smešten unutar USB Tip C konektora što je po našem mišljenju pametan potez. 

Kao što vidite, pored USB Tip C konektora se nalazi mikrofon i fioka za NanoSIM i Nano Card što nam govori da je moguće proširiti internu memoriju. Dok sa gornje strane telefona imamo još jedan mikrofon i Infra Red senzor.

Leva strana telefona je skroz čista, dok se na desnoj nalaze tasteri za kontrolu tona i zaključavanje telefona. Svi tasteri su metalni stim da je taster za zaključavanje obojen u crvenu boju, ali ne skroz.

Naravno, Huawei P30 Pro dolazi sa Dual NPU grafičkom postavokom i Kirin 980 čipsetom koji je izgrađen na 7 nm arhitekturi. Tu je i baterija od 4200 mAh koja se zahvaljujući SuperCharhge tehnologiji se može napuniti do 70% za 30 minuta. Huawei P30 Pro podržava i brzo bežično punjenje od 15W.

Osnovna verzija Huawei P30 Pro telefona dolazi sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Naravno, postoje i varijante sa više interne memorije. I za kraj ćemo samo spomenuti da je Huawei P30 Pro otporan na prašinu i vodu, a sertifikat koji ga odlikuje je IP68.

Cena telefona će biti oko 120.000 dinara. Naravno, telefon će moći da se poruči putem interneta ili u Huawei prodavnici u TC Ušće.

Evo i detaljnih karakteristika telefona:

Huawei P30 Pro

Ekran: 6.47 inča, AMOLED, format 19.5:9, FullHD+ (2340*1080).

Čipset: Kirin 980 sa Dual NPU grafičkom postavkom.

Memorija: 6GB RAM / 128 GB ROM | 256 GB | 512 GB + Nano Cart memorijska kartica.

Baterija: 4200 mAh, Huawei SuperCharge, 15W Wireless Quick Charging.

Zadnje kamere:

- 40 MPx, RYB SuperSpectrum, Wide,  f/1.6 otvor blende.

- 20 MPx, Ultra Wide, f/2.2 otvor blende.

- 8 MPx 5x optički zum, 10x hibridni zum, 50x digitalni zum, 125 mm,  f/3.4 otvor blende, Huawei AIS (AI Image Stabilisation), AI HDR+, Hibridni autofokus.

- TOF kamera

Operativni sistem: Android 9 Pie, EMIUI 9.1.

Ostalo: Dolby Atmos, Type C, BT aptX HD, LDAC, LHDC, Cat.16, up to 1 GB, BT 5.0 NFC,