Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako povezati ChromeOS sa Android telefonom putem "Phone Hub"-a?

Kako povezati ChromeOS sa Android telefonom putem "Phone Hub"-a?

Pametni telefon i laptop - mnogi od nas u životu imaju ove dve spravice. Ako su slučajno Android telefon i Chromebook laptop, funkcija Phone Hub čini da rade zajedno. Pokazaćemo vam kako to funkcioniše.

Funkcija „Phone Hub“ uvedena je u Chrome OS 89. Omogućava vam nesmetano kretanje između telefona i laptopa.

 



To uključuje sinhronizovana obaveštenja i kontrolu određenih stvari na telefonu sa Chromebook-a.

  1. Prvo morate da povežete Android telefon sa Chromebook-om preko menija Podešavanja na računaru. Da biste to uradili, kliknite sat na traci za navigaciju Chromebook-a (poznat kao „Polica“) da biste otvorili tablu brzih podešavanja. Izaberite ikonu zupčanika da biste otvorili Podešavanja.

    open Quick Settings and tap the gear

  1. U meniju Podešavanja idite na karticu „Povezani uređaji“(eng. connected devices).

    connected devices in settings

  1. Ovde ćete videti „Android telefon“(eng. android phone). Kliknite na dugme „Podesi“ (eng. set up) da biste započeli postupak.

    set up android phone

  1. Otvoriće se novi prozor sa padajućim menijem u kojem su navedeni aktivni Android uređaji  povezani sa vašim Google nalogom  Izaberite onaj koji želite da koristite i kliknite na „Prihvati i nastavi“ (eng. accept & continue).

    select a device and continue

  1. Unesite lozinku za Google nalog i kliknite na „Gotovo“(eng. done).

    enter account password



  1. Ako vaši uređaji pravilno iskomuniciraju i potvrde identitet, ta dva uređaja će biti povezana. Kliknite na „Gotovo“ (eng. done) da biste se vratili u meni za podešavanja Chromebook-a.

    click done

  1. Ime vašeg telefona će biti navedeno u odeljku „Povezani uređaji“ (eng. connected devices). Izaberite ga da biste nastavili.

    select the connected phone

  1. Ovde se nalaze sva podešavanja koja se odnose na povezani Android uređaj. Prvo se uverite da je uključen „Phone Hub“.

    toggle on phone hub

  1. Postoje dva prekidača pod „Phone Hub“ za aktiviranje dodatnih funkcija. Omogućite one koje želite da koristite.



    1. Obaveštenja(eng. Notifications): Obaveštenja iz „aplikacija za ćaskanje“ na povezanom uređaju će se pojaviti na Chromebook-u.

    2. Nedavne Chrome kartice(eng. Recent Chrome Tabs): Ako Chrome koristite na Android uređaju, nedavne kartice će se pojaviti u Hub-u.

  1. Po završetku iznad navedenih koraka, videćete ikonu telefona na polici Chromebook-a. Kliknite ga da biste otvorili “Phone Hub”.

    open the phone hub



  1. U Phone Hub-u možete da odradite nekoliko stvari. Počevši od vrha, možete videti ime Android uređaja, jačinu signala i nivo baterije. Ikona zupčanika vodiće vas direktno do Podešavanja koja smo prethodno pogledali.

    phone hub top section

  1. Srednji odeljak ima nekoliko dugmadi kojima možete upravljati povezanim Android uređajem.

    1. Omogućite pristupnu tačku(eng. Enable Hotspot): Ako vaš telefon to podržava i na Chromebook-u ste omogućili trenutno povezivanje, računar će se povezati na internet vašeg telefona.

    2. Utišaj telefon(eng. Silence Phone): Utišava zvono i obaveštenja na vašem Android uređaju.

    3. Pronađite telefon(eng. Locate Phone): Aktivira glasno zvona na telefonu da biste ga lako pronašli.

      phone hub middle buttons

  1. I na kraju, donji odeljak prikazuje dve najnovije kartice koje ste posetili u Google Chrome-u na Android uređaju. Jednostavno odaberite jedan da biste otvorili stranicu na Chromebook-u.

    phone hub bottom tabs

To je sve! Dobićete obaveštenja sa Android uređaja na Chromebook-u, a sve ove alatke udaljene su samo jedan klik. Nadam se da će vam Phone Hub pomoći da ne morate često da podižete telefon dok koristite Chromebook.