Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HMD je napravio moderan, klizni koncept Nokia N95: Da li biste ga kupili? (VIDEO)

HMD je napravio moderan, klizni koncept Nokia N95: Da li biste ga kupili? (VIDEO)

Nokia je brend koji kod starijih korisnika budi osećaj nostalgije. Nokia N95 je jedan od uređaja koji najviše budi taj osećaj. Pogledajte kako bi taj telefon izgledao danas!

 

HMD Global je tokom prethodnih godina preradio nekoliko Nokia uređaja, uključujući legendarne 3310 i 8110 iz “Matrix” serije filmova. Izlgeda da kompanija planirala da preradi još jedan klasik: Nokia N95.

 



Prema tvitu Juho Sarvikasa iz HMD-a, vodeći telefon N-serije inspirisao je moderan klizni koncept koji je na kraju napušten. A kompanija je zaista napravila referentni uređaj, kao što je detaljno opisano u video snimku Mr. Mobile (preskočite na 6:10).

Za razliku od N95 koji je klizao nagore da bi otkrio T9 tastaturu ili nadole za kontrole reprodukcije, moderni N95 koncept klizi s leva na desno otkrivajući dvojac selfi kamere i masku zvučnika pune dužine. Estetski, zadržava Nokia-in trenutni jezik dizajna kružnog prstena zadnjih kamera i glatkih linija. Pametno rešenje je preklopni prsten oko kamera koji funckioniše kao ugrađeni stalak.

LAS VEGAS - JANUARY 09: The newly-launched Nokia N95 camera phone is displayed at the Las Vegas Convention Center during the 2007 International Consumer Electronics Show January 9, 2007 in Las Vegas, Nevada. The device features integrated GPS, a five-megapixel camera, 30 frames per second video capture, an MP3 player, and internet radio and e-mail capabilities. The world's largest consumer technology trade show runs through January 11 and features 2,700 exhibitors showing off their latest products and services to more than 150,000 attendees. (Photo by Ethan Miller/Getty Images)

Takođe je razmatran vertikalni klizni sistem. Klizanjem ekrana prema gore otkriva se „veoma glasan zvučnik“, dok klizanjem dole otkrivaju se dvostruke prednje kamere i LED diode. Sarvikas primećuje da je problem ovog dizajna taj što korisnici ne mogu istovremeno da pristupe kamerama i zvučniku.

U doba otkačenih oblika pametnih telefona među kojima se ističu sklopivi telefoni, T-ekrani i moderni preklopni telefoni, koncept Nokia-e ne izgleda toliko preterano. Ako bilo šta drugo, koncept bi mogao biti najpraktičniji netradicionalni faktor oblika koji je dostupan, posebno tokom gledanja sadržaja. Prema Sarvikasu, cilj je bio da se osigura upotrebljivost kako u pejzažu tako i u portretu, kao i udobnu upotrebu jednom rukom. To su nesumnjivo ostvarili bočnim klizanjem.



Za razliku od trenutno avanturističkih faktora oblika, jednostavni bočni klizač verovatno bi bio jeftiniji za izradu od sklopivog ili preklopnog telefona. Ako je u pitanju reinkarnacija popularnog N95, trebalo bi da bude i prilično izdržljiv.

хмд глобални нокиа н95 концепт 2

Iako naizgled ne postoji plan da se ovaj koncept plasira na tržište, ne vidimo nijedan razlog zašto HMD u budućnosti ne bi razmatrao klizne telefone. Da li će taj uređaj moći da uhvati magiju N95 i donese nešto zaista korisno na tržište, ostaje da se vidi.



Reborn Nokia N95 shown on video

Da li biste kupili klizni telefon inspirisan Nokia-om N95 da ga je HMD napravio? Javite nam svoje mišljenje u komentaru ispod.