Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Predstavljeni novi Huawei P10 i P10 Plus telefoni. Pročitajte sve o njima! [MWC 2017]

Predstavljeni novi Huawei P10 i P10 Plus telefoni. Pročitajte sve o njima! [MWC 2017]

Huawei je na MWC 2017 u Barseloni predstavio svoje nove vodeće telefone, Huawei P10 i P10 Plus. Pročitajte sve o njima, koje su to njihove karakteristike, cena i dostupnost...

U aprilu, 2016. godine, Huawei P9 i P9 Plus telefoni su na tržište stigli kao veoma kompetentni rivali tadašnjim vrhunskim uređajima na Android tržištu. Dizajn Huawei P9 telefona, njegove karakteristike, cena i postavka dveju Leica kamera sa zadnje strane su na prvu osvajale mnoge korisnike! Nakon vrlo kratkog vremena, cela planeta je prihvatila Huawei P9 telefon kao vrhunski uređaj, a moramo istaći da je partnerstvo sa Leica kompanijom dodatno doprinela tome.

 



Prošlo je gotovo godinu dana od kako je Huawei P9 i P9 Plus lansiran što za kompaniju znači godinu dana veoma uspešnog rada. Sada je vreme da se taj uspeh obnovi i predstavi naslednik koji će opravdati poverenje svih korisnika Huawei uređaja šriom planete. MWC u Barseloni je idealno mesto i prilika za to pa je tako Huawei predstavio dva modela: Huawei P10 i P10 Plus...

Kao i svaki drugi proizvođač pametnih telefona, jednom kada se napravi odličan uređaj, on se ne menja previše, samo se unapređuje. Upravo to je praksa sa novim Huawei P10 i P10 Plus telefonima. Nove, jače karakteristike, bolje performanse kamera i uglađeniji dizajn je ono što treba da očekujete od novih Huawei telefona.

Nemojte se razočarati ovako jednostavim uvodom. Zađimo u detalje kako bi saznali šta je to čime se Huawei diči svojim novim vodećim telefona.

Dizajn

Očigledno je da je Huawei zadržao staru filizofiju kada je dizajn u pitanju, ali nije dozvolio da mnogo toga ostane nepromenjeno. Kao što smo već rekli, Huawei P10 i P10 Plus imaju unapređeniji i uglađeniji dizajn koji podrazumeva oble ivice i ćoškove. No, ono što dizajn ovih telefona čini posebnim je tekstura poleđine telefona i boje koje su u ponudi. Kako Huawei naglašava, aluminijumsko, “unibody” kućište je rezano specijalnim dijamantom koji uključuje posebnu tehniku. Zahvaljujući toj posebnoj tehnici rezanja metalnog kućišta, otisci se ne zadržavaju na poleđini, bez obzira što je završnica sjajnija, a ne mat. Mnogi koji su lično probali nove Huawei telefone spomenuli su kako su oni manje klizavi u odnosu na P9 liniju…

Što se nas tiče, naš utisak je sjajan. Oduševljeni smo novim dizajnom. Naravno, kada budemo testirali Huawei P10 saznaćemo da li je sve tako kao što govore da jeste…



Ima tu još promena, a jedna od primećenijih je relokacija čitača otiska prstiju. On je sada smešten sa prednje strane gde je dobio par uloga više. Što se poleđine telefona tiče, kada već pričamo o tome, tu je i prepoznatljiva dual postavka Leica kamera koju okružuje staklena površina, senzori i dvotonski LED blic. U suštini, prepoznatljivo, zar ne?

Na raspolaganju su 8 boja! Svaka čast Huawei kompaniji na tome! Svaka boja ima svoj “mistični naziv”, ali mi ćemo vam pojednostaviti. U igri su: bela, crna, “bakarna”, roze, zelena, zlatna, plava i siva. Huawei dodaje da neće sve boje biti dostupne na svim tržištima. Takođe, nova, sjajnija završnica kućišta neće biti na svim modelima telefona tj. ti telefoni će se prodavadi na određenim tržištima…

E sada da objasnimo sve vezano za čitač otiska prstiju. Znamo svi da je Huawei na gotovo svim svojim telefonima forsirao čitač otiska prstiju na poleđini uređaja. Ovaj put se to promenilo. Čitač otiska prstiju je sada smešten na prednjoj strani telefona, odmah ispod ekrana, pa tako poleđina ima taj čistiji dizajn.



