Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je Robin! Telefon koji je u potpunosti baziran na "Cloud" tehnologiji! (VIDEO)

Ovo je Robin! Telefon koji je u potpunosti baziran na "Cloud" tehnologiji! (VIDEO)

Ovo je telefon koji će promeniti tok izrade pametnih telefona u budućnosti! Robin nudi rešenje za problem koji prati vodeće telefone današnjice. Pogledajte o kakvom se lepotanu radi...

Nakon nedelju dana tizovanja po Twitter društvenoj mreži, Nextbit je konačno “ispljunuo” na čemu oni to konkretno rade: Robin Android telefon baziran u potpunosti na oblaku!

Šta to znači “baziran u potpunbosti na oblaku”? Pa, zvanično, kako kompanija navodi, to znači da je telefon između ostalog pametniji jer sav sadržaj može da podigne na oblak i koristi ga sa njega, uključujući i aplikacije… Na ovaj način se oslobađa interna memorija ali i otvaraju vrata nekim novih tehnologijama i sistemima.



Iako Robin ima 32 GB interne memorije, on će se ponašati kao da ima 132 GB jer je konstantno povezan sa besplatnim box nalogom koju daje tih dodatnih 100 GB.

Primera radi, kada želite da napravite video, a ostali ste bez memorije, Robin će stariji video sadržaj kompresovati i ostaviti primerak lošije rezolucije na internoj memoriji, a primerak u punoj rezoluciji će podići na oblak. Na ovaj način telefon automatski oslobađa internu memoriju bez ikakvih obaveza da sami to činite. Gotovo kao da imate neograničenu internu memoriju, verujemo da ćete zaboraviti šta je to nedostatak interne memorije.

Takođe, aplikacije koje koristite retko će biti sačuvane na oblak, a izbrisane sa memorije telefona ali ne u potpunosti. Tačnije, te aplikacije su u suštini prebačene u neko stanje sanjarenja. Sve aplikacije koje bivaju sačuvane na oblak ostavljaju sivu ikonicu u fioci sa apliakcijama gde dodriom na te sive ikonice možete lako da povratite aplikacije.

To je jedno veoma zgodno rešenje za problem sa kojim se suočavaju korisnici vodećih telefona današnjice. Kako telefoni i kamere napreduju, veličina multimedijalnog sadržaja načinjenih putem kamere telefona postaje sve veća i veća, da ne kažemo teža. To je noćna mora za one koji sve snimaju u 4K rezoluciji.. Nextbits je to rešio na pomenuti način…



Google je recimo pokušao da napravi isto ali je takođe pokušao da unovči taj potez limitirajući rezervu kopiju na 1080p video i 16 MPx fotografije. Sa druge strane Nextbit nudi naprednu rezervnu kopiju do 100 GB. Ipak, ukoliko vam je to premalo, vi uvek možete dokupiti veći oblak (eng. cloud). Za razliku od Google-a, Robin telefon pravi rezervnu kopiju i aplikacija! To je veoma pametno od strane Nextbit-a jer su aplikacije počele da bivaju sve veće gde zauzimaju veliki prostor na internoj memoriji uređaja. No, niko ne voli da svoje apliakcije, a i ostale poslove čuvanja obavlja ručno i gubi vreme na to, zato Nextbit obećava da će podizanje na oblak i preuzimanje biti krajnje fluidno, u svega jedan dodir, a u nekim okolnostima neće biti potreban ni jedan, jedini dodir.

Robin telefon će pokretati teško modifikovavi Android što smo generalno mogli da očekujemo uzimajući u obzir pedigre Nextbit-ovih osnivača i sa osnivača: CEO Tom Mos - nekadašnji vodeći čovek bizdev na Android-u i trenutno član odbora u Cyanogen kompaniji. CTO Mike Chan - softverski inženjer koji je radio na Android-u još od verzije Honeycomb…

Ipak, obradovaćemo vas da Nextbit nije sve svoje karte bacio samo na softverski deo, oni su se potrudili da naprave uređaj koji neće kopirati ostale. I zahvaljujući čoveku, koji je svoj posao nekada odrađivao na jedan impresivan način u HTC-u dizajnirajući HTC One M7 i M8, Robin će imati poprilično zanimljiv dizajn, naravno u stilu Scott Croyle-a.



Ispod haube se mogu naći poprilično impresivne karakteristike. Prema informacijama koje je kompanija dostavila medijima, Robin će imati Snapdragon 808 čipset, 3 GB RAM-a, 32 GB interne i 100 GB cloud-a, 2680 mAh bateriju i jedan NanoSIM slot. Posedovaće IPS ekran dijagonale 5.2 inča, 13 MPx zadnju kameru sa dvotonskim LED blicem, kao i 5 MPx prednju kameru. Tu su i stereo zvučnici, senzor koji čita otiske prstiju i USB Tip C konektor sa brzim punjenjem.



Cena Robin telefona će varirati od 300 do 400 dolara, u zavisnosti od toga u kom ga momentu poručite. Budući da je konkurencija veoma velika i da je u ovim momentima teško prikupiti fanove i ljubitelje novog Robin telefona, Nextbit već sada radi na tome kako bi što više smanjila negativne rezultate sa tog fronta. Kako Nextbit navodi, oni žele da sve bude transparento, počevši od toga kako se telefon izrađuje, putem serije video klipova koji će to prikazati. Takođe, nastorijeni su prema onoj grupi korisnika koji svoj uređaj uvek modifikuju i prilagođavaju svojim potrebama. Shodno tome, ići će kao SIMfree, sa otključanim bootloader-om što znači da će flešovanje CustomROM-ova biti lagan posao, kao i opensource drajverima. Ono što je super i što nas je baš pozitivno iznenadilo je to što Nextbit nudi servisiranje brikovanog (eng. brick) Robin telefona jer će to spadati u okviru garancije.

Pre neko jutro je Robin telefon krenuo na Kickstarter-u uz kampanju koja ima za cilj da prikupi 500.000 dolara. Dakle, za 299$ možete kupiti Robin telefon ukoliko budete među prvih 1000, nakon toga se cena penje na 349$. Kada se kampanja završi, jedan Robin telefon će koštati 399$. Kako Nextbit obećava, prva isporuka bi trebalo da se desu u januaru 2016 godine.