Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako se prave i kako funkcionišu kamere na pametnim telefonima? [I DEO] (VIDEO)

Kako se prave i kako funkcionišu kamere na pametnim telefonima? [I DEO] (VIDEO)

Evo na kom principu funkcionišu kamere na današnjim pametnim telefonima? Takođe, pročitajte i to na koji način se one prave, odnosno kakva je njihova struktura.

Počećemo da pišemo o nekim osnovnim stvarima jer iako vi to možda znate, sigurno postoje oni koji nikad čuli nisu. Shodno tome, i prednja, i zadnja kamera, današnjih pametnih telefona se pravi kao individualna komponenta.

 



To znači da kamere nisu direktno zalemljene na ploču samog telefona već se one poput modula, putem tankog kabla (takozvanog flet kabla) povezuju sa pločom. To današnje pametne telefone čini veoma zgodnim za servisiranje i samim tim pogodnijim za očuvanje životne sredine.

Zašto pogodnim za očuvanje životne sredine? Vrlo prosto! Može vas iznenaditi informacija, ali to je jednostavno tako. Kupci često ne žele da servisiraju svoje uređaje. Bilo da su povolljni ili ne. Ne govorimo samo o kupcima kod nas, već govorimo o svim kupcima generalno. Servis automatski znači “neće još dugo da traje”.

Pride, ranije nije bilo toliko dobrih stručnjaka koji su imali alat da obave pojedine zahvate. Čak ni danas mnogi ne poseduju odgovarajući alat. Komponente su se nekada fabrički lemile jedna za drugu, te je njihovo servisiranje podrazumevalo određenu veštinu korišćenja lemilice i slično. Da uprostimo. Kada bi se kamera na nekom starijem modelu telefona pokvarila, prvo bi bilo teško nabaviti je, a kasnije i zameniti jer bi serviser morao da ima: veoma tanku lemilicu koja ima mogućnost podešavanja jačine grejanja, odgovarajuće osvetljenje, lupa, antistatičke rukavice i ostala sitna pomaga koja olakšavaju posao. Veštinu nećemo ni da pominjemo jer je to najbitnija stvar koju serviser treba imati...

Uzimajući u obzir sve ovo, korisnici su jednostavno bacali čitave uređaje, uključujući i telefone, gde su kasnije kupovali potpuno nove. To automatski znači zagađivanje životne okoline.



Taj problem je ranije bio veoma zastupljen, ali to se polako menja zahvaljujući modularnim komponentama koje se lako mogu zameniti po povoljnim cenama, uz odgovarajući alat, koji uglavnom svi poseduju, i malo spretnosti.

E sada, kako je ta kamera koja dolazi kao mali modul napravljena? Procedura se razlikuje od modela do modela kamere, ali suština je ista. Dakle, kamera za pametne telefone se sastoji od senzora za sliku (eng. image sensor) i od mini statičnog objektiva. Zvuči li vam ovo poznato? Pa da! Princip je sličan kao i kod digitalnih fotoaparata. Pa, hajmo da zađemo u detalje.

Da bi kamera mogla da “vidi” potrebano je da ima “oči”. U ovom slučaju, "oči" su sočiva tj. mini objektiv. Da bi kamera mogla da beleži ono što vidi, potreban joj je “mozak”, a to je senzor za sliku. I jedno, i drugo, je od izuzetne važnosti. Da bi fotografija bila bolja, obe stavke treba da budu kvalitetnije.



Da bi senzor slike mogao da primi svetlo bez izobličenja i smetnji, sočiva moraju biti precizno poređana. Upravo zbog toga kamera modul za telefon ima malu ”kutiju” u kojoj su smeštena sočiva. Ta kutija, mali objektiv, je 95% kamera, fizički gledano. Ostalih 5%, ako ne i manje, je zapravo senzor, flet kabel i konektor. Ta mala sočiva se prave poliranjem stakla koje velikim delom čini fluorit. Čak preko 1000 poliranaj jedno sočivo prođe pre nego što se opere i montira. Unutar jednog objektiva za kameru koju koriste pametni telefoni ima nekoliko takvih stakla, odnosno asferična sočiva.

Treba dodati da pojedini “objektivi”, da tako nazovemo kutijicu u kojoj su smeštena sočiva, imaju mehanički stabilizator slike koji se zapravo oslovljava kao “optički stabilizator slike” (eng. optical image stabilization skr. OIS). OIS postoji kako bi se redukovalo zamagljivanje slike prilikom snimanja. To zamagljivanje se događa zbog vibracija koje bivaju kada korisnik drži telefon, hoda ili obavlja neku drgugu aktivnost dok koristi kameru. Kako bi se to izbeglo, kreiran je OIS i on praktilčno ima mehanički istem unutar sebe koji obezbeđuje pravnanje sočiva usled drmanja ili bilo kakve vibracije tokom snimanja. E sada, pametni telefoni koriste i “In Body” stabilizator slike koji je baziran na stabilizaciji slike pomoću samog senzora.



Senzor slike je ono što leži ispod malog fiksnog objektiva, o kom smo upravo pisali, i on konvertuje svetlo koje prolazi kroz njega u električne signale koji kasnije postanu fotografija. Postoje CCD i CMOS senzori. CCD je skraćenica od “Charge Coupled Device”, a CMOS je od “Complementary Metal Oxide Semiconductor”. Telefoni sa prvim boljim kamera su imali CCD senzore, ali većina današnjih telefona poseduje CMOS senzore jer oni mogu da obrade mnogo kompleksnije zadatke. Samim tim, CMOS senzori su i oni skuplji.

Takođe, postoje senzori različitih veličina. Recimo, što je senzor veći, to su veći pikseli… To znači da kvalitet fotografije zavisi od velične senzora. Svaki piksel zadrži desetine hiljada elektrona. Impresivno, zar ne?!

Napredniji senzori se proizvode u okruženju koje zahteva visoke mere predostrožnosti, uključujući i to da ne sme biti je jedna čestica prašine prilikom izrade.  Kada se on kreira, on se finalizira posebnim silikonom. Na kraju, mašina reže senzor, sa ploče na kojoj se nalazi gomila istih senzora, i povezuje kreira strujna kola za komunikaciju sa uređajem. Posle toga, senzor je spreman za vezivanje sa objektivom.

Pojedine kamere imaju posvećeni procesor koji se bavi procesuiranjem elektrona koji zabeleži senzor. To je što premium telefoni najčešće posedujum, Samsung je prvi put predstavio nešto tako na svom Galaxy S6 modelu.

Kada se podvuče linija, kamera jednog pametnog telefona je zapravo mala “kuticija” u kojoj su precizno smeštena sočiva i koja leži preko preko senzora koji beleži ono što vidi. Više o kamerama na pametnim telefonima pisaćemo u našem sledećem tekstu, zato nas pratite i saznajte šta to određuje bolju kameru. Da li je to apertura, megapikseli, tip senzora, ISO, itd.

>> Kako je kamera na pametnim telefonima napravljena i kako ona funksioniše? [II DEO] <<

>> Šta znače megapikseli, žižna daljina i ostale karakteristike kod kamera? [III DEO] (VIDEO) <<

>> Šta znači otvor blende, stabilizacija slike, ISO, brzina okidanja i ostale karakteristike kod kamera? [IV DEO] <<