Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo možete da uradite na telefonu, a da prethodno ne treba da ga root-ujete!

Ovo možete da uradite na telefonu, a da prethodno ne treba da ga root-ujete!

Za ove trikove ste verovatno mislili da je potrebno root-ovati telefon. Pogledajte zašto je Android ogroman korak ispred ostalih platformi!

Android platforma je sama po sebi iznvaredna. Mnogo je zanimljivih aplikacija koje su mahom besplatne. Osim aplikacija, tu je pregršt modifikacija koje ne zahtevaju root. Naravno, jednom kada root-ujete svoj Android telefon, nebo je granica kada su modifikacije u pitanju.

 



No, danas želimo da govorimo o tome šta vi možete da uradite pomoću svog telefona a da apsolutno ništa ne modifikujete. Za ove stvari mnogi ne znaju, a vrlo su zanimljive i korisne. Pa da krenemo:

Google Now pokretač

Sa Android 6 Marshmallow verzijom platforme je Google lansirao novi Google Now servis. On je mogao raditi samo na Marshmallow verziji ili iznad. U startu su se pojavili razni trikovi za root-ovane uređaje koji su omogućavali rad novog Google Now servisa, ali tome je brzo došao kraj jer je Nova Launcher aplikacija to omogućila bez root-a.

Naime, potrebno je preuzeti Nova Launche 5.3 BETA verzije ili iznad, instalirati ga i u podešavanjima, u okviru Google Now kategorije, aktivirate “Google Now Page” podešavanje.

>>Nova Launcher je sada najbolja tema za Android! <<

Menjanje rezolucije ekrana - DPI

DPI ili “Dots Per Inch” u prevodu “tačaka po inču” je zapravo ono što određuje količinu informacija koje se mogu pregledati na ekranu u datom trenutku. Više tačaka po inču podrazumeva više prikazanog sadržaja na ekranu. Prostije rečeno, menjanje DPI vrednosti je praktično menjanje rezolucije ekrana telefona.



Ono što je zanimljivo je da veliki broj ljudi i ne zna da je ovo moguće. A oni koju su se zanimali oko ovoga su zbog prethodnih verzija Android-a uvereni da je potreban root. Sada to više nije neophodno jer moguće promeniti DPI u podešavanjima telefona.

Mi smo napravili detaljno uputstvo o tome kako menja “rezolucija” ekrana na Android-u, bez root-a naravno, pa ako vas to zanima posetite priloženi link:

>> Kako promeniti DPI vrednost na telefonu? [BEZ ROOT-A] <<

Kreiranje rezervne kopije celokupnog telefona

Kreiranje rezervne kopije telefona je nešto što svi mi treba redovno da radimo. Prvo, za razliku od računara, rezervna kopija telefona se brže pravi i brže se oporavlja. Drugo, moguće je napraviti kompletnu rezervnu kopiju, uključujući podatke aplikacija i same aplikacije.

Google generalno nudi brojne opcije kreiranja rezervne kopije, ali to se na kraju sve svodi na fotografije, video zapisa, kontakte, WiFi lozinke (od Android v5) i to je praktično to. Titanium Backup je “tata mata” kada je reč o rezervnim kopijama za Android platformu, ali da bi funkcionisao u punom svom sjaju, potreban mu je root. Nešto najsličnije Titanium Backup aplikaciji je “Helium”.

Ovaj program i aplikacija za telefon vam omogućava da napravite kompletnu rezervnu kopiju svog telefona, bez obaveze da on prethodno bude root-ovan. Detaljno uputstvo za korišćenje aplikacije možete pronaći na priloženom linku. Imajte na umu da je metoda sa Helium aplikacijom pri kraju članka:



>> Kako napraviti rezervnu kopiju Android uređaja? <<

Praćenje rada srca

Iako deluje suludo, bez problema možete pratiti rad svog srca pomoću telefona. Sve što je potrebno da imate je jedna aplikacija i LED blic pored kamere. Dakle, nije potrebno root-ovati telefon, niti imati poseban senzor kao što to ima Galaxy S6.



Trik je zapravo vrlo jednostavan. Kada pokrenete Instant Heart Rate aplikaciju, ona uključi blic preko kog vi treba da prislonite prst tako da deo prsta bude prislonjen i preko kamere telefona. Jak snop svetlosti LED blica telefona osvetli prst tako da kamera može da registruje promenu boje krvi koju prouzrokuje otkucaj srca.

Više o svemu pročitajte u posebnom članku koji smo napisali za vas:

>> Kako pratiti rad srca na bilo kom Android pametnom telefonu? <<