Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

3D Touch ekran sa iPhone 6s telefona je bio na "seciranju"! Evo šta se krije unutar njega!

3D Touch ekran sa iPhone 6s telefona je bio na "seciranju"! Evo šta se krije unutar njega!

Ubrzo nakon što su iPhone 6s i iPhone 6s Plus postali dostupni, ekipa iz iFixit-a je odmah rešila da ga rastavi. Promene su odmah vidljive kako oni navode.

iFixit je, kao i uvek, raspoložen da zaviri unutar bilo kog novog uređaja. Ovaj put na meti su novi Apple telefoni koji imaju 3D Touch ekrane osetljive na jačinu dodira. Ekipa je naravno očekivala promene hardvera u gotovo svim aspektima, međutim ekran je najviše obećavao. Shodno tome, fokus je bio upravo na ekranu.

Kako iFixit navodi, proces rastavljanja ekrana uključuje 13 korakra. Oni ističu da neće navesti da li je moguće popraviti ekran i koja bi ocena za to bila, kao što obično rade. Razlog tome je što proces rastavljanja i sastavljanja 3D Touch ekrana koji oseća tačan intezitet dodira zahteva visoko profesionalan alat.



Konačni 13 korak zapravo pokazuje osam različitih slojeva ekrana koji je Apple sastavio i tako kreirao novi iPhone 6s / 6s Plus telefone. Na slici priloženoj ispod možete pogledati tih 8 slojeva.

Sve u svemu, noviteti koje donosi 3D Touch ekran su svakako odmah uočeni. Detaljno rastavljanje ekrana je rezultiralo otkrićem da je senzor koji čita tačan intezitet jačine dodira smešten na poslednjem sloju ekrana. To za servisere znači da je ovaj senzor lak za repariranje, tačnije zamenu, jer se brzo može odvojiti od digitajzera, pozadinskog osvetljenja i samog ekrana uopšte.

Zaključak iFixit ekipe je da “3D Touch senzor čini mrežast panel od pravougaone kondezatorske ploče, prikačen na IC kontroler sa veoma sitnim bakarnim tragovima. Ovaj senzor, tj ploča o kojoj smo vam upravo govorili nije tu kako bi ukazala tačnu poziciju dodira prsta jer to obaljva digitajzer, već je tu kako bi izmerila razdaljinu prsta koja se kasnije izjednačava sa silom dodira koji se utiskuje preko savitljivo stakla.



Prosto rečeno, 3D Touch senzor ne može da kaže gde je po ekranu korisnik pritisnuo jače nego obično, već samo registruje različit intezitet dodira. Utvrđivanje tačne pozicije i inteziteta dodira se obavlja saradnjom 3D Touch senzora sa digitajzerom gde zajedno procesuiraju informacije o mestu i jačini dodira što kasnije rezultira onim što korisnik vidi koristeći ekran na novim iPhone 6s ili 6s Plus telefonima.

Eto, sada tačno znamo kako 3D Touch senzor funkcioniše na novim ekranima iPhone 6s i 6s Plus telefonima. Nadamo se da ste uspeli da kreirate sliku o tome šta se dešava kada se ekran ovih telefona jače dodirne i kako to zapravo ti ekrani mere intezite jačine dodira.