Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sve o novim Google Pixel 2 i Pixel 2 XL telefonima! [Cene i karakteristike] (VIDEO)

Sve o novim Google Pixel 2 i Pixel 2 XL telefonima! [Cene i karakteristike] (VIDEO)

Google je lansirao nove Pixel 2 i Pixel 2 XL telefone. Pročitajte sve što treba da znate o njima, kao i to da li je Google uspeo da napravi razliku i pomeri granice ove godine…

Nakon nekoliko meseci iščekivanja i ko zna koliko procurelih informacija i fotografija, Google je konačno zvanično predstavio svoja dva nova telefona “Pixel 2” i “Pixel 2 XL”. Preći ćemo odmah na stvar i reći da je cena Pixel 2 telefona 650$, a Pixel 2 XL telefona 850$. Oni se mogu rezervisati već sada, dok se njihova isporuka može očekivati krajem oktobra i početkom novembra.

 



Kao što i sami možete zaključiti, Google već dve godine za redom lansira telefone za koje govori da su u celosti njihovi. Kako oni tvrde, daleko više nadzora imaju kod izradom Pixel telefona nego kod Nexus uređajima.

Sve u svemu, pored dva nova Pixel telefona su lansirana još dva uređaja:

- Manja verzija Google Home digitalnog asistenta.

- Novi Chrome OS laptop koji se naziva PixelBook.

Google Pixel 2 - Karakteristike

  • 5 inča 1080p AMOLED 16:9 ekran



  • 2.5D Corning® Gorilla® Glass 5 zaštitno staklo

  • 95% DCI-P3 pokrivenost

  • Qualcomm Snapdragon 835 čipset

  • 4 GB RAM



  • 64 GB i 128 GB interna memorija

  • 8 MPx 1.4μm prednja kamera

  • 12.2 MPx 1.4μm zadnja kamera



  • 2,700 mAh baterija

  • IP67 sertifikat / otporan na vodu i prašinu

Google Pixel 2 XL - Karakteristike

  • 6″ pOLED QHD+ (2880 x 1440) 18:9 ekran

  • 3D Corning® Gorilla® Glass 5 zaštitno staklo

  • 100% DCI-P3 pokrivenost

  • Qualcomm Snapdragon 835 čipset

  • 4 GB RAM

  • 64 GB i 128 GB interna memorija

  • 8 MPx 1.4μm prednja kamera

  • 12.2 MPx 1.4μm zadnja kamera

  • 3,520 mAh baterija

  • IP67 sertifikat / otporan na vodu i prašinu

Kao što prema specifikaciji ova dva telefona možete videti, Pixel 2 XL je moćniji u odnosu na kompaktniji Pixel 2 model. No, kada se u obzir uzme činjenica da su Pixel telefoni prve generacije bili slabijih karakteristika u odnosu na tadašnju konkurenciju, ovo sada što vidimo uopšte nije loše.

Istina, primećujemo da Google ne koristi dve zadnje kamere kao što trend nalaže. Google tvrdi kako su našli način da uz pomoć sub-piksela na senzoru kamere rekreiraju boka efekat tj. efekat zamagljene pozadine. Koliko je to efikasno, vreme će pokazati.

Uglavnom, DxOMark je već objavio kako Google Pixel 2 i Pixel 2 XL telefoni imaju najbolje kamere trenutno. Hmmm… Ma nemojte nam reći? Ostavite to korisnicima da konstantuju jer su oni najbolji testeri. Uvek je bilo i ostaće.

Što se našeg stava tiče, smatramo da su kamere u samom vrhu te da im je konkurencija verovatno mala. Međutim, kao što smo već spomenuli, vreme će pokazati kakva je situacija. A kada pokaže, mi ćemo pisati o tome.

Da odmah razjasnimo razlike između Pixel 2 i Pixel 2 XL telefona. Pixel 2 je kompaktniji, tj sa manjom dijagonalom ekrana koji je formata 16:9, a ne 18:9. To automatski znači da ekran nije "beskonačan" tj od ivice od ivice. Isto tako, ekran Pixel 2 telefona ima nižu rezoluciju u odnosu na Pixel 2 XL. Dakle, najznačajnije razlike između dva nova Pixel telefona se odnose na proporcije, ekran i rezoluciju ekrana. Sve ostalo je identično.

