Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je Google USB sigurnosni ključ?

Šta je Google USB sigurnosni ključ?

Google je smislio novi način sigurnosne verifikacije preko USB ključa. Pogledajte kako!

Sigurnost je svima na prvom mestu pogotovo sada kada su naši mobilni telefoni i tableti povezani sa cloud sistemom. Svi korisnici interneta odnosno Google servisa imaju poverljive informacije različitog karaktera na svojim nalozima. Kako se korisnicima ne bi desio scenario poput onog u urnebesnoj komediji "Sex Tape", Google je smislio jednostavan ali i veoma siguran način kako da se pristupi nalogu.

 



U pitanju je verifikacija u dva koraka koja menja sistem slanja koda na broj telefona. Obzirom da je taj sistem jako iritantan, Google je stvorio sistem verifikacije putem USB ključa i na taj način unapredio sigurnost. Nova funkicja radi sa specijalnom vrstom USB ključa, međutim ne može biti bilo koji. Potreban je uređaj koji je FIDO Universal 2 Factor (U2F) kompatabilan. Dakle pri pristupanju Google nalogu korisnik unosi svoju lozinku i ubacuje USB ključ u trenutku kada se to od njega zatraži. Zatim se pritisne taster koji započinje kriptografiju sa Google serverima.

>> Kako aktivirati naprednu Google zaštitu i izbegnete hakovanje! <<

 

Ono što je interesantno jeste da svaki korisnik koji želi ovu vrstu sigurnosti moraće da naruči sebi jedinstven tj. unikatan ključ koji će raditi samo na Chrome operativnom sistemu ili sa Google Chrome internet pretraživačem. Ovo znači da funkcija možda nije namenjena prosečnim korisnicima, ali je odlična opcija za one kojima je potrebna veća sigurnost ili jednostavno zamena za iritantne kodove i nesigurne lozinke.