Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovog leta svi uređaji sa ekranom na dodir dobijaju fizičku tastaturu! (VIDEO)

Ovog leta svi uređaji sa ekranom na dodir dobijaju fizičku tastaturu! (VIDEO)

Taktus tehnologija omogućava ekranima na dodir da menjaju svoju površinu odnosno da dobiju ispupčenja koja imitiraju fizičke tastere. Pogledajte kako to funkcioniše i kada će se ta tehnologija naći u serijskoj proizvodnji.

Od kako su se pojavili uređaji na dodir pojavila se i rasprava o tome da li je komplikovanije kuckati poruke ili bilo šta drugo na takvim uređajima ili na onim sa fizičkom tastaturom. U samom početku dok su se ekrani na dodir razvijali i usavršavali, ovu bitku je fizička tastatura uvek dobijala. Ali kako se vrmenom ispostavilo, fizička tastatura nije dobila rat. Naime ekrani na dodir su postali toliko precizni da prosto možete potpuno neometano da kuckate bez ikakvih poteškoća i grešaka, pogotovu uz sistem koji predviđa koje reči kucate pa iako pogrešite “pametna” tastatura ispravi vaše greške automatski.

Nakon svih ovih unapređenja i prilagođavanja ekrana na dodir, neki su i dalje ostali verni fizičkim tastaturama jer smatraju da ne postoji alternativa. To mišljenje i stav takvih korisnika će se ovog leta promeniti.



Šta se ustvari dešava? Tokom ovog leta počeće da se prodaju futrole koje idu u kompletu sa zaštitom za ekran. Upravo ta zaštita za ekran je ključna, ona zapravo može da generiše fizičke, interaktivne tastere. Dakle korisnici pojedinih Apple-ovih uređaja će ovog leta moći sebi da za 149$ priušte Phorm “adapter” za iPad mini koji je u formi futorle i zaštite za ekran.

Phorm” futrola zapravo koristi taktus tehnologiju koja se integriše sa kapacitivnim ekranima na dodir. Taktilni sloj se primenjuje na površinski sloj standardnog ekrana na dodir gde se uspostavlja komunikacija između njih. Uz sinhronizaciju sa operativnim sistemom i uređajem uopšte, taktilni sloj generiše mala ispupčenja popunjena kristalima (eng. micro fluids) koji su prethodno raspoređeni po celom taktus sloju. Na ovaj način se imitiraju fizički tasteri preko površine tastature prikazane na ekranu i tako se korisnicima pruža osećaj prijatnijeg i još intuintivnijeg kuckanja.

Ova tehnologija je predstavljena još početkom prošle godine i već tada je obećavala mnogo. Taktus ekrani se mogu očekivati već sledeće godine integrisani digrektno u uređaje raznih dijagonala. Kako navode proizvođači Phorm taktus zaštite za ekran su veoma fleksibilne i istrajne što garantuje otpornost na habanje i slično.

Nešto detaljnije o svemu ovome pogledajte na priloženom video klipu: