Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Orion nas je “popravio” sa 10 Gbps internet brzinom!

Orion nas je “popravio” sa 10 Gbps internet brzinom!

Evo kako izgleda kada u svom domu imate gotovo najbrži internet na svetu! Ipak postoje dobri razlozi da uložite u brz i pouzdan internet!

Ako pratite našu Facebook stranu, onda da znate da nas je Orion još u aprilu mesecu iznenadio posetom i prebacio nas sa 1 Gbps internet konekcije na čak 10 Gbps! Tada smo postgali jedni od retkih srećnika koji koriste možda i najbrži komercijalni internet u Evropi!

 



U jeku pandemije, najbolje što može da vam se dogodi je da vaš internet postane brži i pouzdaniji. Orion Telekom nas je kontaktirao i rekao nam:

Hej, pogledali smo tvoju recenziju našeg optičkog interneta i rešili smo da ti prvom u Srbiji pustimo 10 Gbps da probaš! Šta misliš o tome?

Naravno da smo bili raspoloženi da među prvima probamo ultra brzi optički internet i za vas proverimo da li je vredno nadogradnje. Ubrzo nakon kratke prepiske sa ljudima iz Orion Telekoma, ekipa koja je zadužena za instalaciju se pojavila na našu adresu. Naravno, zbvog pandemije koja nas je pogodila, momci su nosili maske i rukavice kako bi osigurali bezbednu zamenu modema. Evo kako je to protgeklo:

No, da biste imali bilo kakav dojam šta je zapravo optički internet i zašto je samo prelazak sa kablovskog na optički internet bitno unapređenje, pročitajte u priloženom tekstu:

>> Saznajte sve o optičkom internetu! <<



Ok, momci iz Orion Telekoma su zamenili stari ruski modem sa novim koji podržava internet protok do 10 Gbps, ali i njegovo dalje deljenje putem 5 LAN konektora i WiFi-a, koristeći 2.5 Ghz i 5-0 Ghz. 

Međutim, zašto mi tek četiri meseca kasnije pišemo o optičkom internetu sa 10 Gbps protokom? Pa zato što smo se susreli sa problemom koji ćete vrlo verovatno i vi imati. Naši računari su opremljeni LAN konektorom od po 1 Gbps ili manje. 



Takođe, modem koji smo dobili kada nas je Orion prebacio na novi paket je u mogućnosti da putem 5 LAN konektora (koliko ih ima) istovremeno “nahrani” 5 računara, ali po 2 GBps.

Dakle, ne bi nam pomoglo i da naknadno kupimo mrežnu kartu od 10 GBps jer opet ne bi bio ispunjen pun potencijal interneta na samo jednom uređaju. Razmatrali smo tu opciju svakako, barem da probamo da putem nje testiramo tih 2 GBps, ali nismo uspeli da nabavimo mrežnu karticu. Prosto nije postojala legalna opcija nabavljanja.



Jedino što smo mogli da uradimo je da kupimo recimo Asus ROG Strix B550-E Gaming matičnu ploču i tako iskoristimo njen interni LAN konektor od 2 Gbps. Ipak, nama to prosto nije investicija na koju smo trenutno spremni jer koristimo Asus ROG Strix B450-F Gaming koja je “best buy” već duže vreme i sa čijim performansama smo prezadovoljni. Eto jedne preporuke za PC pratioce našeg portala.

Šta nam je onda činiti? Vodeći se pretpostavkom da prosečni korisnik ima upravo jedan takav računar, sa LAN konektorom čiji je maksimalan protok interneta 1 GBps, rešili smo da ovih 10 GB “upregnemo” na nešto realniji način i opteretimo ga familijarno!

Dakle, iako smo u stanu imali i SBB internet sa najvišim dorstupnim brzinama, mi smo ga deaktivirali kako bi pošteno “zajahali” tih 10 GB sa po čak 7 različitih uređaja. Dakle, neretko bi u istom momentu svi ti uređaji koristili Orion optički internet što dovodi do ozbiljnog opterećenja.

Često je bilo sledećih situacija:

1. Računar #1 - Preuzima se Adobe paket veličine 22 GB.

2. Računar #2 - Preuzima se video materijal sa cloud servisa veličine 7 GB.

3. Laptop - Pregledavanje 4K filmova putem Netflix platforme.

4. Telefon #1 - Pregledavanje YouTube videa u 4K rezoluciji.

5. Telefon #2 - Preuzima se igrica kao što je ARK: Survival Evolved sa Google Play prodavnice.

6. Telefon #3 - Preuzima se muzika iz Google Music arhive radi preslušavanja u offline režimu.

7. Telefon #4 - Pregledavanje YouTube videa

Dakle, nismo štedeli internet što je očigledno. Možda bismo se svi mi u kući organizovali prema prioritetima kako ne bi jedni drugima zagušili internet da nismo imali taj luksuz da svi odjednom radimo ono što želimo i uopšte ne utičemo na performanse interneta.

