Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sve što treba da znate o novim iPhone 6s i iPhone 6s Plus telefonima! (VIDEO)

Sve što treba da znate o novim iPhone 6s i iPhone 6s Plus telefonima! (VIDEO)

Apple je predstavio novi iPhone 6s i iPhone 6s Plus koji nas je po prvi put istinski oduševio! Pogledajte šta sve novi iPhone telefoni donose i zašto mislimo da je Apple konačno nadigrao Google po pitanju inovacija!

Predstavljanje novog iPhone 6s (iPhone 6s Plus) telefona je započeto govorom o tome od čega je on napravljen. Kako Apple tvrdi, novi iPhone telefoni su napravljeni od aluminijuma “7000 serije” koji se koristi pri izradi nekih svemirskih kapsula i elemenata. Njihovi ekrani su prekriveni najotpornijim staklom koje je ikada napravljeno. Takođe, ići će u novim zlatno-roze i zlatno-belim tonovima što će razbiti monotoniju.

Izrada

Apple se ovog puta mnogo potrudio da donese inovaciju u svakom segmentu, shodno tome novi iPhone 6s i iPhone 6s Plus će imati 3D touch ekrane koji podrazumevaju Force Touch tehnologiju. Tačno je da je Huawei prvi predstavio telefon sa ekranom koji oseća jačinu pritiska dodira, međutim Android nije bio spreman za tu vrstu inovacije kao, na primer, iOS 9 koji će iz kutije pokretati nove iPhone modele.



>> Šta je Force Touch tehnologija? <<

Ekran

"3D touch", kako Apple zove Force Touch tehnologiju, je teško integrisan u sam iOS 9, mnogo više nego što smo mi očekivali da će biti. Tu je mnoštvo intuitivnih opcija koje na jedan prirodan način olakšavaju korisnicima gomilu aktivnosti koje su se do sada na jedan iritantan i ne baš zanimljiv način obavljale. Primera radi, da biste pozvali najčešće pozivane kontakte, neophodno je da prvo startujete aplikaciju za pozivanje, zatim da dodirnete isečak koji prikazuje najčešće pozivane kontakte, pa tek onda da načinite poziv. Uz pomoć "3D touch" tehnologije je to iznenađujuće lakše i neverovatno brže. Sve što je potrebno da uradite je da malo jače dodirnete aplikaciju za pozivanje gde će vam se odmah iznad pojaviti manji panel sa nedavno korišćenim kontaktima. Da biste pozvali neki od tih kontakta potrebno je prevući prst preko njega i poziv će biti upućen. Praktično u tren oka! Totalno je bezsmisleno detaljno opisivati mogućnosti "3D touch" tehnologije zato savetujemo da pogledate video koji to bolje pojašnjava:

Fascinantno je to što novi "3D touch" ekrani ne beleže samo jedan nivo inteziteta dodira već kompletan dijapazon jačine dodira koje se može primeniti na jedan ekran ovog tipa. Stoga, iOS 9 ima gomilu opcija do kojih se dolazi još intezivnijim sitskom ekrana. Primera radi, kada prvobitno malo jače pritisnete na pristiglu poruku, pojaviće vam se prozor preko kog samo pregledate sadržaj, ali ako u tom momentu još jače pritisnete ekran, e tada praktično pristupate poruci direktno odatle gde možete da započnete dopisivanje. Naravno, ove komande se odražavaju u mnogim drugim aplikacijama na isti ili sličan način.



Performanse

Sledeće što je Apple uradio kako bi znatno unapredio svoje najnovije iPhone modele je nadogradnja na sledeći, mnogo jači čipset. Radi se o novom A9 čipsetu, treće generacije, koji ima 64 bitnu strukturu.

Zahvaljujući novom čipsetu, novi iPhone modeli će biti duplo brži i odazivniji u odnosu na prethodne, što ujedno omogućava novim tehnologijama, kao što je "3D touch", nesmetan rad. Digitalni asisten Siri zahvaljujući stalno aktivnom jezgru procesora, M9, uspeva da se izbori sa najzahtevnijim zadacima koje jedan korisnik može da joj zada. Takođe, ona je sada u svakom momentu u priravnosti, a pri tome ne “srče” bateriju iPhone 6s i 6s Plus telefona. M9 deo procesora je takođe zadužen i za fitnes operacije koje će iPhone 6s ili 6s Plus obavljati.



