Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Samsung Galaxy S6 iz našeg ugla!

Samsung Galaxy S6 iz našeg ugla!

Novi Galaxy S6 bere pažnju celog sveta, a kako stvari stoje i dalje se vode dileme oko toga da li to on zaslužuje. U daljem tekstu ćemo govoriti o novom Samsung-ovom telefonu i pomenuti nekoliko zanimljivosti koji drugi nisu pominjali.

 

Pre svega Galaxy S6 pokušava da nastavi ogroman uspeh Galaxy S linije koji je u padu nakon Galaxy S2 i Galaxy S3 modela. Veliki broj korisnika pametnih telefona ne uviđaju mnoge okolnosti koje se nizaju i ujedno otežavaju Samsung-u da u kontiutetu predstavlja nove i uzbudljive telefone pod okrivljem teške titule Galaxy S.

 



Poslednjih 5 godina Samsung je izgradio ogromno ime, reputaciju i fenomenalan status u svetu giganata, ali i u očima kupaca. Najpre, dokaz tome je činjenica da danas po prodavnicama telefona možete čuti rečenice kupaca “jel je to Galaxy? i “šta nema ovaj telefon što galaxy ima?”. Ovo govori o tome koliko je kupac siguran u Samsung-ove telefone koji nose Galaxy prezime.

Samsung je zahvaljujući Galaxy S2 i Galaxy S3 telefonima uspeo da pridobije ceo svet, ali da li je uspeo da ih zadrži? Predstavljanjem Glaxaxy S4 i Galaxy S5 telefona, Samsung nije zadovoljio očekivanja svojih obožavaoca odnosno kupaca i praktično je srozao svoj status. Kupci su bukvalno otvorili oči i počeli da gledaju dalje od Samsung-a.

Gde je Samsung pogrešio i da li je pogrešio? Teško je utvrditi da li je Samsung negde napravio grešku ili ne. Kada kao neko ko ne poznaje svet pametnih telefona posmatrate poslednje 3 godine i kada pogledate koji su to sve telefoni izašli i to kakvi telefoni, za Samsung bi sigurno prokomentarisali da je “stao”. Mnoge druge kompanije su stvarno napravile pomak i mnogo toga donele novo sa svojim novim modelima, dok sa druge strane Samsung sa svojim Galaxy S4 i S5 telefonom ništa novo i značajno nije predstavio, barem u očima kupaca. To, ruku na srce, jeste tačno jer nekome ko je oduvan izgledom, opcijama, funkcijama, performansama i odnosom unapređenja Galaxy S3 telefona na već fenomenalan Galaxy S2 , Glaxaxy S4 nije ništa novo nije doneo.

Međutim, Samsung je promenio način razmišljanja i dok je predstavljao tada novi Galaxy S4, cela manifestacija je išla sa parolom “life companion” što zapravo znači “životni saputnik”. Kada malo bolje pogledate, Samsung je odradio fenomenalan posao ispod haube, a i spolja kada je Glaxaxy S4 telefon u pitanju. Karakteristike su daleko bolje u odnosu na S3, dizajn je jako sličan ali redefinisan kada su razmere u pitanju. TouchWiz je poprimio mnogo više opcija i funkcija u odnosu na raniji model i na taj način doneo novine u kojima bi kupac ondosno korisnik mogap uživati. Ista priča je i sa Galaxy S5 telefonom, jednostavno Samsung nije želeo da odstupa od svoje namere da korisnicima napravi telefon koji će im biti “životni saputnik”. Opet, sa druge strane ni Samsung-u nije lako napraviti nešto potpuno novo jer mi sada u ovom trenutku imamo preko 20 giganata koji ozbiljno, naporno i brzo rade na tome da donesu novitet svojim modelima. To znatno sputava Samsung jer bi implemeniranjem svih tih novih izuma bilo klasično kopiranje što je "ispod časti” Južnokorejskog giganta.



Nemojmo zaboraviti da Samsung ipak nije omašio ni jednom sa bilo kojim Galaxy S telefonom. Možda nisu napravili ogromni “bum” ali nisu nikog ostavili ravnodušnim takođe. Uzgred, Samsung u kontiutetu radi i na svojim drugim linijama gde donosi značajne novitete i promene u svetu mobilnih telefona pa tako mnoge oduševljavaju sa Galaxy Note telefonima i tabletima. Tu su Galaxy Gear uređaji, pametni televizori i mnogi drugi. Jednostavno, mnogo je tu frontova gde je Samsung veoma dobar, a negde i odličan.

Sve u svemu nekako je ceo svet očekivao mnogo više od Samsung-a, pa se stoga mnogi nisu ni obradovali kada su ugledali Galaxy S4 i S5. Čekajući tako razočarani novi Galaxy S6, oni i mnogi drugi nisu očekivali da će Samsung naravno ostati dostojan svom već izgrađenom stilu.

