Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je “Now On Tap” koji se pojavio na novom Android M operativnom sistemu?

Šta je “Now On Tap” koji se pojavio na novom Android M operativnom sistemu?

Na jučerašnjoj Google konferenciji predstavljen je Android M sa mnoštvo noviteta koje ova platforma donosi. Jedan od istaknutijih novina je i “Now On Tap”. Evo šta je to zapravo.

Radi se o nadogradnji "Google Now" (Search) servisa koji je duboko integrisan u Android M. To nam na novoj platformi donosi dodatne informacije u trenutku kada su nam najpotrebnije uz pomoć jednog dodira. Glavna funkcija ove nadogradnje je “Now On Top” i upravo taj segment nadogradnje omogućava dostavljanje informacija koje su vam potrebne u trenutku dok radite nešto na svom Android uređaju.

 



To znači da ćete uz pomoć "Now On Tap" funkcije jednim običnim dugim dodirom na “Home” taster moći da pretražite nešto preko "Google Now" (Search) servisa, a da pritom ne izađete iz aplikacije.

Još jedan segment je unapređen i on podrazumeva Google asistenciju sa čim god da ste se upleli na telefonu, bez obzira u kojoj ste aplikaciji i šta god da radite. Primera radi, kada podesite podsetnik da treba da odnesete svoj veš na hemijsko pranje i kada se on aktivira u mogućnosti ste da startujete "Now On Tap" kako bi vam on pomogao oko pronalaženja radnji i navigacije do tamo. Dakle bez izlaženja iz aplikacije koja vas podseća i bez dodatnih pretraga preko telefona.

>> Android M podržava USB Tip C. Radujete li se tome ili tugujete? <<

Kako? Google “Now On Tap” procesuira ono što trenutno radite na telefonu gde donosi neke zaključke kako bi vam na osnovu njih pomogao oko toga čime se bavite na Android uređaju. U pomenutom primeru “Now On Tap” je zaključio da treba da odnesete veš, procesuirao je informaciju i rešio da vam priloži nekoliko povratnih informacija koje vam mogu biti od koristi. Ovde je recimo prikazao sve radnje u blizini i rute do njih.

Neverovatno je to koliko je razranata ova nova nadogradnja sistema "Google Now" (Search) i koliku moć ima ovaj servis. "Now On Tap" je u mogućnosti da učini istinski značajne preporuke i na taj način simulira veštačku inteligenciju. Sve to na bazi procesuiranja informacija koje dobija ispitujući ono što vi trenutno radite. Zato se i zove “Now On Tap”, zato što odmah dobijate informaciju koja vam treba gde god da se nalazite, u kojoj god aplikaciji ili bilo gde u okviru korisničkog izgleda uređaja.



Moramo navesti još jedan primer. Kada primite email od prijatelja koji vas pita da pogledate novi film “Tomorrowland” jednostavno dugim dodirom na “home” taster startujte "Now On Tap", bez izlaženja iz email aplikacije, koji će vam dati sve informacije o filmu poput ocena, filmsku najavu ili čak da kupite karte.

Android M će takođe dozvoliti startovanje svih ovih servisa putem glasovnih komandi gde god da se nalazite na telefonu. To znači da će Google omogućiti da “Now On Tap” bude svestan sadržaja koji koristite.

Ista je situacija i kada slušate muziku,startovanjem "Now On Tap" dobićete sve informacije o izvođaču, pesmi, albumu, naslovnoj fotografiji albuma i slično… 



"Now On Tap" će biti lansiran kasnije tokom ove godine prvo na Android M verziji za programere a kasnije i na zvaničnoj verziji namenjenoj za krajnje korisnike. Funkcionisaće sa svim aplikacijama koje Google indeksira. Ne zaboravite da pročitate koje su ostale funkcije koje donosi Android M:

>> Google je zvanično predstavio novi Android M. Već ga danas možete preuzeti! <<