Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei gradi fabriku čipova u Šangaju kao odgovor na Američke sankcije!

Huawei gradi fabriku čipova u Šangaju kao odgovor na Američke sankcije!

Kompanija Huawei je navodno otpočela sa igradnjom sopstvene fabrike čipova, sa ciljem da prevaziću Američke sankcije. Kakvi čipovi će se tu proizvoditi?

Trgovinske sankcije nametnute kompaniji Huawei, kineskom tehnološkom gigantu, nisu ostavile drugog izbora nego da izgrade sopstvenu fabriku za proizvodnju sopstvenih procesora.

 



Prema izveštajima, pogon će biti smešten u Šangaju, a njime će upravljati Šangajski IC centar za istraživanje i razvoj, kompanija za razvoj čipova koju finansira opštinska vlada Šangaja. Postrojenje bi moglo biti od vitalnog značaja za opstanak Huawei-ja, posebno nakon što se potroše zalihe uvezenih čipova.

Međutim, s obzirom da Huawei nema iskustva u izradi sopstvenih čipova, rečeno je da će fabrika prvo započeti proizvodnju nisko kvalitetnih 45nm čipova pre nego što će preći na modernije čipove od 28nm do kraja sledeće godine. Sa čipovima od 28 nm, Huawei može da proizvodi pametne televizore i druge IoT uređaje.

A do kraja 2022. godine, Huawei se nada da će moći da proizvede 20nm čipove, koji bi mogli da uđu u 5G opremu. Poređenja radi, telefoni sa 45nm čipovima objavljeni su pre skoro jedne decenije. Najnoviji pametni telefoni sada koriste 5nm čipove. Mnogo toga treba nadoknaditi.

Izvršni direktor kompanije, koji je upoznat sa planovima, rekao je sledeće:

Planirana nova proizvodna linija neće pomoći u poslovanju sa pametnim telefonima, jer čipseti potrebni za pametne telefone moraju biti proizvedeni u naprednijim proizvodnim procesima. Ali ako uspemo u tome, to može postati most ka održivoj budućnosti za njihovo infrastrukturno poslovanje, u kombinaciji sa inventarom koji su izgradili i koji bi trebalo da traje dve ili više godina.”



Da ne budete u zabuni, čak i sa ogromnim resursima i značajnim uticajem koji poseduju, proći će godine pre nego što Huawei ima znanje o proizvodnji čipova za pametne telefone koji su konkurentni trenutnom Kirin 9000 procesoru.