Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Telefoni će nas upozoravati da gledamo kuda se krećemo!

Telefoni će nas upozoravati da gledamo kuda se krećemo!

Kako bi se sprečile nesreće koje se događaju prilikom preteranog korišćenja telefona tokom pešačenja, Google je dodao novu funkcionalnost u okviru “Digital Wellbeing” tj. “Digitalna dobrobit” kategorije.

Nova “Glava gore” (eng. heads up) opcija bi trebalo koliko toliko da pripomogne korisnicima Android telefona da obrate pažnju kuda se kreću opomenuvši ih da sa vremena na vreme podignu pogled i pogledaju šta je ispred njih.

 Ovo nije problem samo onih koji preterano dugo i često koriste svoje telefone. Svima nama se dešavalo da se udubimo prilikom dopisivanja ili gledanja nekog videa dok hodamo da zaboravimo kuda se krećemo i da zaboravimo da pogledamo šta je ispred nas. Google je ovo prepoznao kao realan problem i rešio da napravi funkciju u okviru “Digitalna dobrobit” kategorije.

Za sada je nova “Glava gore” funkcija u okviru beta verzije “Digitalna dobrobit” servisa tj. kategerije, ali se očekuje da uskoro postane dostupna svima. Prvi put je ovu funkciju zapazio Jay Prakash Kamat, član foruka XDA developers, u okviru DP verzija Android-a na Google Pixel 4a telefonu.

 

Kada je ova funkcija aktivirana, telefon bi trebalo da koristi lokaciju vašeg telefona i senzore koji detektuju kretanje. Zahvaljujući tome, telefon je u mogućnosti da prepozna kretanje korisnika i istovremeno korišćenje telefona. Kada to istovremeno kretanje i korišćenje telefona potraje, opcija “Glava gore” (eng. heads up) bi trebalo da vas u vidu obaveštenja obavesti da obratite pažnju kuda se krećete.