Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sony Xperia Z4 je konačno predstavljen! Mislimo da ćete biti iznenađeni!

Sony Xperia Z4 je konačno predstavljen! Mislimo da ćete biti iznenađeni!

Sony je predstavio svoj novi vodeći telefon bez pompe ili bilo kakvog agresivnog marketinga. Što se tiče samog telefona, scenarijo je jako sličan onom Samsung-ovom kada je nakon S3 predstavio S4. No, pročitajte šta je to novo i sami procenite da li Sony kompanije treba jedan "projekat zero"!?

Xperia Z4 je trebalo da se pojavi još na MWC 2015 godine, međutim kompanija Sony je odlučila da nastavi sa “pečenjem” svetskog auditorijuma. Oni su na MWC predstavili telefon srednje klase Xperia M4 Aqua i Xperia Z4 tablet, a telefon Xperia Z4 su ostavili baš za danas!



Danas, Xperia Z4 je predstavljena zvanično u domovini Sony kompanije, Japanu. Na novinarskoj konferenciji koja je organizovana samo povodom objavljivanja novog vodećeg telefona, bez ikakve pompe, tizera i agresivnog marketinga predstavljen je Xperia Z4. Sada imamo zvanične informacije o telefonu i njegovim karakteristikama ali nemamo nikakve informacije o tome kada će telefon biti dostupan svima u svetu i po kojoj ceni.

Dizajn

Xperia Z4 je u svakom smislu naslednik prethodnih uspešnih telefona Z linije, samim tim dizajn je prepoznatljiv. Nekome se ovo dopada, nekome ne. Pravougaonsko kućište, metalna lajsna, staklo sa zadnje strane, sve je ovo deo indentiteta Xperia Z brenda, ali u isto vreme to počinje da bude iritantno i dosadno. Razlike u odnosu na Xperia Z3 telefon su sitne i slabo primetne ali opet prisutne. Recimo, slušalica je sada pozicionirana pri samoj gornjoj ivici telefona. NanoSIM i MicroSD se sada ubacuju preko jednog uloška u jedan slot, što je doprinelo čistijoj liniji odnosno dizajnu telefona. Ono što će sigurno mnoge obradovati je to što Xperia Z4 nema kapicu na MicroSUB konektoru. Novi dizajn koji nosi poruku “čisto, glatko i jednostavno” nam, srećom, nije odneo onaj stari dobri taster za fotkanje pa se on i dalje nalazi na svom poznatom mestu.

Sa svojim dimenzijama 146 x 72 x 6.9 mm i težinom od 144 grama, Z4 je potpuno iste visine i širine kao i Z3 ali je za 0.4mm tanji i 8 grama lakši. Oštri profil telefona je skupo koštao bateriju jer je ona (nezamenljiva) izgubila na kapacitetu pa sada ima 2930 mAh.

 



Performanse

Ispod, skoro netaknute haube tj. kućišta telefona, nalazi se skoro netaknute specifikacije u odnosu na Z3. Ekran je i dalje dijagonale 5.2 inča rezolucije 1080*1920 piksela, Triluminos panel, tu je takođe i 3GB RAM memorije, zadnja kamera od 20.7 MPx sa senzorom1/2.3 sposobnim da načini 4K video klipove. Družina “povezivanje” je takođe nepromenjena: WiFi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC, MHL, HSDPA itd. s`tim da je tu i unapređeni LTE Cat 6 radio.

Neke razlike koje se ističu vezane su za procesor, prednju kameru i internu memoriju. Sada mi tu imamo Qualcomm-ov 64-bitni osmojezgrani Snapdragon 801. Prednja kamera je skočila sa 2.2 MPx na 5 MPx sa digitalnim stabilizatorom slike i širokougaonim objektivom. Kao i svi vodeći telefoni 2015 godine, Sony je na svom Xperia Z4, kao podrazumevanu internu memoriju, spakovao 32 GB.




Platforma

Xperia Z4 pokreće Android 5 LolliPop, naravno sa Sony korisničkim izgledom preko njega. Na konferenciji za štampu, kompanija je objasnila da je radila na aplikaciji za fotografisanje. Sada imamo nekoliko promena koje uključuju: ISO12800 podešavanja, scenu “kuvanje” za fotografisanje hrane (instafood) i scenu koja koristi detekciju lica kako bi implementirala lica mačke ili gorile na licima osoba koje fotografišete. Izvinite ako nismo uspeli da vam lepo objasnimo, ali u prilogu imate fotografiju koja će vam sve razjasniti.




Dostupnost

Sony Xperia Z4 će u Japanu biti dostupan ovog leta u beloj, crnoj, bakar i u morsko zelenoj boji koja više podseća na vedro plavo boju. Kao što smo spomenuli na samom početku teksta, nemamo nikakve informacije o ceni i o tome kada će on biti dostupan u ostatku sveta. Neka naša procena je da će ići po istoj ceni kao i Z3 kada se pojavio i da će biti dostupan krajem jula. Ako želite da pogledate detaljne karakteristike posetite ovaj LINK.