Uglavnom, to nije sve! On se nalazi ispod stakla pa tako i prednja strana uređaja poprima taj minimalistični dizajn, pogotovu što su u okviru njega implementirane neke nove funkcije. Na Huawei P10 i P10 Plus uređajima je čitač otiska prstiju i taster za početni ekran, i taster za korak unazad, i taster za pregled nedavno korišćenih aplikacija.

Da pojasnimo… Kako bi se vratili na početni ekran, potrebno je dodirnuti čitač otiska prstiju malo duže, ne više od cele sekunde. Za korak unazad je dovoljno samo dodirnuti čitač otiska prstiju, za koji moramo reći da estetski izgleda kao “home” taster. A za pregled nedavno korišćenih aplikacija, dovoljno je prevući prst preko njega, sa desne na levu stranu.



Naravno, one stare gesture čitača otiska prstiju nisu uklonjenje. One su dostupne i dalje, samo u malo, ali malo drugačijim okolnostima.

Karaktersitike

Huawei P10 i P10 Plus su veoma slični kada je reč o dizajnu. No, to nije slučaj ako govorimo o karakteristikama! Dakle, Huawei P10 ima IPS LCD ekran dijagonale 5.1 inča, 1920*1080 rezolucije, dok Huawei P10 Plus dolazi sa IPS LCD ekranom, dijagonale 5.5 inča, više, 2K rezolucije, 2560*1440.

Svi su mislili da je ovo godina u kojoj će Huawei napustiti FullHD rezoluciju na svojim vodećim telefonima, ali to nije slučaj. Što se nas tiče, sve dok su im ekrani dijagonale do 5.5 inča, i ne moraju da “planirare” prema višim rezolucijama!

 

Huawei P10

Huawei P10 Plus

Ekran

5.1 inča, IPS LCD, 1920 x 1080 rezolucija, 431 ppi, Corning Gorilla Glass 5.

5.5 inča, IPS LCD, 2560 x 1440 rezolucija, 534 ppi, Corning Gorilla Glass 5.

CPU

64-bit octa-core (4 x 2.4 GHz A73+ 4 x 1.8 GHz A53) Hisilicon Kirin 960.

64-bit octa-core (4 x 2.4 GHz A73+ 4 x 1.8 GHz A53) Hisilicon Kirin 960.

GPU

Mali-G71 MP8.

Mali-G71 MP8.

RAM

4 GB.

4 ili 6 GB.

Interna Memorija

64 GB.

64 ili 128 GB.

MicroSD

Da, do 256 GB.

Da, do 256 GB.

Kamere

Zadnja: Leica Dual-Kamera 2.0,

12 MPx i 20 MPx senzori, otvor blende f/2.2, Optička stabilizacija slike.


Prednja: 8 MPx senzor, otvor blende f/1.9.

Zadnja: Leica Dual-Kamera 2.0,

12 MPx i 20 MPx senzori, otvor blende f/1.8, Optička stabilizacija slike.


Prednja: 8 MPx senzor, otvor blende f/1.9.

Baterija

3,200 mAh, Huawei SuperCharge.

3,750 mAh, Huawei SuperCharge.

IP Sertivikat

/

/

Konektor

USB Tip C.

USB Tip C.

NFC

Da.

Da.

Operativni Sistem

Android 7.0 Nougat, EMUI 5.1.

Android 7.0 Nougat, EMUI 5.1.

Bije

Bela, crna, “bakarna”, roze, zelena, zlatna, plava i siva.

Bela, crna, “bakarna”, roze, zelena, zlatna, plava i siva.

Dimenzije

145.3 x 69.3 x 6.98mm, 145g.

153.5 x 74.2 x 6.98mm, 165g.