Dizajn je ovaj put najviše podbacio. Istina, vidimo da Pixel 2 XL ima tu tendenciju da isprati trend “beskonačnih” ekrana, ali nekako nisu uspeli. Ako pogledate pojedine kineske telefone koji žele da iskopiraju Note 8 model, shvatićete da su jako slični Pixel 2 XL telefonu. Barem na prvi pogled. Doduše, sam ekran Pixel 2 XL telefona je od izuzetnog kvaliteta. U pitanju je pOLED ekran, QHD rezolucije. Nema sumnje u to da je prikaz slike kod novih Pixel telefona kristalno jasan.

No, ivice se ne protežu do samih bokova telefona. “Čelo i brada” su takođe veći u odnosu na ostale flagship telefone. OK, to što je ta površina iznad i ispod ekrana malo veća u odnosu na konkurenciju nam i ne smeta jer je tu sjajna postavka stereo zvučnika. Stereo zvučnika verovatno ne bi ni bilo da situacija nije takva, kakva je. Na žalost, isto to ne možemo reći za ivice ekrana na bokovima jer su one preširoke za jedan ovako skup telefon i za jedan flagship telefon današnjice.

Ukratko rečeno, LG G6, Galaxy S8 i Note 8 su daleko lepši telefoni od Pixel 2 XL modela. Barem kada je ta prednja strana u pitanju. Doduše, sve ostalo je manje više ok. Pozadi imamo prepoznatljivu kombinaciju metala i stakla. Ta šasija iz jednog komada je po našem mišljenju super odrađena. Završnica je, govore svi koji su imali prilike da probaju telefon, bolja i prijatnija za šaku jer ne klizi.

Mada, ovaj put je kamera malo isturena što nije bio slučaj sa prošlogodišnjim Pixel modelima. Nama iskreno to ne predstavlja problem i smatramo da to ne bi trebalo da značajno promeni utisak kada je reč o dizajnu.

Ono čime se Google baš diči kod novih Pixel telefona su njihove kamere. Oni žele da istaknu to kako i zadnja, ali i prednja selfie kamera može da napravi odlične fotografije u svim uslovima osvetljenja. Takođe, “portret” režim je dostupan i na selfie kameri zahvaljujući senzoru sa sub-pixelima.

Google se oslanja na softver kamere podjenako ili možda čak više nego na njen hardver. U svom promo videu koji su odradili u saradnji sa "Nat & Friends” su govorili nešto više o tome.



Što se boja tiče, novi Pixel telefoni dolaze u skroz crnoj boji, skroz beloj boji, u crno-beloj boji koju gotovo svi nazivaju “panda” boji, i u plavoj boji koju Google naziva “kao plavoj boji” (eng. kind a blue). Izbor nije nešto prevelik, ali je opet tu. Verujemo da će se to vremenom promeniti. Uglavnom, bitno je istaći to da su Pixel 2 i Pixel 2 XL sada otporni na vodu i prašinu za razliku od Pixel telefona prve generacije.

Google je uz telefon spakovao mnošto novih i zanimljivih softverskih noviteta. Primera radi, koristeći Google asistenta moguće je saznati naziv pesme koja se čuje u vašoj blizini, i to dok je telefon u režimu bez interneta. Isto tako, moguće je zadati komandu Google asistentu da uključi ili isključi neku opciju. Ranije bi Google asistent na takvu komandu pokrenuo Google pretragu i dostavio vam uputstvo kako da to sami uradite.

Zahvaljujući pOLED ekranu, čuvena funkcija “Ambient Display” je sada dostupna i na novim Pixel telefonima. Ako do sada to niste imali prilike da koristite, onda ćete se oduševiti kada shvatite koliko često te brze informacije bivaju od koristi, dok to pritom ne utiče drastično na vek baterije.

Google Pixel 2 XL poseduje i “squeeze” funkciju koju smo imali prilike prvo da vidimo na HTC U11 modelu. Stim da kod Pixel 2 XL telefona tu gesturu ne možemo da menjamo. Stiskanjem bokova telefona aktivira se Google asistent i to je sve što možete da dobijete. Nije moguće podesiti neku drugu aktivnost ili pokretanje neke druge apliakcije.

Sve u svemu, unapređenja kod Pixel 2 i Pixel 2 XL su primetljiva u odnosu na Pixel telefone prve generacije. Dosta toga novog je dodato i verujemo da zaljubljenici u dobar hardver i odličan softver neće biti razočarani. Cene nisu toliko skočile kao kod pojedinih Apple i Samsung telefona što je takođe za pohvalu.

Detaljnu recenziju ovih telefona ćemo objaviti čim dobijemo uređaje, a nadamo se da ćemo uspeti da ih obezbedimo uskoro.