Igrice su mnogo zanimljivije sada, pogotovu kada se uzme u obzir novi "3D touch" ekran i performanse koje novi iPhone modeli pružaju. Senzor za čitanje otiska je sada duplo brži i osetljivi nego ranije.

Apple je naveo kako je ugradio i nove LTE i WiFi module čiji će maksimalan protok biti do 300/50 Mbit po sekundi. 



Kamera

Apple nije želeo da na svojim iPhone uređajima postavi kameru koja pravi fotografije veće rezolucije sve dok se ne uveri da te fotografije neće izgubiti na kvalitetu. Kako Tim navodi, oni su naporno radili kako bi pronašli način da unaprede kameru i tako je naprave još kvalitetnijom. U tome su i uspeli! Sada, zadnja kamera ima 12 MPx pored koje se može naći “True Flash” blic koji pruža najprirodnije moguće osvetljenje u toku okidanja. Nova “Sight” kamera od 12 MPx ima laserski autofokus koji pomaže prezicnijem i bržem fokusiranju.

Sada, zahvaljujući kvalitetnim 12 MPx fotogradfijama, panorama mod pravi neverovatne panorama fotografije koje su perfektno spojene bez ikakvih tragova. Takođe, “Sight” zadnja kamera sada snima u 4K rezoluciji gde jedan frame ima 8 miliona piksela! Fantastično je to što postoji "iMovie" aplikacija koja omogućava korisnicima uređivanje načinjenih 4K snimaka.

Jedna nova funkcija koju novi iPhone modeli pružaju, a koja se takođe tiče kamere je “Live Photo”. Ne, to nije GIF, niti se radi o kratkom video zapisu, već je u pitanju poseban sistem procesuiranja fotografije koji u roku od sekundu ipo hvata nekoliko frejmova gde na kraju pravi animaciju. Te fotografije se oživljavaju kada jače dodirnete na njih gde tako "3D touch" dobija još jednu zanimljivu namenu i funkcionalnost. Zadivljujuće je i to da  “Live Photo” reproduktuje i zvuk koji biva zabeležen prilikom pravljenja njegovog. Super je to što će “Live Photo” moći da se postavi kao pozadina na novi Apple Watch OS2!

Kada je u pitanju prednja kamera, senzor sa prednje strane je takođe poprimio slična unapređenja kao i "Sight" kamera. Prednja "Face HD" kamera ima 5 MPx i pravi fenomenalne selfie! Budući da je Apple prepoznao potrebu svojih korisnika za LED blicem sa prednje strane, oni su rešili da iskoriste retina ekran koji će se tokom pravljenja selfie fotografije pretvoriti u blic i zasveteti 4x jače nego što inače svetli, što će praktično doprineti efektu prednjeg LED blica.

Apple nam je prezentovao fotografije i video snimke koju su načinjene upravo iPhone 6s i iPhone 6s Plus telefonima. Mi smo iznenađeni kvalitetom tog materijala gde nismo mogli da verujemo da sve to nije naknadno uređivano. Ipak, Apple nas je sve uveravao da se radi o materijalu koji je direktno iščupan iz novih iPhone uređaja, bez ikakvog ulepšavanja i šminkanja. Tokom prezentacije je naglašeno kako je sve ovo načinio umetnik na Islandu. Pogledajte kako to izgleda:

Takođe, Apple je predstavio i nove stanice (eng. docks) koji će moći da se kupe za nove iPhone modele i koji će ići u bojama koje priliče upravo novim iPhone modelima.

Dostupnost

Novi iPhone 6s i iPhone 6s Plus će biti dostupni za poručivanje 12 septembra. Nemamo informacije o tome koliko će on koštati kod nas, nadamo se da ćemo to uskoro saznati. Ono što znamo da će on u Americi ići po istim cenama kao i prethodni modeli iPhone 6 i 6 Plus, uz dve pretplatničkog ugovora godine. Apple takođe nudi i povoljni program nadogradnje za sve korisnike koji žele nov iPhone svake godine. Nadamo se da će se naši mrežni operateri ugledai na njih.