 

Manja rezolucija automatski znači više baterije, to da se zna… Jedini razlog zbog čega bi bilo ko imao preku potrebu za 4K rezolucijom je Daydream tj. virtuelna realnost… Ali, čini nam se da ona neće zaživeti pre sredine 2018 godine…Ali eto, vredi spomenuti činjenicu da oba Huawei P10 telefona nisu Daydream Ready tj. kompatabilni, upravo zbog niže, ili bolje reći, neodgovarajuće rezolucije.

Još jedna stvar koju treba da znate je da je Huawei implementirao novu, “predictive fingerprint tracking” tehnologiju u okviru svojih novih vodećih telefona koja bi trebalo da predvidi svaki sledeći dodir prsta radi boljeg odaziva ekrana.

Što se “makine” tiče, ispod haube imamo Kirin 960 čipset koji podrazumeva osmojezgarni procesor, takta 2.4 GHz. Radi se o istom čipsetu koji koristi Huawei Mate 9. Niko se neće žaliti na ovaj potez Huawei kompanije jer se radi o procesorskoj snazi koja bez problema odoleva svim zadacima.

Što se Huawei P10 modela tiče, on ima 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, Dok Huawei P10 Plus raspolaže sa 4/6 GB RAM-a i 64/128 GB interne memorije. Oba uređaja imaju mogućnost proširenja interne memorije putem MicroSD kartice, do 256 GB.

I ove godine vidimo da je Huawei fino sarađivao sa Leica kompanijom pa tako ponovo imamo dual postavku kamera sa Leica senziorima. Jedan od kamera je 12 MPx sa RGB senzorom, a druga je 20 MPx sa monohromnim senzorom čiji je otvor blende f/2.2. Ovo govorimo za Huawei P10. Huawei P10 Plus ima istu postavku kamera, samo sa otvorom blende od f/1.8. Oba uređaja imaju kamere koje su sposobne da optički stabilizuju sliku.

Isto tako, oba Huawei P10 telefona sa prednje strane imaju istu Leica kameru, rezolucije 8 MPx. Ovo je prvi put da neki Huawei telefon koristi Leica senzor za prednju, selfie kameru. Shodno tome, Huawei tvrdi da će selfie fotografije biti mnogo bolje budući da je dinamički raspon veći, kao i samo osvetljenje tj. senzor može da pokupi više svetla.

Tu je i novi “Adaptive selfie” režim koji automatski detektuje koliko je ljudi u kadru kako bi korigovao ugao za što širu fotografiju.

Huawei P10 i P10 Plus upošljavaju dve različite baterije, a na oba uređaja nije moguće menjati bateriju. Jedna je kapaciteta 3.200 mAh, za P10, dok je druga 3.750 mAh, za P10 Plus. Naravno, brzo punjenje je dostupno za oba uređaja.

Operativni sistem

Kao što se očekivali, nove Huawei P10 telefone iz same kutije pokreće Android 7 Nougat. Ali, nešto što možda niste znali, ovo su prvi telefoni koje će pokretati Android preko koga je “napakovan” EMUI 5.1 korinički izgled.

Ovaj novi korisnički izgled donosi mnogo korisnih izmena, a jedna koji ćete odmah primetiti je prilagođavanje boja prema aplikaciji koja se koristi, ali i boji samog uređaja! Zanimljivo, zar ne? Pa tako, ako imate crni Huawei P10 ili P10 Plus, vrlo verovatno će sve biti tamnije, a misli se na temu ikonica, pozadine i na boje koje se kroiste prilikom toniranja aplikacija, panela sa podešavanjem ili panela sa obaveštenjima i skraćenicama.

Huawei se potrudio i na softverskom polju kako bi unapredio nove Huawei P10 telefone gde su u saradnji sa GoPro kompanijom napravili aplikaciju/servis “Highlights” koji će korisnicima omogućiti da uređuju fotografije i video snimke. Više o tome ćemo pisati u našem testu ovih telefona.

Cena i dostupnost

Huawei P10 i P10 Plus će moći da se poruče od 10. marta. Što se cene tiče, drago nam je da vidimo da će Huawei P10 u Evropi koštati negde oko 650€, a P10 Plus 700€ što je baš mala razlika! Bravo Huawei!