Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Koji je čitač bolji, onaj u ekranu telefona ili ispod njega? (VIDEO)

Koji je čitač bolji, onaj u ekranu telefona ili ispod njega? (VIDEO)

Testiran novi čitač otsika prstiju koji je smešten unutar ekrana i upoređen sa onim standardnim, TouchID-em.

Verovalo se kako će Galaxy Note 8 telefon doći sa čitačem koji je smešten unutar samog ekrana. Doduše, bilo je nekih naznaka da se to ipak neće dogoditi. Na kraju je tako i bilo. Samsung je odlučio da je previše rano “igrati” se sa tom novom tehnologijom i odložio njenu implementaciju za neki naredni premium model.

 



Ispostavilo se da novi Synaptic-ov Clear ID FS9500 čitač nije bio spreman ni za Galaxy S9 pa je on tako završio u Vivio X20 Plus UD telefon. Samim tim, Vivio je prva kompanija koja je lansirala telefon sa novim tipom čitača otsika prstiju. To je vrlo hrabar potez jer Vivo već godinama pokušava da zauzme čvrstu poziciju na tržištu. Situacija u kompaniji je bila: “ili ćemo se uzdići ili ćemo zauvek ostati tu gde jesmo…

Šalu na stranu, Vivio nije mala kompanija da bi se tek tako davala bobmastične izjave. Međutim, Vivo je svakako imao taj pritisak i odgovornost kada je reč o lansiranju telefona sa novim tipom čitača. Nakon vrlo kratkog vremena, svi koji su probali telefon su ostali bez reči. Dopada im se sama ta ideja da čitač bude ispod ekrana, ali i to kako se on ponaša.

Veći broj recezenata je objavilo kako novi čitač nije brz poput današnjih TouchID čitača, ali za prvu generaciju i za jednu vrlo zanimljivu i dobrodošlu inovaciju je sasvim korektan. Veća zabrinutost recezenata se odnosila na to kako će se taj čitač ponašati u nekim drugačijim okolnostima i nakon nekog dužeg vremenskog perioda korišćenja.

Budući da je već prošlo neko vreme od kako je Vivo X20 Plus UD lansiran, popularni YouTube kreator Marques Brownlee je rešio da napravi test i uveri se da li je sve kako treba.

Ispostavilo se da novi Clear ID FS9500 radi gotovo identično kao i trenutno najmoderniji TouchID, uz male izuzetke. Naime, osim toga što je za nijansu sporiji, novi Clear ID FS9500 čitač otiska prstiju malo slabije radi kada je otisak prašnjav. Tačnije, može se dogoditi da čitač i ne prepozna otisak ukoliko je on previše prekriven nekim mrvicama ili česticama prašine. U svim drugim okolnostima, novi čitač otiska prstiju se ponaša identično kao i onaj, hajdemo reći konvencionalni.

Zanimljivo je to da novi Clear ID FS9500 čitač uspeva da prepozna otisak prstiju i nakon ektremnog oštećenja stakla ispod kog se on nalazi. Marques je u svom testu krupnom šmirglom oštetio staklo kako bi proverio da li će čitač uspeti da prepozna otiska, a verovali ili ne, uspeo je. Kada bi se klasičan TouchID toliko oštetio, on sigurno ne bi radio bez nekih poteškoća. 

Pogledajte ceo video u uverite se i sami u ovo što smo vam do sada napisali: