Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

IDC i CR: Xiaomi ulazi u TOP 3!

IDC i CR: Xiaomi ulazi u TOP 3!

Nedavno su objavljene rang liste najvećih proizvođača mobilnih telefona u trećem kvartalu 2020 godine. Šta mislite ko je u samom vrhu?

Samsung je preuzeo prvo mesto u svetu pametnih telefona od Huawei-ja, prema podacima Canalysa . Sada još dve analitičke kompanije potvrđuju podatke, zajedno s činjenicom da je Xiaomi sada na trećem mestu, nadmašivši Apple nakon impresivnih performansi u Q3 2020, dok je Huawei izgubio prvo mesto koje je držao u prošlom kvartalu.

 



Analitičari IDC-a kažu da je tržište od jula do septembra bilo vrlo snažno na tržištima u razvoju poput Indije, Brazila, Indonezije i Rusije. Nabila Popal, direktorka istraživanja u IDC-u, otkrila je da postoji određena potražnja za pametnim telefonima, ali glavno povećanje došlo je zbog velikih promocija i popusta koji su ubrzali rast.

Učenje na daljinu povećalo je potražnju za jeftinim pametnim telefonima u Indiji - nakon što su svi telefoni postali pristupačniji od tableta. To je konkurenciju na pristupačnom nivou podiglo na viši nivo, dodajući pritisak na kompanije.

Analitičari: Xiaomi je postao top 3 proizvođač na račun Huaweija

Counterpoint Research je istakao da je Realme uspeo postići 50 miliona isporuka u Kini brže od bilo koje druge kompanije zbog svog raznolikog 5G portfelja i snažnih performansi. Brend je postigao ogroman skok za samo 9 meseci, postigavši ​​kvartalni rast prodaje od 90%.

Međutim, bilo je nekih poteškoća u svetu pametnih telefona. Razvijena tržišta poput Kine, zapadne Evrope i Severne Amerike svedočila su velikim padovima u trećem kvartalu 2020. Apple-ova odluka da lansira iPhone 12 u oktobru bila je ključni razlog za pad broja isporuka jer je Cupertino glavni igrač na svim tim tržištima.



Analitičari: Xiaomi je postao top 3 proizvođač na račun Huaweija

Samsung je zabeležio zdrav rast prodaje od oko 2-3%, Huawei je opao za više od 20%, jer američke zabrane i dalje ometaju njegovu prodaju na stranim tržištima, dok je Xiaomi na godišnjemj nivou porastao preko 40% i prestigao Apple na putu u TOP 3.

Spisak upotpunjuju Motorola u vlasništvu kompanije Lenovo iLG. Prva je isporučila 6 miliona jedinica i predstavljala je 2% globalnog tržišta pametnih telefona, u odnosu na 9,5 miliona i 3% godinu ranije, dok je druga prodala 5 miliona uređaja i držala 2% tržišnog udela, u odnosu na 6,5 ​​miliona jedinica u prvom kvartalu 2019.

Ako se njihove situacije ne poboljšaju, oba proizvođača bi uskoro mogla ispasti među prvih 10 i prebaciti se u kategoriju 'ostalih' poput Sonyja i HTC-a.