Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Xiaomi je lansirao sjajne nove Mi 8 telefone! [Karakteristike | Cena]

Xiaomi je lansirao sjajne nove Mi 8 telefone! [Karakteristike | Cena]

Od sada imamo tri nova telefona koji će vrlo verovatno biti prvi izbor mnogim korisnicima: Xiaomi Mi 8, Xiaomi Mi 8 Explorer Edition i Xiaomi Mi 8 SE.

Xiaomi je juče u Šangaju lansirao nove telefoni koji bi trebalo iznova “da osvoje svet”! Kao i uvek, Xiaomi se trudi da njihovi telefoni što više liče na Apple uređaje pa tako novi Xiaomi Mi 8 modeli izgledaju gotovo identično iPhone X telefonu. Da, da… “Notch” groznica se nastavlja i kod novih Xiaomi telefona.

 



Dakle, Xiaomi ovaj put na tržište izlazi sa tri modela:

> Xiaomi Mi 8 - Standardna varijanta

> Xiaomi Mi 8 Explorer Edition - Unapređena varijanta, sa providnim staklom na poleđini, sa čitačem otiska prstiju unutar ekrana i senzorima koji omogućavaju 3D skeniranje lica radi otključavanja.

>Xiaomi Mi 8 SE - Slabija varijanta, sa manjom dijagonalom ekrana i sa novim Snapdragon 710 čipsetom.

Kao što vidite, čak i imenovanje modela su pokupili od Apple-a. Suluda praksa za jednog giganta kao što je Xiaomi…

Xiaomi Mi 8

Model koji će verovatno najviše da se prodaje je upravo Xiaomi Mi 8. On dolazi sa AMOLED ekranom čija je dijagonala 6.2 inča, FullHD+ rezolucije, 18.7:9 formata slike. Odnos tela ekrana i prednje površine telefona je neverovatnih 88.5%. Dakle, u pitanju je Xiaomi uređaj sa ekranom koji se praktično prostire do samih rubova telefona. Da nije zareza (eng. notch) na samom vru ekrana, ovaj procenat 88.5% bi bio znatno viši.



Snagu mu daje najnoviji Snapdragon 845 čipset što Xiaomi Mi 8 svrstava u “suvu” premium kategoriju. Tu je i 6 GB RAM-a i čak 256 GB interne memorije. Na poleđini borave dve kamere koje imaju identičan senzor, rezolucije 12 MPx. Ti senzori imaju piksele veličine 1.4 mikrona. Prisutna je i optička stabilizacija slike, kao i takozvani “dual-pixel” autofokus.

Naravno, sve je zaokruženo dobri AI portrait režimom koji može da zategne lice korisnika. Zadnje kamere Xiaomi Mi 8 modela su na DxOMark sajtu postigle neverovatnih 105 bodova. Prednja kamera je rezolucije 20 MPx, sa otvorom blende od f/2.0 koji koristi “binarni piksel” kako bi se napravio veći, virtualni piksel zarad kvalitetnije fotografije.



Verovali ili ne, Xiaomi Mi 8 poseduje dva GPS modula koji rade na L1 i L5 frekvencijama i koji obezbeđuju daleko preciznije određivanje pozicije uređaja na mapama.

Xiaomi Mi 8 Explorer Edition

Xiaomi Mi 8 Explorer Edition poseduje gotovo identičan Xiaomi Mi 8 modelu i dolazi sa nekoliko funkcija više.  Osim tih dodatnih funkcionalnosti, karakteristike se razliku samo po kapacitetu RAM i interne memorije. Naime, Xiaomi Mi 8 Explorer Edition ima čak 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije...

Jedna od uočljivijih razlika je providna, zadnja maska Xiaomi Mi Explorer Edition telefona. Ovo nije nešto potpuno novo budući da je HTC to ranije radio sa pojedinim svojim telefonima.



Xiaomi tvrdi da je Mi 8 Explorer Edition prvi Android telefon koji upošljava senzore koji mogu  trodimenzionalno skenirati lice korisnika radi otključavanja telefona. Naravno, prvi uređaj koji se ikada pojavio sa ovom funkcionalnošću je iPhone X, samo što njega pokreće iOS pa se Xiaomi “za dlaku” izvukao.

Svi ti senzori, zajedno sa kamerama, su pozicionirani u zarezu (eng. notch). Nešto slično ovome ima i Vivo X21 telefon koji pomoću infrareda skenira lice korisnika kako bi se otključao telefon. Xiaomi tvrdi kako Mi 8 Explorer Edition za razliku od ostalih telefona istinski skenira lice korisnika u 3D prostoru kako bi se preciznije utvrdio identitet.

Osim sigurnosnih namena, svi ti senzori u zarezu se koriste i za takozvane “Animoji” emotikone. Xiaomi je u potpunosti, bezsramno izimitirao one Animoji emotikone koje ima iPhone X. Dakle, moguće snimiti izraz svog lica i konvertovati ga u emotikon animaciju. Za one koji vole ovu vrstu komunikacije putem interneta, odnosno način izražavanja, ovo je svakako super dodatak Xiaomi Mi 8 Explorer Edition telefonu.

Takođe, Xiaomi Mi 8 Explorer Edition ima i čitač otiska prstiju koji je smešten unutar ekrana. Takav čitač je kompanija Vivo prva iskoristila za svoj X21 model, ali bez senzora koji meri jačinu pritiska. Xiaomi je rešio da napravi korak napred i zajedno sa inovatnim čitačem otiska prstiju lansira senzor koji meri koliko ga je korisnik jako pritisnuo. Navodno bi ovo trebalo da ubrza proces otključavanja.

Xiaomi Mi 8 SE

Ovo je slabija i manja varijanta originalnog Xiaomi Mi 8 modela. Međutim, ne mnogo slabija varijanta. Mi 8 SE poseduje AMOLED ekran, dijagonale 5.9, inča koji se takođe prostire do samih rubova prednje površine telefona.

Ono što je zanimljivo kod ovog telefona je što je domaćih čipseta koji se premijerno pojavljuje na pametnim telefonima srednje klase. Radi se o novom Snapdragon 710 čipsetu koji važi za najmoćnijeg i najkompetentnijeg u srednjoj klasi. Trebalo bi da donese bolje performanse baterije za nekih 30%, kao i kompatabilnost sa AR i VR.

I ovaj model dolazi sa 6 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Zadnja, primarna kamera mu je 12 MPx, dok je sekundarna 5 MPx. Prednja je takođe rezolucije 20 MPx. Manje, više, ako izuzmemo čipset, karakteristike su vrlo slične standardnom Mi 8 modelu.

Dostupnost

> Xiaomi Mi 8 - Dostupan od: 5. juna | Dostupan u: Kini | Cena do: 515$

> Xiaomi Mi 8 SE - Dostupan od: 8. juna | Dostupan u: Kini | Cena do: 280$

> Xiaomi Mi 8 Explorer Edition - Dostupan od: NEPOZNATO | Dostupan u: Kini | Cena do: 580$