Galaxy S6 

Galaxy S6 je ipak zadržao isti oblik i formu ali je definitivno dobio drugi način izrade i promenio izbor materijala pri izradi. Dakle, što se izgleda tiče novi Galaxy S6 je sa prednje strane veoma sličan svim svojim prethodnicima. Na prvi pogled će vam se sigurno nametnuti pitanje “da li je ovde išta promenjeno”, ali kada bolje pogledate videćete da se tu dosta toga razlikuje. Sa strane, tačnije na ivicama Galaxy S6 telefona nalazi se aluminijumska lajsnica. Ovog puta nije imitacija već prava aluminijumska lajsnica koja ostavlja fenomenalan utisak dok držite telefon. Pored divnog utiska koji će vam doneti, lajsnica će nesumljivo biti znatno otpornija na habanje u odnosu na one plastične. Tasteri na lajsni su pravilno pozicionirani što obećava praktično korišćenje. Kada telefon okrenete videćete sjajnu i svetlucavu masku. Zapravo to je Gorilla Glass 4 i zadnja strana telefona je potpuno staklena. Zadnje staklo je pravi magnet za otiske ali olakšavajuća okolnost je to što je zadnje staklo blago zakrivljeno prema metalnoj lajsnici tako da ćete vi telefon više držati za metalni ram.



Galaxy S6 je tanji od Galaxy S5 modela i malo je uži zahvaljujući malim ivicama izmelju ekrana i rama telefona. Nešto poput LG G3 modela. Ekran je dijagonale 5.1 inča koji je spakovan u vema kompakntom kućištu. Kada već pominjemo ekran moramo vam nagovestiti da je on fantastičan! Govorimo o QHD AMOLED ekranu sa 577 ppi gustinom piksela. Neopisvo je prijatno gledati u ekran ovog kvaliteta i možemo samo slutiti kako izgledaju QHD filmovi na ovakvom ekranu. Ono što znamo sigurno je da se na tžištu neće naći ni jedan drugi telefon sa ovako dobrim ekranom kada Galaxy S6 bude pušten u prodaju. Generalno u tome je Samsung i najbolji. Ostaje nam samo da pogledamo koliko će baterija trajati sa potrošačem kao što je ovaj ekran. Nekako nam baterija od 2550 mAh ne uliva mnogo poverenja ali otom potom imaćemo ga na testu pa ćemo videti.



Još jedna stavka na koju Samsung obrati mnogo pažnje je kamera. Novi Galaxy S6 ide sa 16 MPx kamericom koja sadrži potpuno novu optiku od f1.9 maksimalne aperture. Kamera je munjevito brza što je realno bilo neophodno unaprediti, a sve to u kombinaciji sa optičkim stabilizatorom slike izgleda još bolje.Očekujemo da bi se ova kamerica veoma dobro snašla u uslovima loše osvetljenosti i smatramo da su iz Samsung-a odradili odličan posao. Zanimljivo je to da sada kameru možete startovati duplim pritiskom na home taster. Mnogi su govorili o tome kako je kamerica na Galaxy S6 nezgodno ispupčena na poleđini telefona, ali mi verujemo da to neće uticati ni na šta. Kamerica je u stanju da snimi QHD video zapis. Prednja kamera je takođe veoma dobra i ima 5 MPx sa takođe f.19 aperturom. Zgodno je to što selfi fotografije sada možete da načinite dodirom da senzor za merenje otkucaja srca koji se nalazi pored zadnje kemrice na poleđini telefona.

Telefon Galaxy S6 mnogo podseća na Nexus 4 sa svojim sjajnim zadnjim staklom, koji je između ostalog magnet za otiske prstiju. Nemožemo a da ne spomenemo da telefon takođe neodoljivo liči na iPhone 6 i pojedine Xperia Z telefone sa svojom aluminijskom lajsnicom.

Još jedno unapređenje koje nas takođe raduje jeskener otiska prstiju. Ovog puta on radi mnogo brže i sigurnije a pritom ne morate da prevlačite prst već je dovoljno samo da ga prislonite na “home” taster. Više nije (ip67) vodootporan i otporan na prašinu kao Galaxy S5 što je bio, ali sa druge strane sada telefon možete napuniti za 7,8 minuta jer sadrži tehnologiju brzog punjenja. Naravno, za brzo punjenje bi ste morali da dokupite odgovarajuć punjač.  

Što se Android-a tiče sve je veoma poznato, tu je TouchWiz koji je navučen preko Android 5 LolliPop-a. U okviru TouchWiz-a implementirane su neke Microsoft-ove aplikacije i čuveni Clean Master. Kako saznajemo ceo korisnički izgled je iznenašujuće brz i odazivan, nadamo se da je to tačno ali nije da ne sumnjamo znajući koliko je TouchWiz težak. Ono što sigurno znamo to je da je Galaxy S6 jedan od najbržih QHD telefona na marketu.

Ukoliko želite da pogledate detaljne karakteristike ovog telefona posetite ovaj LINK.

Lepa vest je da će se Galaxy S6 ubrzo naći na policama Telenor radnji gde ćete moći da ga kupite uz paket ili uz kredit Telenor banke, bez kamate. Branko Đorđevi, menadžer za uređaje u Telenoru je prisustvovao Samsung-ovom premijernom predstavljanju na MWC 2015 i iz Barselone poručio:

“Svi naši korisnici koji prate trendove u mobilnoj telefoniji znaju da u Telenoru mogu da očekuju najnaprednije uređaje odmah nakon svetskih premijera. Drago mi je što ćemo i ovog puta ponuditi ove tek predstavljene Samsung modele. Uz velike brzine interneta i široku pokrivenost u našoj Pametnoj mreži moći će u potpunosti da iskoriste njihov potencijal”.

U prethodnom tekstu smo govorili o tome da nećemo mnogo pričati o Galaxy S6 jer već gotovi svi ovih dana govore o njemu i verujte ovaj tekst je kratak za ono šta sve imamo da kažemo. Obzirom da će prvom prilikom pojaviti kod nas na testu svo naše štivo ćemo vam sročiti u tom izdanju.