Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Qualcomm je predstavio nov čipset: Snapdragon 835! Moć i efikasnost na delu! [CES2017]

Qualcomm je predstavio nov čipset: Snapdragon 835! Moć i efikasnost na delu! [CES2017]

Qualcomm je još u novembru, prošle godine, predstavio novi Snapdragon 835 čipset, ali je tek na CES 2017 sajmu potrošačke eletronike obelodanio više informacija o njemu. Evo šta nam donosi nova generacija čipseta iz Qualcomm-a.

Kada je Qualcomm prvi put objavio da radi na novom Snapdragon 835 čipsetu, tada nismo imali mnogo informacija šta će on doneti. Tačnije, nismo znali ni koliko će proceor jezgra imati. Najznačajnija informacija koju smo imali je to da će Snapdragon 835 biti prvi 10nm procesor.

 



Sada znamo da se Snapdragon 835 vraća osmojezgarnoj postavci procesora u odnosu na četvorojezgrani Snapdragon 820 čipset. Takođe, znamo da jezgra procesora nisu Qualcomm-ov prizvod, već je to dizajn kompanije ARM. Pitanje koje se nameće, čiju su arhitekturu procesra ovog puta iz Qualcomm-a izabrali i zašto? Jedinu informaciju koju imamo je da su ovog puta koristili Kyro 280 dizajn što Snapdragon 835 čini drgačijim od ostalih. Kako navode, “nismo koristili, copy paste sitem ARM dizajna već smo ga modifikovali prema potrebi”.

>> Šta je GPU i kako funkcioniše? <<

>> Šta je čipset i kako ih razlikovati? <<

>> Šta znače megapikseli, žižna daljina i ostale karakteristike kod kamera? [III DEO] (VIDEO) <<

Pretpostavaljamo da se optimizacija odnosi na to kako će se ponašati štedljiva jezgra, a kako ona snažnija. Ipak je cilj da čipset bude u isto vreme izuzetno moćan i brz, ali i ne veliki potrošač baterije.



I kod ovog čipesta imamo istu postavku kao i kod većine: četri velika i četri manja jezgra. Ona moćnija jezgra su optimizovani da rade na taktu 2.45 GHz, dok su ona štedljiva jezgra na 1.9 GHz. Nova 10nm tehnologija bi trebalo da Snapdragon 835 čipsetu donese unapređenja koja se naviše odnose na moćnije performanse, u odnosu na ostale provesore, i manji utrošak energije:

- do 20% moćnije od ostalih.

- do 25% manju potrošnju baterije.



Takođe, u vuči su novi DSP procesori i novi WiFi čipovi sa značajnim povećanjem efikasnosti performansi i 802.11ad podrškom. Tu je i novi Adreno 540 grafički čip koji donosi 25% bolje performanse i HDR podrškom. Zatim je tu i novi Audio kodek (DAC i pojačalo), Bluetooth 5 o kom smo ranije pisali i novi “Spectra Image Signal” procesor.

Kada se podvuče linija, gotovo svi aspekti čipseta su unapređeni. Iako unapređenja po pitanju perfromansi nisu spektakularno napredovala, poboljšanje efikasnosti od 25% je svakako nešto što će doneti duži vek baterije. Možda je upravo taj “boost” i više potrebini od unapređenja performansi budući da su pametni telefoni i onako već moćni.

Dakle, Qualcomm Snapdragon 835 će uz sve navedeno imati i novu generaciju brzog punjenja - Quick Charge 4.0 - koji će nam omogućiti da napunimo telefon 20% brže u odnosu na sistem brzog punjenja prethodne generacije.



Qualcomm je već izjavio da će pojedini uređaji već u 2017 godini imati novi Snapdragon 835 čipset. A ako je tako, Galaxy S8 ga sigurno neće preskočiti.

Za više informacija o tome šta sve Snapdragon 835 donosi, posetite ovaj LINK.