Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Istoria Nokia kompanije je duga 150 godina! Pročitajte sve o njoj!

Istoria Nokia kompanije je duga 150 godina! Pročitajte sve o njoj!

Ako ste stariji od 25 godina, sigurni smo da ste nekada imali Nokia telefon. Pozivamo vas da se podsetite koliko je Nokia kompanija nekad zapravo bila ogromna i pogledajte video koji objašnjava zašto je Nokia ostala pri svom stavu koji ih je kasnije skupo koštao.

Svi mi koji smo živeli u eri Nokia telefona bili bismo veliki licimeri kada ne bi priznali važnost njihovog uticaja. Ti telefoni su nam promenili život u cilju olakšavanja naših osnovnih potreba, a to je pozivanje bez žice!

 



Nokia je prva, među kompanijama kao što su Simens i Samsung, omogućila svima da koriste kvalitetan, inovativan i pouzdan mobilni telefon po veoma pristupačnim cenama u to vreme. Niste mogli da nađete čoveka koji bi vam rekao bilo šta ružno za Nokia telefon. Da nije bilo nemarnih korisnika, servisi mobilnih telefona praktično ne bi ni postojali. Eto, to je možda pravo merilo kvaliteta koji je Nokia isporučivala uz svoje mobilne telefone.

>> Dizajneri su se poigrali sa legendarnim modelima Nokia i Sony Ericsson <<

12 maja 2015 godine, Finska kompanija Nokia je napunila punih 150 godina! Radi se o neverovatnoj istoriji kompanije koja se u početku svog postojanja bavila proizvodnjom papira za različite namene.

Zatim je počela da se bavi poslovima koji podrazumevaju proizvodnju gume i proizvoda napravljenih od gume. Dakle, 1910 godine Nokia je pravila vrhunske pneumatike, čizme i slično.



Dve godine kasnije, Nokia je osnovala ogranak koji je proizvodio kablove i koji je distribuirao električnu energiju svim domaćinstvima u Finskoj. Zamislite to!

1963 godina je trenutak kada je Nokia rešila da zaplovi u vode telefonije odnosno telekomunikacija preko VHF radio servisa. Već nakon četri godine je kreirana korporacija delatnošću koja je uveliko poznata današnjim korisnicima. Nakon toga Nokia je u nekoliko navrata predstavljala svoja telekomunikaciona rešenja i izume, gde je 1981 pokrenula prvu internacionalnu mobilnu mrežu koja je svoje prve uređaje dobila 1985 godine, a to su bili portabl telefoni. Ti portabl telefoni su više podsećali na kutiju sa alatom nego na mobilni telefon.

Portabl telefon je dobio svoja unapređenja 1987 godine pa je on već tada mogao stati u jednoj ruci i nositi se svuda sa sobom. No, istorijski trenutak po kompaniju Nokia se desio 1991 godine kada je kompanija predstavila GSM mrežu i telefon. Prvi SMS je poslat već naredne godine, a Nokia je nastavila da ređa uspehe predstavljajući nove telefone, od kojih je svaki naredni bio moderniji i manji.



Poslovanje Nokia kompanije je cvetalo sve do prvog predstavljanja telefona, Nokia 7710, sa ekranom na dodir i Symbian operativnim sistemom, 2004 godine. Ovaj uređaj je neočekivano i po nama neopravdano doživeo komercijalni neuspeh, što mnogi analitačari smatraju ključnim za kasnije propadanje kompanije.



Do 2011. godine Nokia je nastavila sa razvojem Symbian platforme, koja je nakon modela N95, N95 8 GB i N82 počela drastično da gubi popularnost. 2012 godine, kao što je Nokia najavljivala, zvanično je obustavljena podrška za Symbian gde je praktično ubijen taj operativni sistem i preuzet Windows Phone platforma kao jedina koju će budući Nokia telefoni koristiti. Lumia 920 je predstavljen baš te 2012 godine i taj telefon je pokretao baš Windows Phone operativni sistem. Nokia se nadala da će uspeti da ostane na nogama sa WP platformom ali to je kratko trajalo. Microsoft je 2013 godine 3 septembra za 5.44 milijardi evra otkupio sve patente kompanije Nokia vezane za biznis sa mobilnim telefonima i GPS navigacionim sistemima.

Posle svega Nokia je ostala sinonim za kvalitet, istrajnost, dobru kameru na telefonu i telefon sa Windows platformom. Ipak Nokia nije nestala bez traga i glasa. Oni sada imaju fenomenalni navigacioni servis Here Maps kao i novi Android N1 tablet sa kojim smo mi inače oduševljeni.

>> Nokia je napravila i predstavila "N1" tablet koji radi na Android 5 LolliPop-u! <<

>> Preuzmite HERE Maps na svoj Android uređaj! <<

Nokia je na kraju svog promotivnog video klipa navela da je sve vreme radila na tome da napravi uređaje koji će služiti ljudima a ne ljudi uređajima. Način na koji su oni to rekli stvarno ume da dotakne jer kada se malo bolje razmisli Nokia telefoni nam nikada nisu oduzimali naše slobodno vreme namenjeno za druženje. Pogledajte video i uverite se i sami:

Happy 150th Birthday Nokia

Today, on 12 May, we’re celebrating turning 150! Join us for both a trip down memory lane and a look into the future. #Nokia150years

Posted by Nokia on уторак 12. мај 2015.