Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Apple Face ID će uskoro raditi sa maskama

Apple Face ID će uskoro raditi sa maskama

Ako posedujete Apple Watch, uskoro ćete moći bez problema da koristite FaceID na Apple telefonima. 

 

Počevši od iPhone-a X, Apple je odustao od Touch ID-a u korist Face ID-a. A za mnoge ljude to je sasvim u redu - sve dok globalna pandemija nije od svih nas napravila nosioce maski. Sada se Face ID bori da prepozna ljude, čak i uz nove napore za otkrivanje maski. Ali najnovija iOS beta povlači novi trik za rešavanje problema: koristite Apple Watch kao ključ.

 



Pre nego što se previše uzbudite, ova nova funkcija je deo najnovije Apple-ove beta verzije. Dakle, to još nije objavljeno za širu javnost, a postoji mogućnost (iako neznatna) da to nikada neće biti. Ali u najnovijoj iOS 14.5 beta, iOS može bolje da se nosi kada nosite masku ako imate i Apple Watch.

>> Kako poboljšati Face ID dok koristite masku? <<

Kada telefon otkrije vašu masku tokom procesa Face ID-a, posegnuće za povezivanjem sa Apple Watch-om . Ako ga nosite i uključena je postavka „Face ID & Passcode“, Watch će olakšati postupak otključavanja, baš kao što to može i za Mac uređaje. Na satu ćete dobiti gurak koji označava da je proces funkcionisao. Da bi sve bilo sigurno, vaš sat mora biti u blizini i otključan. Takođe možete brzo zaključati iPhone iz sata.

To je korak bolji od Android-ovog Smart Lock procesa, koji sprečava zaključavanje vašeg primarnog uređaja ako je u blizini bilo koji od vaših uparenih Smart Lock uređaja (gotovo bilo koji Bluetooth). U ovom slučaju, pošto vam je potreban u blizini i otključan, a Face ID je deo procesa, manje je verovatno da bi neko mogao da podigne vaš telefon i uđe u njega.

Ipak, ovo je još uvek u beta verziji i možda još uvek neće pouzdano raditi. Samo Apple zna da li će i kada doći do šire javnosti. Ali ako to se dogodi i dani s nošenjem maski se nastave (kao što će verovatno i biti), sada više nego ikad, trebalo bi da kupite Apple Watch koji ide uz vaš iPhone. Ako još uvek koristiti stariji uređaj sa Touch ID-om, onda ne brinite o maskama.