Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sony je konačno lansirao lep, zanimljiv i moćan telefon: Xperia XZ3! (VIDEO)

Sony je konačno lansirao lep, zanimljiv i moćan telefon: Xperia XZ3! (VIDEO)

Sony Xperia XZ3 je prvi telefon koji dolazi sa Android 9 Pie verzijom direktno iz kutije! Njegov dizajn je ovog puta skroz drugačiji, a karakteristike konačno zanimljive i u skladu sa konkurencijom!

Sony u suštini svake godine lansira telefone sa nekim osveženjima, ali to nikada ne bude dovoljno. Uvek na kraju Sony premium telefonu nedostaje nešto vrlo bitno. Nekada je to kvalitetan i moderan ekran, nekada moćan čipset, a nekada moderan dizajn. 


Ovaj put Sony ne želi da komplikuje. A ako nas pitate, rekli bismo da Sony ne želi da “pametuje”. Shodno tome, svi posetioci IFA konferencije koja se održava ove godine u Berlinu, mogu da probaju i pogledaju najnoviji Sony telefon, Xperia XZ3! Odavno nismo pohvalili Sony telefon, ali ovaj put hoćemo!



Sony Xperia XZ3 dolazi u potpuno novom izdanju koji, doduše, i dalje podseća na prethodne modele. I to je dobro! Sony je ipak zadržao autentičnost, dok se sa druge strane prilagodio trendovima i potražnji. Samim tim, Sony Xperia XZ3 ovaj put ima OLED ekran, dijagonale 6 inča, modernog formata 18:9 i rezolucije 2880*1440 piksela. Moramo istaći da Sony pravi fantastične OLED televizore sa ™ Bravia tehologijom. Bilo je samo pitanje vremena kada će je primeniti na svoje premium telefone.

Takođe, novi Sony Xperia XZ3 model ima zakrivljen HDR ekran što dodatno doprinosi modernom dizajnu, ali i praćenju trendova. Ono što neke možda neće obradovati je taj malo, ali samo malo veći prostor iznad i ispod ekrana. No, to opet zavisi od perspektiva jer je mnogo korisnika spremno da žrtvuje malo “mesa” ispod i iznad ekrana zarad stereo postavke zvučnika. Što se nas tiče, svaka čast Sony! Xperia XZ3 je će korisnicima doneti više benefita sasa stereo postavkom nego sa “ćelavom” prednjom površinom.

Ono što je super je što je Sony iskoristio zakrivljeni ekran Xperia XZ3 modela na koristan način, implementirajući mu gesturu koja pokreće panel sa brzim opcijama i aplikacijama. Naime, kada se dva puta, brzo dodirne zakrivljena ivica ekrana, Xperia XZ3 pokreće panel sa opcijama i aplikacijama za koje smatra da će vam u datom trenutku biti potrebne. A ovo “smatra” se naravno odnosi na veštačku inteligenciju koju Xperia XZ3 koristi poput svih ostalih “fensi” telefona.



A kada zaokrenemo telefon i pogledamo njegovu poleđinu, vrlo brzo ćemo shvatiti da se radi o ergonomskom kućištu koje ne trpi dizajnerske kompromise. Zadnja površina je staklena i zaobljena prema metalnom ramu, širine 3 mm.

Za razliku od većine drugih premium telefona, Xperia XZ3 poseduje jednu zadnju kameru, rezolucije 19 MPx, sa laserskim i faznim autofokusom, LED blicem i čitačem otiska prstiju. Moglo bi se reći da je taj čitač otiska prstiju niže pozicioniran i da će on sigurno biti predmet navikavanja kod novih vlasnika Xperia XZ3 modala. To automatski znači da će zaštitno staklo kamere u početku često biti zamrljano.



Zadnja kamera jeste usamljena, ali taj nedostatak sekundarnog senzora ne zanči da nije Xperia XZ3 nije u stanju da napravi fotografije sa zamagljenom pozadinom. To doduše radi koristeći softversko rešenje, a po nekim našim ranim i šturim utiscima, fotografije sa zamagljenom pozadinom nisu loše. Primećuje se negde, negde, loše rezanje onog što je ispred u odnosu na ono što je pozadi, ali sve u skladu sa normalnom. Pretpostavljamo da će se to sve kroz par nadogradnji softvera, brzo rešiti.



Inače, zadnja kamera od 19 MPx može da snima i 4K video zapise što je negde i očekivano. Sa druge strane, kamera ima brojne druge režime među kojim je i režim snimanja u 720p rezoluciji sa 920 gps. Mi iskreno nismo impresionirani jer sam kvalitet snimka uništava to “920 fps” iskustvo. Pogledajte i uverite se i sami:



Inače, prednja kamera je 13 MPx, što je za koji piksel više u odnosu na raniji model, sa otvorom blende od f/1.9. Ono što je impresivno je da prednja kamera ima optičku stabilizaciju slike, u pet osa. Kao zadnja, tako i prednja kamera raspolaže sa takozvanim “portrait” režimom koji pravi fotografije sa zamagljenom pozadinom. Shodno tome, pretpostavljamo da vam to neće nedostajati.

Kao što smo već napomenuli, Sony Xperia XZ3 je prvi telefon kojeg direktno iz kutije pokreće najnoviji Android 9 Pie. To automatski podrazumeva da dobijate neke nove funkcije kao što su “dodatne akcije aplikacija” (eng, app actions) i “prilagodljiva baterija” (eng. addaptive batttery).

Naravno, Xperia XZ3 je skroz u AI priči te na svakom koraku možete očekivati pomoć veštačke inteligencije. Ipak je AI vrlo popularan danas. Primera radi, telefon će automatski pokrenuti kameru ukoliko AI detektuje da telefon držite na takav način kao da želite da okinete fotografiju.

Još jedan od noviteta koji nam je promakao da spomenemo na početku je prevlačenje prsta preko zakrivljene ivice ekrana, odozgo na dole, kako bi se aktivirala gestura za korak unazad. Ova gestura za korak unazad se može koristiti u kojoj god da ste aplikaciji što je naravno super dodatak. Čak je moguće duplim dodirom na zaobljenu ivicu ekrana okinuti fotografiju dok ste u kamera aplikaciji.

Naravno, sve navedeno ne znači da je jedino što Xperia XZ3 ima da ponudi. Jedan detaljan test će nam to svakako otkriti, a mi ćemo se potruditi da ga dobijemo i testiramo prvom prilikom. Ono što je svakako obećavajuće je da će novi Sony Xperia XZ3 konačno biti realno cenovno rangiran. Njegova cena će se kretati oko cifre 900$ što je nekih 775€.

Uzimajući u obzir sve do sada pomenuto, ali i to da Xperia XZ3 pokreće najnoviji i najmoćniji Snapdragon 845 uz 4 GB RAM-a i 64 GB proširive interne memorije, cena je i više nego korektna. Čak šta više, ovo bi mogao da bude prvi “real deal” premium telefon jede ugledne kompanije. Ne zaboravite, Xperia XZ3 ne pravi kompromis ni kod baterija jer je ona kapaciteta 3300 mAh što je korektno za telefon čiji je ekran dijagonale 6 inča.