Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Da li će Android i dalje raditi na Huawei telefonima?

Da li će Android i dalje raditi na Huawei telefonima?

Usled restrikcija koje sprovodi S.A.D. dovodi se u pitanje da li će kineski Huawei uređaji moći da koriste Android platformu, kao i ostale Google Play servise. Evo zvaničnih izjava svih strana, uključujući Huawei i Google.

Nakon što je Donald Tramp potpisao naredbu da se strane telekomunikacione firme zabrane za korišćenje na američkom tlu, Huawei se našao u ozbiljnom problemu. Ne samo da je zabranjeno korišćenje telekomunkacione opereme na američkom tlu, već je zabranjena i bilo koja vrsta saradnje. Naravno, sve ovo je učinjeno u cilju suzbijanja špijunaže.

 



To sa sobom povlači mnogo posledica, a jedna od njih je i zabrana korišćenja Google Play servisa. To podrazumeva Google Play prodavnicu, Gmail ili bilo koji drugi servis koji nije "open source" karaktera. Budući da je Android platforma zapravo open source, Google nije u mogućnosti da na zahtev američke vlade zabrani korišćenje bilo kome, pa i Huawei kompaniji. Ali zato jeste mnogo što šta drugo među kojima su servisi kao što su WebView, Play Protect, Play Games itd.

Svi znamo da su ovi servisi deo Google Play Services framework-a koji, verovali ili ne, nije open source - da napomenemo. Možda ste do sada imali prilike da primetite da se WebView servis ažurira preko Google Play prodavnice, što usled restrikcija, Huawei telefoni uskoro neće moći da urade, kao i mnogo šta drugo.

Dakle, sama Android platforma nije toliko korisna ukoliko ne ide zajedno sa Google Play servisima te je zabrana američke vlade napravila jedan ogroman problem, kako Huawei kompaniji, tako i vlasnicima telefona tog brenda. 

Ipak, Huawei nas u zvaničnoj izjavi uverava da će postojeći Huawei telefoni, kao i oni koji su već na stanju, dobijati sigurnosne nadogradnje. Takođe, Huawei napominje da će nastojati da izgradi bezbedan i pre svega održiv softverski ekosistem za sve svoje koristnike, kako postojeće, tako i buduće.

Prilažemo vam njihovu zvaničnu izjavu, u celosti, koja je stigla na našu adersu:

Huawei

„Huawei je značajno doprineo rastu i razvoju Android sistema širom sveta. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Android-a, blisko smo sarađivali sa njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosistem koji bi koristio i korisnicima i industriji.

Huawei će nastaviti da vrši postprodajne usluge i sigurnosna ažuriranja na svim postojećim Huawei i Honor pametnim telefonima i tablet računarima koji su prodati ili se još uvek nalaze na zalihama na globalnom nivou.



Nastavićemo sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosistema, kako bi pružili najbolje iskustvo za sve korisnike širom sveta.“

Google:

"Pridržavamo se zahteva i pratimo dalji razvoj situacije. Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect će nastaviti da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima."

Android:



"Svim Huawei korisnicima, u vezi sa daljim koracima koje ćemo preduzeti po pitanju nedavne odluke američke vlade: Uveravamo vas da će, iako se pridržavamo svih zahteva američke vlade, usluge kao što su Google Play i Google Play Protect nastaviti da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima.

Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja."

Sve ovo se odnosi i na Honor podbrend koji sutra u Londonu ima svečano lansiranje nove Honor 20 serije.



Treba imati na umu i to da se već dugo šuškalo da Huawei gradi sopstven operativni sistem. Pretpostavljamo da je interno postojala neka informacija tj. nagoveštaj o tome da bi se ovako nešto moglo dogoditi i iskreno se nadamo da je Huawei srpremno dočekao ovakav udarac američke vlade.  

>> Huawei već šest godina razvija svoj operativni sistem! <<

Što se kineske vlade tiče, oni su izjavili da pažljivo motre na situaciju i da će uskoro reagovati u skladu sa razvojom dešavanja. 

Takođe, spekuliše se i to da su se Google-u, po pitanju restrikcije saradnje sa Huawei, pridružile i Intel, Qualcomm, Broadcom i Xilinx komapnije. Za sada su ovo samo spekulacije, ništa zvanično. Međutim, jedan od većih portala, kao što je Android Authority, prenosi kako su radnici pomenutih kompanija dobili obaveštenje da više neće sarađivati sa Huawei kompanijom.

Mi se iskreno nadamo da će Huawei usled ovog spleta okolnosi opet omogućiti otključavanje bootloader-a i tako korisnicima omogućio kakav takav izbor kada su operativni sistemi u pitanju.

Šta se ustvari dogodilo?

Ukratko rečeno, Huawei je trenutno “banovan” od strane američke vlade te su sve kompanije koje posluju na teritoriji S.A.D. primorane da učine isto. Samim tim, Google Play servisi su zabranjeni za korišćenje na budućim Huawei i Honor telefonima. 

To znači da dosadašnji Huawei i Honor telefoni neće biti zahvaćeni ovom odlukom, barem ne momentalno. Pitanje je šta će biti sa nadogradnjama budući da se Android uveliko oslanja na Google Play servise, ali ono što je sigurno je da će sve raditi kao i do sada - do daljnjeg

Ovo se ondosi na sve Huawei uređaje koje pokreće Android, ne samo telefone, kao Honor uređaje takođe.