Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Na Google Play prodavnici su se pojavili lažni vodiči za krekovane aplikacije!

Na Google Play prodavnici su se pojavili lažni vodiči za krekovane aplikacije!

Nemojte verovati lažnim vodičima za krekovane aplikacije jer one mogu lako biti prevara. 

Kako piše sajt Android Police, desetine prodavaca u Google Play prodavnici prodaju vodiče za korisnike kako da preuzmu krekovane ili jeftinije verzije popularnih aplikacija za Android. Većina ovih vodiča se prodaje po ceni nekoliko dolara.

Međutim, oni koji se prevare i kupe ove vodiče, ne samo da možda neće dobiti piratsku igru za Android, već će možda tako inficirati svoj smart telefon malverom. Svaka “knjiga” koja se nudi korisnicima Androida ima samo nekoliko stranica i sadrži linkove za preuzimanje i uputstva o instalaciji.

Novinar sajta Android Police Rajan Vitvam odlučio je da proveri o čemu se ovde radi i kupio vodič za igru Limbo. Ispostavilo se da taj vodič sadrži linkove za preuzimanje i uputstva za instalaciju. Linkovi vode do sajta Androider sa stranicama na kojima se preuzimaju sumnjivi exe fajlovi na računar i APK fajlovi na telefon. Pored toga, ima tu i fišinga, kaže Vitvam.

Ovo nije prvi put da Google-u promakne sadržaj koji ne bi smeo da se pojavi na Google Play. Ovoga puta, problem nije malver u Googleovoj prodavnici aplikacija, već linkovi koji vode do malvera u u ovim vodičima. Među najproduktivnijim izdavačima ovih vodiča su Monster Guides Editor Pro, Johnny Bravo, Leon Master, a verovatno je da ima još mnogo njih. Da li ovi nalozi pripadaju istoj osobi ili nekolicini njih, teško je proceniti.