E to je momenat gde smo prvi put primetili razliku u odnosu na internet koji smo do tada koristili, a podsećamo da do tada nismo koristili internet paket niskog protoka.

Ono na šta želimo da skrenemo pažnju je sledeće. Sam prelazak na optiku nam je donelo mnogo stabilniji i odazivniji intrernet. To znači da download i upload brzine nisu padale i podizale se jer naša optička linija je samo naša, bez zagušenja i deljenja sa drugim korisnicima. Gaming je samim tim tekao glatko, bez kašnjenja i sa ping-om nikad višim od 2 milisekunde.

Znači pouzdanost u radu i vrlo niska latencija je “temelj” našeg kvalitetnog iskustva sa super brzim otpičkim internetom od 10 Gbps.

Sledeća stvar su naravno brzine! Dakle, zamislite da se svojim autom vozite putem koji u jednom smeru ima samo jednu traku. Čim dođe do zagušenja saobraćaja, a to u našem slučaju bilo više uređaja koji koriste internet u istom momentu, vi biste morali da usporite vaše vozio. Prelazak na 10 Gbps je kao da smo dobili “auto put sa 6 traka” u jednom smeru! Znači “vozite svoju mašinu” punim gasom, ne razmišljajući uopšte o tome da li vam se nešto isprečiti na putu. 

Ipak, upload brzina je jedino kokretno i merljivo unapređenje na koje možemo da se pozovemo nekim testovima i analziom. Sve ostalo je naše generalno iskustvo i nešto za šta trenutno ne možemo da vam priložimo rezultate testova. Ali što se upload brzine tiče, sa 100 Mbps koje smo imali kada smo bili na paketu 1 Gbps je sada skočio na 1Gbps. Dakle, 10 puta je brži upload! Ako ste neko ko radi preko interneta i često na cloud servisima podiže razne datoteke, tu ćete onda sigurno osetiti drastično unapređenje!

I za kraj ćemo još jednom dodati da bez obzira na vremenske nepogode, a kojih je nažalost bilo u periodu od marta pa sve do juna, naš optički internet ni jednom nije oslabio, prestao sa radom ili bilo šta slično.

Time se ne mogu pohvaliti svi internet provajderi. Svi dobro znamo da kada najave nevreme u nekoj susednoj zemlji, mnogima polako internet počinje da slabi ili prekida. Ok, nije baš tako ali sigurni smo da razumete poentu. Sve u svemu, mi nismo imali tih problema što je za svaku pohvalu.

Zaključak se nekako sam nameće. Orion optički internet, protoka 10 Gbps je namenjen entuzijastima i velikim domaćinstvima, ako govorimo o običnim korisnicima. 

Naravno, entuzijasti će uživati u svim tim blagodetima optičkog interneta i super brzog protoka koristeći ga u razne svrhe. To može biti povezivanje servera na “autoput sa 6 traka”, uživanje u gaming-u sa vrlo niskim pingom i strašno visokim protokom za download i upload.

Sa druge strane, male i srednje firme će svoje poslovanje značajno unaprediti prelaskom na optiku i brzi internet, pogotovo ako su njihove delatnosti orijentisane na internet poslovanje. Nekako je podrazumevaju razlozi zašto mala i srednja preduzeća treba da se pridruže najbržem internetu u Evropi.

Mi ćemo se nekako fokusirati da odgovorimo na to zašto bi baš vi trabalo ili ne bi trebalo da koristite Orion optički internet od 10 GB po sekundi.

- Ako u vašem domu gotovo cela porodica ili možda dve porodice koriste internet, onda jedno ovakvo rešenje bilo efikasnije budući da bi svi imali pouzdan i ne zagušen internet. 

A vrlo verovatno bi bilo i isplativije. To opet zavisi šta sve koristite pored osnovne usluge interneta i zavisi od toga koje ste finansijsko rešenje primenili. 

Naravno, bilo bi idealno kada bi se modem koji dolazi uz Orion optički internet od 10 Gbps povezao sa WiFi 6 ili WiFi 6+ ruterom koji će kasnije efikasniji raširiti brži internet bežično i tada ćete svakako iskoristiti pun potencijal. 

- Ako planirate da pređete na Orion optički internet, protoka 10 Gbps, a ne stižete ili prosto nemate potrebe da iskoristite većinu prednosti koji on donosi, onda je svakako pametnije da uštedite svoj novac i pređete na neki niži paket Orion optičkog interneta. Dovoljno je da pređete na optiku da biste osetili boljitak, nije potrebno da baš zakupite paket sa najvišim internet protokom.

Mi vas pozivamo da nam napišete u komentarima kako biste vi iskoristili ovaj super brzi internet od 10 Gbps. Pišite na i ako imate neko pitanje, vrlo rado ćemo odgovoriti.