Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

8 veoma poznatih aplikacija je optuženo za prevaru!

8 veoma poznatih aplikacija je optuženo za prevaru!

Čak osam aplikacija koje imaju preko 2.000.000.000 preuzimanja su optužene za prevaru, a neke su čak i uklonjene sa Google Play prodavnice.

Google godinama pokušava da se otarasi loših aplikacija sa Play prodavnice. Sjajni rezultati su postignuti za to vreme, ali to ne znači da je Google Play prodavnica potpuno bezbedna i bez aplikacija koje ne poštuju pravila. 

 



Nakon što je “BuzzFeed News” objavio izveštaj u kojem govori kako osam različitih aplikacija, koje su veoma poznate, krše Google Play pravila i vrše takozvanu “Ad Click” prevaru.

Firma koja analizira aplikacije “Kochava” je listu BuzzFeed News dostavila detaljne informacije o tome kako čak sedam aplikacija kompanije “Cheetah Mobile” i jedna aplikacija kompanije “Kika Tech” zloupotrebljavaju dodeljene dozvole svojih korisnika. Šteta koja je načinjena u vrednosti od nekoliko miliona dolara.

>> Najbolje Antivirus aplikacije za Android platformu! <<

>> Šta je to Malware i kako on utiče na Android uređaje? <<

Prema rečima kompaniej Kochava, štetu nisu osetili sami korisnici aplikacije, već programeri i kompanije koje oglašavaju svoje aplikacije. Naime, Cheetah i Kika kompanije su putem svojih aplikacija pratili aktivnost korisnika kako bi organsko preuzimanje drugih aplikacija sa Google Play prodavnice plasirali oglašivačima kao rezultat sopstvenog sistema za oglašavanje.

Prostije rečeno, lažirali su statistiku tako da sve izgleda kao da su korisnici preuzimali aplikacije koje se preko njih reklamiraju mnogo više nego što jesu. Naravno, uz pomoć te lažirane statistike su naplatili daleko veći iznos novca nego što je trebalo. 



Evo liste aplikacija koje su to radile:

Clean Master (1.000.000.000 preuzimanja)

Security Master (540.000.000 preuzimanja)

CM Launcher 3D (225.000.000 preuzimanja)



Kika Keyboard (205.000.000 preuzimanja)

Battery Doctor (200.000.000 preuzimanja)

Cheetah Keyboard (105.000.000 preuzimanja)



CM Locker (105.000.000 preuzimanja)

CM File Manager (65.000.000 preuzimanja)

Aplikacije CM Locker i Battery Doctor su već uklonjene sa Google Play prodavnice, nakon što je članak objavljen na BuzzFeed News sajtu. Sve ostale su i dalje dostupne na Google Play prodavnici, ali su verovatno “pod lupom”.

Naravno, pomenute kompanije poriču sve navode. Kika ističe da je zlonamerni kod umetnut bez njihovog znanja. Cheetah Mobile tvrdi da je za ovaj problem kriv SDK trećeg lica. Kochava i dalje stoji iza svojih analiza i tvrdnje.