Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google označio čuvenu aplikaciju kao potencionalni virus!

Google označio čuvenu aplikaciju kao potencionalni virus!

“Čistka” na Google Play prodavnici. Aplikacija “Android Lost” koja je već dugo prisutna je nedavno označena kao virus. Saznajte da li je treba brisati ili ne…

Ako pratite dešavanja i “tech” svetu, onda ste sigurno čuli da je Google polako krenuo da briše neke aplikacije sa Google Play prodavnice jer smatra da su u pitanju virusi. 

 



Ogroman broj aplikacija je izbrisano. Neke od njih su stigle da nakupe veliki broj preuzimanja, a neke su se tek pojavile. Uglavnom, nismo bili toliko uzbuđeni kada smo čuli da je Google uveo dodatne mere opreznosti, barem ne dok nam nije stiglo obaveštenje. 

Iako smo znali da Google Play prodavnica ima neki kao mali “antivirus sistem”, prosto smo zaboravili na njega. Međutim, kada se pojavilo obaveštenje, prvo smo bili začuđeni informacijom da je omiljena aplikacija “flegovana”, a posle i pozitivno iznenađeni kada smo shvatili da “Play zaštita” funkcioniše.

>> Najbolje Antivirus aplikacije za Android platformu! <<

>> Šta je to Malware i kako on utiče na Android uređaje? <<

>> Antivirus za Android uređaje <<

Naime, Android Lost aplikacija je prepoznata kao virus od strane Google Play bezbednosnog sistema znanog kao “Play Zaštita”. Možda pre 2 do 3 dana smo dobili obaveštenje da je aplikacija “Android Lost” onemogućena i da ona može biti štetna po uređaj. 



Kada smo dodirnuli na to obaveštenje, prikazala se poruka da Android Lost aplikacija možda vrši špijuniranje nad telefonom prateći lokaciju i aktivnosti. Google korisnike uverava u to da je aplikacija štetna, bez obzira što se radi o reputabilnom programeru tj. aplikaciji. 

Nismo sigurni u to da li Android Lost stvarno nadgleda korisnike ili prosto radi ono čemu i služi, a to je da prati lokaciju telefona. Prosto je moguće da je Google funkcionalnost Android Lost aplikacije prepoznao kao štetnu po korisnika, iako je sama aplikacija izuzetno slična Google-ovom servisu “Pronađi moj uređaj”. Prosto, ako to Google može da radi, uz dozvolu korisnika naravno, zašto ne bi mogle i aplikacije trećeg lica?



Nije isključeno i to da Google pokušava da se reši direktnog i ozbiljnog konkurenta servisu “Pronađi moj uređaj”. Ako je tako, onda je to veoma ponižavajuće za giganta kao što je Google. Ipak, isto tako nije isključeno da programeri Android Lost aplikacije zloupotrebljavaju informacije do kojih dolaze.

Uglavnom, postoji izbor. Google je omogućio korisnicima da zadrže aplikaciju na telefonu i nastave da je koriste, ili da je odmah izbrišu. Mi smo odlučili “da nas samo Google špijunira” pa smo Android Lost aplikaciju odmah izbrisali.